С удоволствие искам да ви представя един чудесен летен сладкиш.
Обичам да се "разхождам" из блоговете с рецепти.
За тези, които го правят като мен, сигурно е известен блогът на Lulu.
Там преди години попаднах на въпросната рецепта, която промених според наличните ми продукти и се получи:
Щрудел с извара, вишнап и махлеп
Продукти:500 гр изчистен от костилките вишнап
около 250 грама безсолна извара /при мен домашна/
150 гр захар
80 гр масло
1 жълтък
1 ч.л. смлян махлеп /идеята за тази подправка видях от блога на Йоана и много ми допадна, купих го от Женски пазар, от арабските магазини/
готови кори, да не са фини
около 3 с.л. пудра захар за поръсване
Вишнапа се поставя на котлона с половината захар за около 15 минути. С решетъчна лъжица внимателно се изваждат плодовете в купа. Сокът се запазва.
След като се охлади вишнапа се разбърква с изварата и с махлепито. Отделно в купичка се разбива яйчния жълтък с 1 с.л вода.
Всяка от корите се намазва с жълтък и разтопено масло и се поръсва със захар. Върху нея се реди следващата. Така се наслагват 6-7 кори.
Разпределя се вишневата плънка по дължина в единия край и се навивате на руло. Маже се обилно с масло и жълтък и се пече на 180 градуса до зачервяване, за около 15 - 20 минути. Охлажда се, реже се на парчета,поръсва се с пудра захар и накрая се залива със сока от вишнапа.
Получава се невероятна вкусотия, съчетанието между аромата на масло, вишни и махлеп е направо убийствено
Снимката ми е стара, но не се колебайте да го опитате в сезона на вишните!
Веси,
ОтговорИзтриванечудесен е сладкиша.Ще го изпробвам задължително.Имаме много вишни, но не ги консумираме всичките, доста раздаваме, защото са киселички.
Поздрави !
Ще се радвам, Ели!
ИзтриванеО, толкова обичам вишни, като дете в двора на баба имаше вишнап, от тогава си го хапвам с удоволствие. Баба я няма вече, вишнапа също...В София много рядко на пазара улучвам вишни, последните години не съм опитвала, ако някой възрастен човек еветуално продава, иначе по сергиийте няма:(
Изглежда чудесно, вкусно и лесно, Веси!
ОтговорИзтриванеТраянче, снимките не са добри, но десерта си го бива!
ИзтриванеУмееш да съблазняваш,Веселушке :) !
ОтговорИзтриванеО, ти ли казваш това, дето само се облизвам при теб!
ИзтриванеЦялата серия нови рецепти са страхотни, Весе, а този щрудел е разкошен - обичам вишни и си представям нежния вкус и аромат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря - поздрави за теб и хубаво лято!
Дианка, и аз много ги обичам вишните, но уви в София вече рядко намирам, тази година - изобщо:(
ИзтриванеЛятото тепърва предстои::)