петък, 27 януари 2023 г.

Пилешка яхния с кестени

 На мен ми беше много вкусна. Въобще, обичам кестени. Обаче много мразя да ги беля, мъжа ми също изглежда, защото последния път се измъкна да ми помогне, нещо, което никога не прави. Та след като едната вечер варих, а другата поне два часа чистих кестени, оставих за третата да приготвя нещо, като част прибрах и във фризера. И тъй като третата вечер се прибрах от работа с празна глава, а трябваше да ги оползотворя, набързо измислих тази простичка манджица, която обаче стана много уханна и блага.


Необходими продукти:
4 цели пилешки бутчета
3 стръка праз лук
250 гр сварени и обелени кестени
1 ч.ч. настъргана тиква (моята беше от фризера)
1 консерва мариновани гъби
1 ч.ч . бяло вино 
2-3 с.л. домашна универсална подправка
розмарин
дафинов лист
сол
червен пипер
черен пипер
олио
бучка масло
1 с.л. нишесте тапиока
9



Начин на приготвяне:

Първо сваряваме пилето в подсолена вода, като отпенваме след завиране, обезкостяваме. В тенджера задушаваме в олио нарязания на кръгчета праз лук, добавяме последователно кестените, тиквата, гъбите, виното и подправките. Когато започне да ухае приятно наливаме бульона от варенето на пилето и след завиране оставяме да къкри до готовнист. Добавяме маслото и разтвореното в малко вода нишесте. Да "клокне" и е готово.  По желание поръсваме магданоз при поднасяне. Ако има и топло домашно хлебче, би било идеално, на мен засега ми е забранено:(.


4 коментара: