неделя, 2 януари 2022 г.

Руска салата

Добавена снимка декември 2022 г.

От дете у дома беше традиция мама да прави руска салата за Нова Година. Правеше я с домашна майонеза, дори не знам имало ли е купешка по онова време. После започнахме да я правим и с купена. Така я правя и аз напоследък. Може да е по-добре с домашна, но нещо суровите яйца не са ми по вкуса.
Отдавна се каня да напиша моята рецепта, която очевидно не е оригиналната, дори не знам доколко се доближава,, но така я правя. Продуктите са с ориентировъчни количества, може да намалите едни, за сметка на други, както ви харесва. От тази доза излиза доста голямо количество. Някои хора я приготвят с мек салам или с шпек, но моят избор е шунката.

6 средни картофа
4 моркова
5 яйца
1/2 буркан грах
1 буркан кисели краставички
400 гр шунка
сол
черен пипер
около 200 грама майонеза








Начин на приготвяне:
Очевидно е сен начина на приготвяне, но все пак ще го напиша.
Слагам да се варят яйцата, за твърдо сварени са нужни около 10 минути, след завиране. Оставям да изстинат. Обелвам и нарязвам на ситни кубчета. Сварявам морковите в подсолена вода цели, охлаждам ги, след което ги нарязвам на дребни кубчета. Тайната обаче на добрите кубчета при картофите е предварителното им нарязване. След което изплаквам със студена вода и слагам да се варят в подсолена. Много внимавам да не ги преваря, стават много бързо, проверявам периодично, като изваждам кубче с вилицата и опитвам, за да не се смачкат, но и да не останат сурови. Когато преценя, че са добре сварени, но не разварени, отцеждам водата и ги обливам със студена около минута, добре става в гевгир, след което оставям да се доохладят. Краставичките нарязвам също на кубчета, както и шунката. На мен ми харесва всичко да е дребно нарязано, но може и да нарежете по-едро. В тенджера обърквам всички нарязани продукти и грах от буркан, поръсвам черен пипер на вкус, сол не слагам, защото на практика всичките ми продукти са солени. Не обърквам цялото количество с майонеза, а само частта, която ще сервирам в момента. Салатата така издържа няколко дни в хладилника, до седмица.

Снимките по-долу са правени по различно време, преди месеци, че и години.
На долната само половината салата е руска.














2 коментара:

  1. Веси
    Сега правим домашна майонеза.Имайонеза.Имаме кокошки на село.Традиция е и в нашия дом.Аз правя също без да разбърквам всички продукти с майонезата като теб.По - трайна салата се получава.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С пресни яйца определено е по-безопасно, аз обаче имам някакви задръжки да ги консумирам, чисто психологически.

      Изтриване