Сладко от ябълки и бъзов цвят
Продукти:
20 цвята от бъз
1 литър вода
1 кг захар
3 ябълки
3-4 цвята от бъз
Приготвяне:
Бъза се накисва за 24 часа във водата. Прецежда се и се добавя захарта, разбърква се и се оставя за още 24 часа. Цветовете се изхвърлят, потъмнели са. Слага се на котлона и се вари до сгъстяване, проба с капка върху порцеланова чиния, да не се разлива. Добавя се ябълката, обелена и нарязана на зарчета. Вари се до прозрачност на плода, добавят се отрязани свежи букетчета от бъза(2-3 см), не целия цвят, махат се дръжките, които са дебели. Минута - две и сладкото е готово, насипва се горещо в бурканчета. Може да се сложи и лимонтозу, но аз не сложих.
Разкошно сладко, Веси! За вкуса мога само да предполагам колко е хубав, а цветчетата вътре са чудна идея! Усмихната и слънчева седмица!
ОтговорИзтриванеМерси, Теди, получих го, както си го представях.
ИзтриванеВеси, шашна ме с това сладко! :))) Изглежда много добре и май, и вкуса му е супер!
ОтговорИзтриванеЗа първи път виждам такава комбинация. Май ще ходя да търся още непреминал бъзов цвят.
Поздрави, мила! :)
Хриси, и аз за първи път виждам:)), но е много ефектно!
ИзтриванеМного вкусно изглежда сладкото. Аз направих едно шише сок, но с бъз от дърво и го изхвърлих, защото ми казаха, че не било хубаво. :( Много се разочаровах, защото трудно се намира. Много хубави снимки и вкусно изглеждащо сладко.
ОтговорИзтриванеТочно от този цвят се прави, Габи и е толкова уханен...
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепрекрасно сладко.Габриела, точно този черен бъз / дървото / е подходящ за бране на цветове.По нашия край им казват свирчовина.А бъзакът е храст, не е дърво.Наесен от черните плодчета на бъзака се прави сироп.Двете растения са различни.За да не се получи объркване едното растение е дърво / черен бъз , свирчовина /, а другото / бъзак / е храст.Едното цъфти пролет - лято, а другото - през есента дава плод.
Веси,
аз от точно така накиснат във вода цвят правя сироп за бърза консумация.Чуден става за пиене.Рецептата е в моят блог.
Поздрави !
Ели, радвам се, че ти харесва! Ще погледна и твоята рецепта за сироп, моя издържа цяла зима.
ИзтриванеЗа пръв път виждам такова сладко, представям си колко ароматно е. А какъв изглед си снимала през балкона!:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, бъза явно има много приложения, които тепърва ще изпробваме.
ИзтриванеА гледката си я харесвам и аз - имам изглед и към Витоша, и към Стара планина, а парка започва от блока ни.
Тук ме смая с това сладко, Весе..., вече започнах да се моля да не е презрял бъза, за да се възползвам от идеята ти и да затворя няколко от тези уханни бурканчета!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ех, да смая теб, това е чест:.)Ще чакам да споделиш дали си намерила бъз.
Изтриване