Млечна леща
Продукти:
200гр. леща /при мен червена белена/
1 глава кромид лук
2 моркова
1/2 домат
4 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко
сол
чубрица
босилек
1/2 връзка магданоз
зехтин/олио
Приготвяне:
Лещата се измива, залива се с 1,5 л. топла вода. и се слага на котлона, веднага
се добавят ситно нарязания лук, настърганите моркови, 2 ск. чесън, домата,
чубрицата и босилека. Яденето къкри десетина минути до омекване на лещата.
Добавя се размитото в малко вода брашно, посолява се. Когато лещата е готова
/червената увира много бързо/се добавя нарязания магданоз и прясното мляко.
Отделно се смачкват другите 2 ск. чесън и щипка сол. Оставя се на изключен
котлон около 1/2 час да отлежи. Добавя се и киселото мляко. Изсипва се в
лещата, като се разбърква. Сервира се.
Оказа се много вкусна супа
* Рецептата е от една готварска книга на Ути Бъчваров за рецепти с кисело мляко.
Благодаря, Весе,
ОтговорИзтриванехаресвам рецептите на Ути и това предложение много ми допада.
Сърдечни поздрави и усмихнато лято!
Аз принципно не ги харесвам, но в тази книжка има добри попадения:)
ИзтриванеЕ, нека де лято!
Интересно предложение. като че ли пробвам.
ОтговорИзтриванеВ момента ли Мъхче:)), ще чакам отзиви и по-добри снимки, че моите стариииии.
ИзтриванеДа си призная леща рядко готвя, въпреки, че си я изяждаме и ни е вкусна, но някак не се сещам да я приготвям често. Тази супа много интересна изглежда, апетитна и вкусна. Дано не забравя, но определено искам да я пробвам. Поздрави, Веси!
ОтговорИзтриванеДъщерята и зетя много обичат леща, но а съм мръднала нещо в традиционната рецепта, а не са я харесали, но за мен си правя експерименти понякога:)
ИзтриванеА знаеш ли, Веси, че аз не я готвя с мляко, но сама си открих като малка, че е вкусно да си добавя (кисело мляко) към вече сготвената леща. :) Така че нямам съмнение за предложението ти.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
П.П. И може да си погледнеш в пощата (имейла). ;)
Гери, да знаеш аз като малка - мляко добавях на всичко, ама наистина на всичко, даже на кисело зеле:)) Сега нямам този навик, дори бих казала - рядко консумирам. А дъщерята пък добавя сирене в лещата и казва че е вкусно.
ИзтриванеВесе, много апетитна е тази лещичка Аз не пропускам да се натреса на всеки вид сготвена леща, защото ми е едно от любимите неща! Поздрави от сърце <3
ОтговорИзтриванеАха, точно писах, че дъщерята също много я обича, но в този вариант не опита. И аз ти отвръщам сърдечно!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванемного интересна рецепта.Аз наскоро видях да се гарнира сготвена леща с кисело мляко.Много ме изненада това.Но в днешният свят много се промени традиционната ни кухня.Навлизат все нови и нови предложения от цял свят.
Поздрави !