сряда, 11 ноември 2020 г.

Най-прекрасния магичен ден рожден - 11.11.2020!


Винаги искам да направя най-хубавата торта за Теб!
Винаги искаме да Ти подарим най-чудесния подарък!
Винаги искаме най-доброто за Теб - искаме всичко...!
Тревогите ни са за Теб, усмивките ни са за Теб, сърцата ни са за Теб!
Защото Ти си нашата Скъпоценност!
Честит рожден ден!
Бъди ни Честита, Едничка!




Моите торти винаги са символични. Такава е и тази магична шоколадова торта с шамфъстък и бейлис.

Бейлис...избрах тазгодишната торта за рождения ден на половинката да е с тази напитка, тортата за моя рожден ден също беше с ароматното питие, с тази съставка ще е и днешната, за рождения ден на дъщеря ни, като символ на силната връзката между нас, защото семейството е всичко, то е тихият пристан, огнището и дома, където винаги ти е топло и уютно, където намираш разбиране,  подкрепа, утеха и цялост, където те смиряват и извисяват.

Дъщерята обича шоколад. 
Обича и шамфъстък. И има и нещо общо между тях. 
Всеизвестен факт е, какво предизвиква ароматното кафяво - черно блокче - наслада, успокоение, еуфория, дори щастие! Може би магия, но когато получи сладкото лакомство нашият организъм изработва ендорфин, или хормон на щастието. 
Дървото Шам фъстък от древни времена се смята за растение, което дава ядки на щастието...
Та - за щастието, което е само и единствено вътре в нас самите, и открием ли го там сме цели, доволни и истински!
За щастието, като личен избор и нагласа, като състояние на съзнанието и душата, независимо от външния свят. Най-щастливият човек е онзи, който дава щастие на най-голям брой хора.
За щастието, което започва с това да насочиш фокуса си към позитивните неща и да поддържаш връзка с позитивни хора, да се усмихваш, да цениш и да се радваш на малките неща, да благодариш за всичко, което имаш, да спортуваш, да се храниш балансирано и здравословно, да имаш цел в живота, за да имаш мотивация и удоволетворение, да живееш в мир и хармония със себе си и с хората около теб, да помагаш на тези, които се нуждаят, да обичаш безусловно, както себе си, така и хората около теб.
За щастието на моето момиче!

Тортата обещава да е нежна и резкошна, точно като Нея!

Ноооо, повече снимки, разрез и рецепта скоро:))

неделя, 8 ноември 2020 г.

Архангелови хлебчета за празника на моите скъпи момичета - майка и дъщеря


Дълголетие, здраве, късмет, вътрешна хармония - това са днешните ми пожелания към скъпите ми същества!



Идеята за тези хлебчета е на Нафи, която беше пуснала клипче от страницата във ФБ. Получиха се празнични и фантастични на вкус, много ми допаднаха.


Необходими продукти:
750 гр брашно тип 500
6 гр сол
1 кубче с мая
360 мл прясно мляко
2 яйца
90 гр стопено негорещо масло


За плънка:
около 100 гр омекнало масло
150 гр настърган кашкавал
150 гр настърган чедар
2-3 с.л. нарязан магданоз










Приготвяне:
Омесваме гладко тесто от горнита продукти, като последно добавяме маслото. Оставяме да втаса на топло за 1 час. Аз месих в машината за хляб. Изважда се, за кратко се премесво и дели на 8 равни части. Разточваме едно топче на правоъгълник, намазваме го с мекото масло, поръсваме с кашкавал, чедар и магданоз, отгоре поставяме втори разточен правоъгълник. Минаваме отново с точикта отгоре, да се слепят. Режем на 8 ленти, по късата страна. Намазваме през едно с мекото масло. Поставяме едно ненамазано правоъгълниче върху намазано. Притискаме в средата по дългата страна с шишче, усукваме и поставяме в тава, застлана с хартия или фолио за печене. Така постъпвамес всяка друга двойка топчета, т.е. ще имаме 4 правоъгълника, разделени на 8 лентички (които на 4 хлебчета) и ще имаме общо 16 хлебчета от тази доза.
При мен се получиха дме големи тави. Оставят се да втасат за 20 минути. Намазват се с един жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и се слагат във фурната да се пекат на 180 градуса до зачервяване. 



















четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Пълнени камби с фасул и кайма

 Само ще кажа - мнооого са вкусни!



Необходими продукти:

червени камби - моите 9 бр.
1 малка консерва. зрял фасул
1 гл. кромид лук
3-4 с.л. млени домати
400 гр. кайма
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол на вкус



Приготвяне:
В загрята мазнина се прибавят ситно нарязания лук и каймата. Задушават се с малко вода. Прибавят се червеният и черният пипер, доматите и зрелия фасул.
Камбите се почистват от семките, набождат се с вилица и се пълнят със сместа.
Нареждат се в тавичка, заливат се с останалата мазнина и 1/2 ч.ч. вода и се пекат в силна фурна.





Рецептата е от една невероятна жена - Пеполинка -Вкусотиите на Пеполина. Благодаря, прителко!



сряда, 4 ноември 2020 г.

Печено пиле с мляко



А`ла Джейми Оливър:)

Необходими продукти:
1 пиле
сол
смлян черен пипер
100 гр масло
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. канела
настъргана кора от 1 лимон
5-6 необелени скилидки чесън
500 мл прсно млко

Приготвяне:
Пилето се посолява и опиперява, запържва се от всички страни в зехтина и маслото. Прехвърля се в кален съд с капак, добавт се канелата, чесъна и лимоновата кора и прясното мляко, може да се посоли още, на вкус. Съда се поставя в студена фурна, пече се около 1 час и половина. Лесно, а много крехко и вкусно.

Една салатка е чудесно допълнение.













вторник, 3 ноември 2020 г.

Печени чушки с доматен сос




Намирам Пейч за страхотен кулинар, толкова неща съм приготвяла от неговия блог. И тази простичка рецепта е от там.
Бързо, лесно и много вкусно.

Необходими продукти:
10-12 зелени чушки
800 г червени домати
6-7 скилидки чесън
½ връзка магданоз
2-3 щипки смлян черен пипер
40 мл олио
40 мл зехтин
20 г брашно
щипка захар
1 ч.л. сол.
Вода – 150 мл .


Начин на приготвяне:
Изпечете чушките и ги обелете. Домати настържете на едро ренде. Скилидките чесън пресовайте. Магданозът нарежете на ситно.
Загрейте на силен огън олиото и зехтина. Запържете за около минута пресования чесън. Сложете настърганите домати, захарта и 150 мл вода. След като кипне намалете огъня  и варете 10-12 мин. Сипете внимателно размитото с малко вода брашно, като бъркате. Добавете  изпечените чушки,черния пипер, солта и магданоза. Дръжте ястието на огъня още 3-4 мин., като разбърквате. Свалете от огъня, захлупете и оставете да си почине 10-12 мин. 

понеделник, 2 ноември 2020 г.

Фокача с розмарин и зехтин

Необходими продукти:
170 мл топла вода
5 гр суха мая
5 гр сол
5 гр мед
200 гр бяло брашно 
150 гр башно лимец
35 мл зехтин

За гарниране:

2 ч.л.сушен розмарин
хималайска сол на вкус
1 с. л. зехтин 



Приготвяне:
Брашното се пресява и в средата му се оформя кладенче. В него се сипват зехтина, маята и солта. Постепенно се добавя водата и се омесва меко и еластично тесто. 
Тава се покрива с фолио за печене или готварска хартия.Тестото се прехвърля в нея и се разстила с пръсти, като се правят вдлъбнатини на няколко сантиметра разстояние по повърхността му. Фокачата се гарнира с розмарин, сол и се полива със зехтин. Оставя се  да втаса за 15-20 минути.
Слага се в студена фурна, пече се на 220 градуса фурна около 20 минути, до златисто кафяво.









По рецепта на Илиана Балканска, но промених малко продуктите и втасването.

сряда, 28 октомври 2020 г.

Балада за Георг Хених на Виктор Пасков


 

Трудно ми е да повярвам, че толкова късно узнавам и посягам към тази книга, и въобще към този автор. Христо Блажев ми я препоръча на един книжен панаир. Освен неговото мнение, попрегледах и други, преобладават положителните, но има и негативни. За тази книга е писано и казано много. Не очаквах много, четох предпазливо...Една бих казала банална, обикновена история, случвала се и случваща се постоянно и навсякъде – самотен възрастен човек, чиято съдба завършва в старчески дом. Едно качество, далеч от геройството, което би трябвало да притежава всеки от нас – съпричастност. Но история, разказана така от Пасков, герои, така обрисувани, качества така чудно описани, че изведнъж усещаш, че ти е леко, мило и приятно, и продължаваш да четеш. Такава чистота струи между редовете, такава благост и смиреност те обземат и искаш, просто искаш да си добър и богуугоден.

И именно защото историята е банална е толкова истинска и толкова актуална...в заобикалящата ни духовна нищета да отстояваш себе си, да избереш „да бъдеш цигулка, а не бюфет“ е наистина предизвикателство, да търсиш и даряваш красота и любов е равносилно на геройство! Една много, много докосваща, майсторски написана човешка книга!