сряда, 14 февруари 2018 г.

Все повече мой! Кокосово макова торта.

По традиция днес ще има публикация, като тази през 2015 - Ден на Любовта, ден на виното, тази през 2016 - Любовта, без която не можем, тази през 2017 - Благослов...2018 - днес си все повече мой!
Но този път черпя торта, не стихове:)


И мисля, че тази тортичка, дори без украса е достойна да присъства тук на празничния ден!
Какво празнуваме ли - празнуваме Любовта!
Празнуваме си нашата си Любов на тази дата, много преди да стане известен Свети Валентин, не че имам нещо против самия празник, напротив:)
Дано си все така силна и страстна, поне още толкова (30) години, Любов! А също и една 10 годишна такава:)(на децата)!

На всички, които обичат и са обичани желая да съхранят тази велика ценност - Любовта! А на останалите - желая да я намерят!
Наздраве и за Трифон Зарезан - при нас с домашно вино от къпини!



Към тортата ме насочи колежка, но рецептата всъщност намерих тук, адаптирах, и тъй като нямах достатъчно прясно мляко, вложих и други продукти, та се получи нещо като "като няма хляб, ще ядем пасти":)
До украса не стигна, беше си за домашна употреба през почивните дни и никой не искаше да чака украса:)

Колкото до десерта за днешния ден - и него ще покажа сигурно...но друг път:)


Кокосово макова торта

Необходими продукти:
за блата:
7 белтъка
200 г захар
100 г кокосови стърготини
100 г маково семе
10 г бакпулвер
3 с. л. брашно
1 щипка сол

за крема:
200 мл прясно мляко
200 мл сладкарска сметана
200 мл кокосово мляко
100 г  масло
160 г захар
7 жълтъка
1 ванилия
3 с. л. царевично нишесте

за бисквитения пласт:
250 г обикновени бисквити


за глазурата:
200 г млечен шоколад
50 г краве масло
50 мл сладкарска сметана


Приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна със солта. Прибавя се захарта и се разбиват на сняг.
Кокосовите стърготини се смесват с маковото семе, брашното и бакпулверът и се сипват при белтъчния сняг. Внимателно се разбърква. 
Сместа се сипва във форма, с диаметър 30 см, застлана с хартия за печене и намазана с олио отстрани. Заравнява се и се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, след което се охлажда. 
В касерола се разбиват жълтъците, захарта, ванилията, нишестето, прясното мляко, сметаната, кокосовото мляко, разбърква се  и се бърка на умерен огън  докато се получи гъст крем. Леко се охлажда и се прибавя маслото, разбърква се до стопяването му. Кремът се разпределя върху основата, като се заглажда добре.  Бисквитките се подреждат плътно върху крема, в ъгълчетата се изрязват Шоколадът, маслото и сметаната се разтопяват. Сладкишът се залива и се оставя се в хладилник поне за 4 часа. Нарязва се и се сервира.




4 коментара:

  1. Веси,
    много красива, апетитна торта.И макът, и кокосът са любими.Така,че ще я запиша за проба.Чудесна е.Великолепно празнично предложение.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Едни от най-апетитните торти са ми тези, без украси и декорации, където видът ѝ говори достатъчно за вкуса. Да, онези натъкмените радват окото, но нищо не загатва вкуса, не кара небцето да тръпне в очакване. Неустоимо вкусна торта, Веси. Честити празници! Желая ви да съхраните Любовта си завинаги, защото благодарение на нея се черпи вдъхновение за всичко. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали!?
      И моя апетит събуждат именно те, макар че и красивите торти също могат да бъдат вкусни:))
      Макар и не във връзка с празника, но желая и в твоя дом Любовта да заема първото място, Кате!

      Изтриване