Ето тук моя приятел Жорето Бордовски щеше да се отрече от мен (всъщност никога!). За него смесването на картофи с ориз беше страшен буламач, за който разбрал при преместването си от София в Годеч. В интерес на истината моята баба, от Самоковския край приготвяше такова постно ястие, но аз така и не си признах пред него.
Тази рецепта зърнах при Люси, имах продуктите и ми се прииска да я приготвя.
Необхоими продукти:
500 г свинско месо, моето беше вратни пържоли
2 големи стръка праз
3 средни картофа
1/2 ч.ч. ориз
сол/ черен пипер
олио
Приготвяне:
Нарязаното на кубчета месо се сварява в малко подсолена вода, за около половин час, като се отпенва, а бульона се запазва.
В тиган с мазнина се запържва праза, добавя се ориза, и когато стане стъклен се дръпва и изсипва в тавичка. Добавят се и нарязаните на кубчета картофи, подправките и бульона. При мен явно течността беше малко, леко сухо се получи ястието, трябваше да е по-сочно, бих добавила и домати.
Веси,
ОтговорИзтриванеи по нашия край комбинацията картофи и ориз не се възприема и никога не съм виждала да ги смесват в едно ястие.Явно зависи какви са количествата, обикновено картофите са повече, а оризът много малко.Не съм правила и аз подобно ястие, но съм виждала как смесват картофите и ориза и в арабската кухня.
Поздрави !
На ме н ми харесва комбинацията:)
ИзтриванеВсъщност и аз по този начин никога не съм смесвала картофи и ориз...А твое ястие изглежда много апетитно и със сигурност ще е много вкусно. Ще опитам непременно!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако ти хареса:)
Изтриване