Йорданов ден е, или Богоявление.
Честит имен ден на празнуващите днес!
Всяка година на 24 декември се каня да разкажа и покажа какво се слага задължително у дома на масата за Бъдни вечер. Все не успявам, или забравям да снимам, или да пусна публикация...
Затова използвам да ви го покажа днес, на 6 януари се празнува Бъдни вечер в Сърбия, Русия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и други държави, а някои хора и у нас също празнуват по стар стил днес.
От както се помня тази топеница присъства на трапезата ни всяка Бъдни вечер, и само и единствено тогава.
Докато бяха живи баба и дядо, празнувахме при тях, после при мама и тате, а от няколко години аз съм домакинята, празнуваме с децата у дома, дай боже скоро и с внуци (тук има опасност да бъда осъдена и линчувана за намеса в личното пространство, затова пазете тайна:)).
Иска ми се още да гостуваме на родителите ми на този ден, на тях сигурна съм - също, но прекалено различни станахме присъстващите там, макар и близки, та за по-спокойно - у дома.
С две думи - рецептата е предадена от баба, на мама, на мен...Простичко, но заредено с духа на поколения, да можеше така да се предава и само доброто...
Тук е мястото да спомена и моя починал дядо Йордан, който на днешния ден празнуваше имен ден, ставаше рано и отиваше на "селската чешма", където се извършваше водосвета и се хвърляше кръста в коритото, поради липса на река в селото най-вероятно. Била съм 18 годишна, когато си отиде, но го помня добре, като много буден човек, невероятен разказвач на истории от "старо време", много справедлив, кибритлия, но с меко и добро сърце, а как ни обичаше...светла му памет.
Спирам, защото тази година много започнах да приказвам, не е добре, ще заприличам на досадна лелка:))
Топеница за Бъдни вечер
Продукти:
На око и на вкус са, но все пак:
3-4 ск. чесън
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
1-2 с.л. захар
1 с.л. оцет
Приготвяне:
Чесъна се счуква или минава през преса, може и да се нареже ситно, добавят се водата, солта, захарта, оцета, разбърква се хубаво и се опитва на вкус, ако желаете добавете нещо.
Задължително всеки член на семейството си топва залък от питката в тази топеница, както и в меда. На нас ни е вкусно да си добавим лъжица-две към боба, както и да полеем сърмите - невероятно пикантно и приятно е, пък и гони вирусите ( и злите магии:), опитайте!