Но този път черпя торта, не стихове:)
И мисля, че тази тортичка, дори без украса е достойна да присъства тук на празничния ден!
Какво празнуваме ли - празнуваме Любовта!
Празнуваме си нашата си Любов на тази дата, много преди да стане известен Свети Валентин, не че имам нещо против самия празник, напротив:)
Дано си все така силна и страстна, поне още толкова (30) години, Любов! А също и една 10 годишна такава:)(на децата)!
На всички, които обичат и са обичани желая да съхранят тази велика ценност - Любовта! А на останалите - желая да я намерят!
Наздраве и за Трифон Зарезан - при нас с домашно вино от къпини!
Дано си все така силна и страстна, поне още толкова (30) години, Любов! А също и една 10 годишна такава:)(на децата)!
На всички, които обичат и са обичани желая да съхранят тази велика ценност - Любовта! А на останалите - желая да я намерят!
Наздраве и за Трифон Зарезан - при нас с домашно вино от къпини!
Към тортата ме насочи колежка, но рецептата всъщност намерих тук, адаптирах, и тъй като нямах достатъчно прясно мляко, вложих и други продукти, та се получи нещо като "като няма хляб, ще ядем пасти":)
До украса не стигна, беше си за домашна употреба през почивните дни и никой не искаше да чака украса:)
Кокосово макова торта
Необходими продукти:
за блата:
7 белтъка
200 г захар
100 г кокосови стърготини
100 г маково семе
10 г бакпулвер
3 с. л. брашно
1 щипка сол
за крема:
200 мл прясно мляко
200 мл сладкарска сметана
200 мл кокосово мляко
100 г масло
160 г захар
7 жълтъка
1 ванилия
3 с. л. царевично нишесте
за бисквитения пласт:
250 г обикновени бисквити
за глазурата:
200 г млечен шоколад
50 г краве масло
50 мл сладкарска сметана
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна със солта. Прибавя се захарта и се разбиват на сняг.
Кокосовите стърготини се смесват с маковото семе, брашното и бакпулверът и се сипват при белтъчния сняг. Внимателно се разбърква.
Сместа се сипва във форма, с диаметър 30 см, застлана с хартия за печене и намазана с олио отстрани. Заравнява се и се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, след което се охлажда.
В касерола се разбиват жълтъците, захарта, ванилията, нишестето, прясното мляко, сметаната, кокосовото мляко, разбърква се и се бърка на умерен огън докато се получи гъст крем. Леко се охлажда и се прибавя маслото, разбърква се до стопяването му. Кремът се разпределя върху основата, като се заглажда добре. Бисквитките се подреждат плътно върху крема, в ъгълчетата се изрязват Шоколадът, маслото и сметаната се разтопяват. Сладкишът се залива и се оставя се в хладилник поне за 4 часа. Нарязва се и се сервира.
Веси,
ОтговорИзтриванемного красива, апетитна торта.И макът, и кокосът са любими.Така,че ще я запиша за проба.Чудесна е.Великолепно празнично предложение.
Поздрави и спорна нова седмица !
Ели, опитай, и с повод, и без - ще ти хареса!
ИзтриванеЕдни от най-апетитните торти са ми тези, без украси и декорации, където видът ѝ говори достатъчно за вкуса. Да, онези натъкмените радват окото, но нищо не загатва вкуса, не кара небцето да тръпне в очакване. Неустоимо вкусна торта, Веси. Честити празници! Желая ви да съхраните Любовта си завинаги, защото благодарение на нея се черпи вдъхновение за всичко. Поздрави!
ОтговорИзтриванеНали!?
ИзтриванеИ моя апетит събуждат именно те, макар че и красивите торти също могат да бъдат вкусни:))
Макар и не във връзка с празника, но желая и в твоя дом Любовта да заема първото място, Кате!