понеделник, 10 януари 2022 г.

Тате на 80 и торта Гараш

Днес моят татко става на 80 години! Не мога да повярвам как отлетя това време...

Жив и здрав да ми е! Със сигурност е заслужил повече отколкото е получил в този живот. 

Не знам какво друго би го зарадвало вече, освен обичта ни!

Хем ми е радостно и щастливо, че още го имам на този свят, хем ми е тъжно, защото го виждам вече остарял и променен, силата и опората, която винаги съм усещала, вече все повече ги няма...

Но ...днес е ден за празник  и затова ще се подсладим с торта. Направена вчера, за да отлежи.

Да ви призная, много торти съм направила, но торта Гараш правя за първи път. Не знам коя е оригиналната рецепта. Имам една, от колежка, когато съм била едва на 18..., записана в тетрадка, все и се каня, и все не стигам до нея. Вчера я намерих, но се оказа че е със сурови яйца в крема...не обичам такива рецепти, не че не можеше да го направя на водна баня. Поразгледах в нета, видях и рецепти с яйца в крема, но и със заквасена сметана, горе-долу схванах технологията, но в крайна сметка не мога да посоча източник, защото си я правих от тук, от там, и нещо от мен си - кокосовото брашно в добавка. Та така, ето я:



ТОРТА ГАРАШ

Необходими продукти:

Блат:
8 белтъка
1 ч.ч. захар
180-200 гр смлени орехи на едро
60 гр кокосово брашно

Крем:
400 гр заквасена сметана
200 гр млечен шоколад
200 гр черен шоколад
1/2 ч.ч. захар

За заливка:
100 гр черен шоколад
1 с.л. масло



Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на гъст сняг със захарта, която се добавя постепенно. Смлените орехи и кокосовото брашно се добавят към белтъците, като внимателно се бъркат с шпатула, от долу нагоре, докато се хомогенизира сместа. Мислено се разделя на 4 части, които се разпределят в тавички върху хартия за печене, начертана на кръг от опаката страна, за да са еднакви блатовете. Пекат се до бледокафяв загар. Оставят се да се охладят.
През това време се приготвя крема. Разбърква се сметаната със захарта, с лъжица.Шоколада си смесва, натрошен и се стопява на водна баня или в микровълновата, оставя се да се охлади. Налива се постепенно в сметаната, като се бърка с шпатула, докато се обедини.
Тортата се сглобява, като се реди блат, крем, блат, крем, завършва се с крем. Прибира се да стегне в хладилника. 
Стопява се черния шоколад с маслото, отново на водна баня или в МВ. 
Залива се тортата, добре е да облее и отстрани, но моята не беше стегнала и беше в ринга, та затова само отгоре. 
На следващата вечер отстраних ринга и посипах отстрани със смян на едро шамфъстък.
Много вкусна се оказа.















4 коментара:

  1. За много години! Честит юбилей на баща ти! Чудесна торта се е получила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ванка! И твоята гледах и изглаждаше чудна, но ти с яйца сурови правиш, а аз не обичам.

      Изтриване
  2. Честит юбилей на татко ти, Веси! Да ти е здрав, щастлив и още дълги години до теб! А тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, нали знаеш аз кога отговарям...но сърдечно благодаря!

      Изтриване