неделя, 26 декември 2021 г.

Пълнена патица с кисело зеле



Предлагам ви моята изпитана рецепта за пълнена патица с кисело зеле - божествена вкусотия е това!

Продукти:
1 патица около 2.5-3 кг.
1 кисела зелка
1 к. ч. ориз
1 глава лук
дреболиите на патицата 
4-5 гъби печурки
сол
червен пипер
черен пипер
розмарин
зехтин

може да сложите и стафиди, аз този път не сложих.

Нужна е голяма тава с капак или гювеч, конец и игла или клечки за зъби.

Приготвяне:

Почистете и измийте патицата. Отцедете, подсушете и посолете отвътре и отвън, обтрийте с пиперите. Пригответе си плънката. Нарежете на ситно лука и измитите нарязани дреболии и гъби. Задушете ги в 3-4 с.л. зехтин за 5-6 минути като разбърквате. Добавете и измития, отцеден ориз, и него запържете за минута-две. Подправете с черен пипер, малко пресен розмарин и сол. Може да добавите стафидите и 1 к.ч. топла вода. Оставете на тих огън ориза да поеме водата почти до готовност. Оставете да се охлажда.

През това време нарежете зелето, като си оставете няколко цели листа. Разбъркайте нарязаното зеле с  4-5 супени лъжици олио, пресен розмарин и черен пипер и  изсипете половината в тавата/гювеча. Аз ползвам голяма метална тенджера с капак.  Напълнете патицата с лъжица. Зашийте целия отвор или затворете с клечки за зъби, сложете напълнената патица с гърдите надолу, в тавата върху зелето,  като леко я притиснете да потъне. Сложете наоколо останалото зеле и завийте патицата с целите зелеви листа. Налейте чаша червено вино и затворете с капака или завийте с фолио. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса, След като заври, намалете на 150 градуса. Печете 2-3 часа.
Патицата става много вкусна и крехка и месото не изсъхва. Месото се разпада.
Вместо зехтин може да се ползва мас или олио, още по-добре мазнината от патицата, която предварително сте стопили.














2 коментара:

  1. Много апетитна гледка, а сигурна съм - и вкусотия е това, Веси!
    Честита Коледа! Да са ви светли празниците на цялото семейство и да бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусно, потвърждавам! Виждам късно,но благодаря за пожеланията, продължаваме с празниците!

      Изтриване