Продължавам със серията почерпка за РД:) Рецептата, както стана ясно е от блога на моята скъпа приятелка - Аурелия:)
И преди съм правила това солено печиво и става разкошно. Който не го е опитал - да запрята ръкави. Прави се лесно и излиза голямо количество. Първия път правих по рецептата, но ми дойде повече плънката, а и не съм особен любител на каймата. Затова после все го приготвям с двойна доза тесто.
Продукти:
Пирог с месо
Продукти:
·
· сол
· 1-2 с. л. олио
· 1 суров картоф
· 1 гл. лук
· 2 яйца твърдо сварени
· 500 г кайма
· 1 пакетче бакпулвер
· 18 с. л. брашно
· 4 яйца
· 300 г майонеза
· 400 г заквасена сметана
Приготвяне:
Плънка:
Лука нарязваме на ситни кубчета и запържваме в олиото. Слагаме каймата и я задушаваме, докато не се изпари цялата течност. Към запържената кайма настъргваме на едро ренде яйцата, посоляваме, поръсваме със сол и разбъркваме. Плънката може да бъде най различна - зелении със сурово яйце, зеле, картофи и т.н.
Тесто:
Към заквасената сметана прибавяме майонеза и с помощта на тел или вилица хубаво разбъркваме. Слагаме яйцата, разбъркваме. Добавяме брашното и бакпулвера. Тестото трябва да се получи като за кекс, но има по-различна структура, по-жилаво стои. За това количество тесто е подходяща тавата към печката - 40 на 30 см. Количеството може да се намали наполовина. В тавата слагаме хартия за печене. Изсипваме половината от тестото. Настъргваме суровия картоф върху тестото, на едро ренде/аз този път не сложих, защото се оказах без нито един картофL, но е по-вкусно с него/. Върху него разпределяме цялата плънка. Отгоре слагаме останалото тесто. Насипваме се с лъжица на места и после леко се заглаждаме. Печем на 160 С-180 С до зачервяване.
Аля, страхотно е!
Плънка:
Лука нарязваме на ситни кубчета и запържваме в олиото. Слагаме каймата и я задушаваме, докато не се изпари цялата течност. Към запържената кайма настъргваме на едро ренде яйцата, посоляваме, поръсваме със сол и разбъркваме. Плънката може да бъде най различна - зелении със сурово яйце, зеле, картофи и т.н.
Тесто:
Към заквасената сметана прибавяме майонеза и с помощта на тел или вилица хубаво разбъркваме. Слагаме яйцата, разбъркваме. Добавяме брашното и бакпулвера. Тестото трябва да се получи като за кекс, но има по-различна структура, по-жилаво стои. За това количество тесто е подходяща тавата към печката - 40 на 30 см. Количеството може да се намали наполовина. В тавата слагаме хартия за печене. Изсипваме половината от тестото. Настъргваме суровия картоф върху тестото, на едро ренде/аз този път не сложих, защото се оказах без нито един картофL, но е по-вкусно с него/. Върху него разпределяме цялата плънка. Отгоре слагаме останалото тесто. Насипваме се с лъжица на места и после леко се заглаждаме. Печем на 160 С-180 С до зачервяване.
Аля, страхотно е!
Звучи вкусно и изкушаващо :)
ОтговорИзтриванеМного е интересно и различно а за почерпка е идеално!
ОтговорИзтриванеТова е любимият ми пирог. Лесно, вкусно и мноооогоооо :))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря миличка, че ми се довери :)))
И на мен, никога не бях опитвала подобно тесто, направо е върхЪ:)
ИзтриванеНа теб ако не се доверя, на кого?
Ти си страхотен кулинар, фотограф, но най-вече човек!
Приятелството ти ми е много ценно, жалко само, че времето не доситига за по наситени контакти, като преди... Прегръщам те!