Това е една рецепта на Мария Христоу. Отдавна се каня и за първи път правя тези традиционни гръцки сладкишчета. Уви, не можахме да им се насладим, само ги опитахме пресни. Подведох се, че по принцип са доста трайни, но не съобразих, че с тази плънка трайността им намалява значително. Оставих ги да отлежат за Коледа, като направих две седмици по-рано. Когато отворих кутиите бяха мухлясали и ги изхвърлих. Но смятам, че заслужавт място в блога ми и ще си чакат реда да ги приготвя отново и да ги хапнем по навреме.
За тестото:
200 гр сок от мандарини260 гр зехтин
25 гр масло
1 с.л. пудра захар
½ ч.л.сода бикарбонат
¼ ч.л. канела
настъргана кора от мандарина
600 гр. брашно
За плънката:
300 гр извара
60 гр пудра захар
¼ ч.л. канела
½ ч.л. настъргана кора от мандарина
За сиропа:
250 гр вода
350 гр захар
остатъците от настърганите и отцедени мандарини
1 пръчка канела
50 гр мед
За наръсване:
200 гр орехи, смлени
Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа. В тенджера се смесват захарта, водата, канелата и остатъците от мандарините. Вари се на силен котлона и не се разбърква често, защото ще започне да се захаросва. Когато заври се отстранява от огъня и се добавя меда, оставя се да се охлади.
Всички продукти за плънката се смесват до хомогенност.
Приготвя се тестото.
Мокрите съставки се смесват в голяма купа, добавят се пудрата захар, подправките и содата. Разбърква се леко и след това се прибавя на 2 части пресятото брашно. Забърква се на ръка тесто, без да се разбърква продължително – това е тайната на сполучливо тесто за меломакарона, според Мария. Разделя се тестото на 4 части. От всяка се оформят 8 меломакарона – общо 32 броя.
Включва се фурната да загрява на 180 градуса.
От всяко парче тесто се оформя топче, което се сплесква на кръг. В средата му се слага от плънката. Тестото от двете страни на плънката се загъват върху нея и краищата му се съединяват. Притискат се леко с пръсти, така че тестото да се „слепи“ и плънката да се запечата в него. Така оформени сладките се нареждат на разстояние една от друга, в тава застлана с хартия за печене. Пекат се около 30 минути или докато се зачервят до приятно златисто.
Изпечените меломакарона веднага се потапят (на части) в сиропа и престояват в него за 1-2 минути, като се обръщат 1-2 пъти. Изваждат се с решетъчна лъжица и се нареждат в подходяща чиния. Поръсват се с орехи. В сиропа се слага следващата партида меломакарона и процедурата се повтаря. Ако ви останесироп, сгъстете го на котлона и го разпределете с лъжица върху меломакароната.Добре е да престоят поне 12 часа, преди да се консумират. Аз ги опитах единствено няколко часа след приготвянето, но пак си бяха много вкуснички!
Не съм правила подобни сладки Веси макар,че ми се иска да пробвам.Чудесни рецепти за тази цел има в блога на Мария.Чудесни са се получили и твоите, просто трябва опит и в тази насока.
ОтговорИзтриванеПоздрави от сърце !
Ели, още ме е яд, че ги оставих да се развалят, с такова вкусно очакване отворих кутията...
Изтриване