неделя, 15 март 2015 г.
Кюфтенца - кълбенца
Идеята за тези кюфтенца видях н информационната агенция ПИК. Получиха се много интересни и вкусни.
Кюфтенца - кълбенца
Продукти:
1/2 кг кайма
1 яйце
1 суха филия хляб, накисната във вода и изстискана
1 гл.лук, ситно нарязана
чублица
черен пипер
чесън
сол
бутертесто (ползвам разточено на правоъгълници на ЛИДЛ)
Приготвяне:
Омесваме каймата с останалите продукти и оставяме да отлежи 1/2 час. Оформяме кюфтенца с големината на орех. Нарязваме бутертестото наленти по дължина, широки 1/2 - 1 см. навиваме лентичките около кюфтенцата, като кълбенца. Поставяме в намаслена тавичка и печем до зачервяване на бутертестото на 200 градуса.
Опасявах се, че каймата може да остане сурова, но си се опекоха чудесно, едновременно с тестото.
А може и така:)
събота, 14 март 2015 г.
Ало, имате пратка...
Моята приятелка Аля не пропуска случай някой да тръгне за България, за да ми изпрати нещичко. Поредната изненада беше преди броени дни...
Благодаря и тук от сърце, Ал, на теб и на Кямран!
И за чайчето, и за сосчето от нар, и за овчицата, и за картичката и за лично написаното писъмце...много ми беше мило...
Надявам се и аз да те зарадвам и да се почустваш по-близо до дома, моя близка приятелко по душа!
Овчицата си получи име и намери своето място на етажерката в спалнята, чайчето беше опитано и оценено достойно, сосчето ще употребя скоро и ще докладвам, а писъмцето и картичката дълго ще ми стоплят сърцето.
петък, 13 март 2015 г.
Пълнена краставица
ПЪЛНЕНА КРАСТАВИЦА
Продукти:
1 - 2 краставици
1/2 вр. магданоз
1/2 вр.копър
1/2 - 1 ч.ч. настъргано овче сирене
1с.л. кетчуп
сол
черен пипер
1с.л.зехтин
маслини
Приготвяне:
Краставицата се нарязва на къси пънчета и се изважда семенната част. Магданоза и копъра се наситняват и се объркват с кетчупа, черния пипер, ако е необходимо сол, зехтина и сиренето. Напълват се пънчетата. Украсява се с маслините Оставя се за 1/2 час в хладилника.
*Рецептата е от сп. "Кулинарен журнал", много стар брой.
Продукти:
1 - 2 краставици
1/2 вр. магданоз
1/2 вр.копър
1/2 - 1 ч.ч. настъргано овче сирене
1с.л. кетчуп
сол
черен пипер
1с.л.зехтин
маслини
Приготвяне:
Краставицата се нарязва на къси пънчета и се изважда семенната част. Магданоза и копъра се наситняват и се объркват с кетчупа, черния пипер, ако е необходимо сол, зехтина и сиренето. Напълват се пънчетата. Украсява се с маслините Оставя се за 1/2 час в хладилника.
*Рецептата е от сп. "Кулинарен журнал", много стар брой.
четвъртък, 12 март 2015 г.
Баница с кисело зеле
Някой ден ще я направя и точена, така както я правеше моята баба, а мама още по-добре, дано и аз съумея да съм на ниво. Но за сега ви предлагам този по-лесен вариант.
Продукти:
1 пакет фини кори за баница
1 стрък праз лук
1 малка кисела зелка
1 сушена червена чушка
парче сланина, около 40-50 гр
Приготвяне:
Слагам нарязаната на ситно сланинка в съд с незалепващо покрития и я запържвам в собствената и мазнина. Когато се зачерви добавям нарязания на ситно праз лук, следва също ситно накълцаното зеле, задушавам ги до изпаряване на течността, след което при тях слагам и сухата чушка, също нарязана. Дръпвам от котлона да изстине. Слагам по две кори, ръся плънка и навивам на руло. Рулото завъртам на охлювче в тавата, а всяко следващо, около него. Пека на 200 градуса до зачервяване. Много е вкусна и блага.
Баница с кисело зеле
Продукти:
1 пакет фини кори за баница
1 стрък праз лук
1 малка кисела зелка
1 сушена червена чушка
парче сланина, около 40-50 гр
Приготвяне:
Слагам нарязаната на ситно сланинка в съд с незалепващо покрития и я запържвам в собствената и мазнина. Когато се зачерви добавям нарязания на ситно праз лук, следва също ситно накълцаното зеле, задушавам ги до изпаряване на течността, след което при тях слагам и сухата чушка, също нарязана. Дръпвам от котлона да изстине. Слагам по две кори, ръся плънка и навивам на руло. Рулото завъртам на охлювче в тавата, а всяко следващо, около него. Пека на 200 градуса до зачервяване. Много е вкусна и блага.
сряда, 11 март 2015 г.
Крем супа от картофи и праз
Това е една много семпла, но много вкусна крем супа, поне за мен. Правя я често зимата, а навън тези тя сякаш тепърва започва:(
Крем супа от картофи и праз
5-6 картофа
1 стрък праз
1 с.л. зеленчукова подправка(ползвам домашна)
сол
1/2 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
бучка масло
Свааряват се картофите и праза на парчета в подсолена вода. Добавя се зеленчуковия бульон. След сваряване се пасира. Добавя се прясното мляко, маслото и черен пипер. Има вкус на аспержи. Може да се поднесе с крутони.
Крем супа от картофи и праз
5-6 картофа
1 стрък праз
1 с.л. зеленчукова подправка(ползвам домашна)
сол
1/2 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
бучка масло
Свааряват се картофите и праза на парчета в подсолена вода. Добавя се зеленчуковия бульон. След сваряване се пасира. Добавя се прясното мляко, маслото и черен пипер. Има вкус на аспержи. Може да се поднесе с крутони.
вторник, 10 март 2015 г.
Желиран крем с мляко
Желиран крем с мляко
Продукти:
200 мл. прясно мляко 1 ванилия 7 с.л. захар 2 с.л. желатин 200 гр. кисело мляко
200 гр. млечен продукт от Лидл, подобен на фина извара
сладко от боровинки |
Приготвяне:
Загрейте млякото и захарта на котлона. Добавете към него предварително разтворения и разтопен желатин. Разбийте киселото мляко заедно с млечния продукт с пасатор добре, за да се получи гладко. Изсипете го в дълбок съд и прибавете на тънка струя прясното мляко, като постоянно бъркате. Крема се разлива в купички и се оставя да стегне в хладилника. Нужни са 1-2 часа, може и повече.
Когато кремът е стегнал, извадете чашите от хладилника и ги топнете за няколко секунди в съд с гореща вода. След това обърнете върху чиния за сервиране. Ако имате затруднения, използвайте много остър гладък нож, за да обиколите с него по ръба на чашата. Полейте със сладкото и се насладете на един свеж и непретенциозен десерт
понеделник, 9 март 2015 г.
Телешко със сос от сушени боровинки
Телешко със сос от сушени боровинки
Продукти:
1 парче телешко месо, (филе, бут)около 1 кг
сол
черен пипер
200 мл червено вино
За соса:
200 гр сушени червени боровинки
шепа сушени шипки
100 мл балсамов оцет
100 мл шампанско
4-5 с.л. захар
няколко борови връхчета
Приготвяне:
Шпиковаме телешкото и го поставяме с тесен, но дълбок съд заедно с виното, докато го поеме. Натриваме го със сол и черен пипер, увиваме го добре в алуминиево фолио и го поставяме в тавичка с вода да се пече на умерена фурна 2-3 часа.
Сваряваме шипките и боровите връхчета в чаша вода, докато течността придобие карамелен цвят и прецеждаме. Приготвяме соса, като поставяме в тенджерка отварата и всички останали продукти. Варим на умерен огън до сгъстяване на соса. Ако искате може да уплътните с малко нишесте.
След изпичане телешкото месо се нарязва на филийки и се залива със соса. Получава се много сочно и ароматно. Вкусно е и топло, и студено.
Рецептата е по идея от няколко такива в нета, след желанието на съпруга ми да сготвя телешко с ... боровинки(това е удивително!).
Абонамент за:
Публикации (Atom)