Тази рецепта видях при Дари- Коконка. Получават се чудни празнични щруделчета! Ако не сложите масло, а само олио може да ги приготвите и за Бъдни вечер.
Продукти:
20 бр кори за баница
500 гр обелена и почистена от семките тиква
500 гр обелени и почистени ябълки
360 гр захар
2 пакетчета ванилия
1 и 1/2 ч.л. канела
50 гр галета
30 гр краве масло
30 мл олио
500 гр обелени и почистени ябълки
360 гр захар
2 пакетчета ванилия
1 и 1/2 ч.л. канела
50 гр галета
30 гр краве масло
30 мл олио
За намазване:
олио
пудра захар за поръсване
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Първо се приготвя пълнежа.
Тиквата и ябълките настъргвам на едро.
Олиото и маслото се загрявам в тиган и тиквата и ябълките се задушават за 5-6 минути, като бъркам. Добавям захарта, ванилията и канелата, и оставям на котлона, за около 10 минути.
Махам от огъня, добавям галетата, разбърквам и оставям да се охлади.
Корите разгъвам и се изрязвам квадрат, както са общо.
След това всяка кора сгъвам първо през средата на две, а след това още веднъж, да се получи малък квадрат.
Първо се приготвя пълнежа.
Тиквата и ябълките настъргвам на едро.
Олиото и маслото се загрявам в тиган и тиквата и ябълките се задушават за 5-6 минути, като бъркам. Добавям захарта, ванилията и канелата, и оставям на котлона, за около 10 минути.
Махам от огъня, добавям галетата, разбърквам и оставям да се охлади.
Корите разгъвам и се изрязвам квадрат, както са общо.
След това всяка кора сгъвам първо през средата на две, а след това още веднъж, да се получи малък квадрат.
Следва оформлението, като ъгълчетата се подгъват, както се сгъва салфетка, а после се обръща и се сгъва във формата на елхичка Ако не може да се ориентирате от снимката, погледнете линка на източника, за да видите как се сгъва и получава тази форма.
След като е сгъната елхичката, разтварям леко отдолу и поставям пълнеж, по 2 пълни с.л., затварям със стърчащите краища и елхичките подреждам в тава покрита с хартия за печене.
Сгорещявам олиото и всяка елхичка намазвам бързо с четка.
Пека в загрята фурна на 180 градуса на средна скара, за около 15-20 минути.
Изваждам и поръсвам с пудра захар.
След като е сгъната елхичката, разтварям леко отдолу и поставям пълнеж, по 2 пълни с.л., затварям със стърчащите краища и елхичките подреждам в тава покрита с хартия за печене.
Сгорещявам олиото и всяка елхичка намазвам бързо с четка.
Пека в загрята фурна на 180 градуса на средна скара, за около 15-20 минути.
Изваждам и поръсвам с пудра захар.
Много са красиви и тъкмо във форма според сезона, а със сигурност и неустоимо вкусни, съдейки по съставките! Поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дени - наистина много вкусни!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепрез зимата често правя щрудел и армеева чорба.И двете рецепти са любими в нашия дом.Затова ще изпробвам твоите рецепти .Много интересен начин на сгъване и получаване на прекрасни елхички.Благодаря сърдечно за идеята.
Поздрави и Честит и Благословен празничен ден днес.Богоявление е !Честито на всички именници !
Радвам се, че са ти харесали! Хубава седмица!
Изтриване