вторник, 21 юни 2016 г.

Щрудел с извара, вишнап и махлеп


С удоволствие искам да ви представя един чудесен летен сладкиш.
Обичам да се "разхождам" из блоговете с рецепти.
За тези, които го правят като мен, сигурно е известен блогът на Lulu.
Там преди години попаднах на въпросната рецепта, която промених според наличните ми продукти и се получи:



Щрудел с извара, вишнап и махлеп

Продукти:
500 гр изчистен от костилките вишнап
около 250 грама безсолна извара /при мен домашна/
150 гр захар
80 гр масло
1 жълтък
1 ч.л. смлян махлеп /идеята за тази подправка видях от блога на Йоана и много ми допадна, купих го от Женски пазар, от арабските магазини/
готови кори, да не са фини
около 3 с.л. пудра захар за поръсване

Вишнапа се поставя на котлона с половината захар за около 15 минути. С решетъчна лъжица внимателно се изваждат плодовете в купа. Сокът се запазва.
След като се охлади вишнапа се разбърква с изварата и с махлепито. Отделно в купичка се разбива яйчния жълтък с 1 с.л вода.
Всяка от корите се намазва с жълтък и разтопено масло и се поръсва със захар. Върху нея се реди следващата. Така се наслагват 6-7 кори.
Разпределя се вишневата плънка по дължина в единия край и се навивате на руло. Маже се обилно с масло и жълтък и се пече на 180 градуса до зачервяване, за около 15 - 20 минути. Охлажда се, реже се на парчета,поръсва се с пудра захар и накрая се залива със сока от вишнапа.
Получава се невероятна вкусотия, съчетанието между аромата на масло, вишни и махлеп е направо убийствено
Снимката ми е стара, но не се колебайте да го опитате в сезона на вишните!















8 коментара:

  1. Веси,
    чудесен е сладкиша.Ще го изпробвам задължително.Имаме много вишни, но не ги консумираме всичките, доста раздаваме, защото са киселички.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Ели!
      О, толкова обичам вишни, като дете в двора на баба имаше вишнап, от тогава си го хапвам с удоволствие. Баба я няма вече, вишнапа също...В София много рядко на пазара улучвам вишни, последните години не съм опитвала, ако някой възрастен човек еветуално продава, иначе по сергиийте няма:(

      Изтриване
  2. Изглежда чудесно, вкусно и лесно, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, снимките не са добри, но десерта си го бива!

      Изтриване
  3. Умееш да съблазняваш,Веселушке :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ти ли казваш това, дето само се облизвам при теб!

      Изтриване
  4. Цялата серия нови рецепти са страхотни, Весе, а този щрудел е разкошен - обичам вишни и си представям нежния вкус и аромат.
    Благодаря - поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, и аз много ги обичам вишните, но уви в София вече рядко намирам, тази година - изобщо:(
      Лятото тепърва предстои::)

      Изтриване