Имах удоволствието да опитам тези сладки в оригинал, разкошни са, топят се в устата. Въобще за сладките в Азербайджан може да се пише много, но истината е, че само ако ги опитате там ще усетите техния неустоим аромат и вкус. Навсякъде се продават и са разкошни, с истински, качествени продукти, няма растителни вредни мазнини, няма добавки и консерванти.
Пригатвяла съм няколко рецепти в блога си от Азербайджан - сочинската баклава и довгата са едни от тях, различни, необичайни, но много вкусни, и двете по рецепта на Аля. Отдавна се каня да приготвя и още.
Рецептата за тези сладки намерих в БГ-мама, приготвена от Лабрекс.
Харесаха ми, колегите също ги одобриха, но изобщо не са това, което съм опитвала в Баку. Така че ще продължа да търся точната рецепта, може би трябва да погледна и в подарената ми книга с местни рецепти.
Ей ги, навитите, като кифлички:)
300 гр. смлени орехи
2,5 чаши захар
2 белтъка, разбити на сняг
канела
След това разделете на топчета, около 8, всяко едно разточете сравнително тънко и разделете на 8 сектора. На всяко секторче сложете плънка и завийте като кифлички. Не се маже с яйце, печете в загрята фурна при температура 170-180 градуса 10-15 мин, зависи от фурната. Кифличките трябва да придобият златист загар. Препоръчва се да не се препичат, просто стават хрупкави, а иначе са страшно мекички. Готовите кифлички оваляйте в пудра захар.
Много примамливи. Убедена съм- и вкусни.
ОтговорИзтриванеТестото със заквасена сметана е много мекичко на допир. Правила съм подобно.
Мерси, Даре! И азобичам тестата със сметана.
ИзтриванеЧудни!
ОтговорИзтриванеМерси!
ИзтриванеПрекрасни са Веси.Азърбайджанската кухня е много богата и разнообразна, с чудесни старинни рецепти.Благодарности за идеята !
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Така е, имат страхотни рецепти, непременно ще продължа да изпробвам и други.
Изтриване