неделя, 3 януари 2021 г.

Царицата на коледната трапеза - Баклава с шоколад и маскарпоне



Показах ви преди дни класическата баклавана Йоана, сега е ред на различната - влюбихме се в нея!
Рецептата видях при Дани, и съм и искрено благодарна за нея. Аз малко я промених, защото не обичам да ползвам полусурови яйца. Добавих и поече шоколад.



Необходими продукти:

12 броя фини кори (аз ползвам турски кори за баклава и ги препоръчвам)
80 г стопено масло
100 г смлени орехи
45 г захар (може кафява)

за сиропа:
100 г захар (кафява)
100 мл вода
1 ч. л. нес кафе

за крема:
250 г маскарпоне
200 г натурален шоколад
200 мл течна сладкарска сметана

Начин на приготвяне:
Корите се разрязват на четири. Взима се един лист, намазва се с масло. Върху него се слага друг лист, намазва се с масло 
и се поръсва с малко захар и с част от смлените орехи. Оформят се купчинки по 4 кори една върху друга. Аз слагах на всяка втора кора захар и орехи.
Изпичат се на етапи в тавичка, покрита с хартия за печене – за около 5 минути на 180° С , до златисто. Ползвах две тави, докато се пекат едните, подготвям следващите, охлаждам, вадя и пак поставям.

За крема :
Шоколадът се стопява на водна баня.
Сметаната се разбива. Шоколада се охлажда леко и се добавя към сметаната и после към маскарпонето, като внимателно се смесват.


За сиропа:
В тенджерка се слагат захарта, водата и кафето и се вари около 3 минути, да се сгъсти леко.



Сглобяване :
Взима се един изпечен правоъгълник и се полива с част от топличкия сироп.
Отгоре се слага крем. Това се оказа не лесно, защото крема е гъст, полепва по орехите и корите и трудно се разнася, разпределях с лъжицата внимателно и после слагайки отгоре следващия изпечен равоъгълник притисках, за да се разпредели равномерно крема. Върху втория  се поръсва отново сироп, крем и т.н. Аз разположих баклавата в тава 20/40 см, като сложих един до друг два правоъгълника, и съответно редих върху тях, т.е. баклавата ми беше с размери 20/40 см.
Върху последния квадрат не се слага нищо.
Покрива се плътно с прозрачно фолио и се оставя за няколко часа в хладилник, след което се нарязва на по-малки квадрати, преди това е невъзможно, защото е чуплива баклавата. Аз нарязах всеки правоъгълник на 12 парчета, т.е. получих 24 парчета баклава 5/5 см.
Според мен коритте могат да се изпекат и срязани на две части само, вместо на четири.


Правила съм и друг път шоколадова баклава, все пак сме си шокоманиаци, но тази тук е просто върха! Хрупкава, но и креместа и божествено шоколадова!















2 коментара:

  1. Абсолютен разкош! <3 Толкова да обичам баклава. С удоволствие бих я опитала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно я опитай, наистина е разкош! Аз ще правя пак, че дъщарята иска:))

      Изтриване