вторник, 15 август 2017 г.
Голяма Богородица и питката на Кокончето
На 15 август почитаме Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и като пазителка на семейното огнище.
За мен Диани е най-подходящия източник на информация относно църковните празници.
Ще цитирам и молитвата, която тя отправя:
„Пресвета Владичице Богородице,
погледни на нас, прибягващите с вяра към тебе,
и ни избави от нещастия, скърби, изкушения
и ни дай сили да следваме повеленията на твоя Син и Бог, Иисус Христос!"
Днес ще приготвя характерните за обредната трапеза каша от пиле, мед, грозде, диня, както и питка.
Честит празник и на на всички именници.
Преди време една приятелка ме помоли за рецепта за питка, но да е по-малка, като за двама. Дадох и няколко рецепти, като някои подбрах от нета. Тя приготви едната от тях и остана много доволна. След време ме попита пак за същата рецепта, че я загубила. Припомни ми, че рецептата била с 500 гр брашно, масло и кисело и прясно мляко, а на снимката питката била със сусам. Утрепах се да търся такава рецепта - не, и не! Но не ми даваше мира това, че не мога да я намеря и продължавах:) Докато не я намерих тук. Този път си я запазих, дадох я и отново на колежката.
Наистина е чудесна, Даре, благодаря!
500 г брашно + малко за разточване
7 г суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
50 г масло
2 с.л. кисело мляко
1/2 к.л. сода за хляб
1 яйце
100 мл топла вода
100 мл прясно мляко
1 жълтък за намазване
масло за намасляване на тавата
мак за поръсване
Тестото замесих и втасах в хлебопекарната, но вие може да го направите и на ръка. Разточих на правоъгълник, намазах с масло, навих на руло и усуках, като в същото време изтеглях с ръце, за да стане по-дълъг фитил. Намазах тавата с масло, фитилът навих и оставих да втаса. След като увеличи обема си, намазах с разбит жълтък, поръсих с мак и пекох в загрята на 200 градуса фурна, около 30 мин.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Честит празник Веси, честито на всички именници с малко закъснение.Много красива погача, подходяща за празника.Записвам си рецептата за проба.Между другото правих баничките, които бяха публикувани от теб наскоро с корите гюзел.Много се харесаха и ми поискаха и рецептата.Така,че благодаря сърдечно за вкусните рецепти, които публикуваш.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, нали са много вкусни и ефектни! Радвам се, че съм ти била полезна! Благодаря за коментарите ти - винаги много мила!
ИзтриванеЧестит празник, Веси! Здрави и благословени да са семействата ни, децата ни, близките ни, ние! Прекрасна питка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДано, Кате! Прегръдка!
ИзтриванеПрекрасна, слънчева и майсторска пита за такъв хубав празник!
ОтговорИзтриванеЧестит да бъде, Весе -
здраве, щастие и благоденствие за теб и цялото семейство!
Дианка, не винаги рецептите, които предлагам са правени точно за празника, обикновено са от преден такъв, ням време хем да приготвя за вечерта, хем да снимам и пиша рецепта, но гледам да съответства рецептата за празника, така и тук. Питката, която приготвих на деня ще покажа за някой следващ празник, дори догодина.
ИзтриванеА ти винаги си ми полезна с информация за църковните празници, и не само!
Страхотна пита е станала, Веси! Направо ти иде да си отчупиш.
ОтговорИзтриванеДа, хубава е!
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасна ти е питката, Весе, какъвто е и поводът!
ОтговорИзтриванеЗдрави, честити и благословени бъдете!
Ирме, за всеки църковен празник е хубаво да се омеси хляб, няма значение какв, но да е замесен с любов!
ИзтриванеБлагодаря, и вие бъдете здрави!
Разкошна пита Веси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Иван!
Изтриване