петък, 14 януари 2022 г.

Отново Румъния - Брашов и Замъка на Дракула

Брашов
Брашов ме очарова!
Изключително красив, подреден, чист, европейски град! 
Имах усещането, че се намирам в Австрия, Унгария или Германия, а не в Румъния.


Не пускаха автобуси и шофьора ни остави в началото на града, до центъра стигнахме с градския транспорт, срам не срам - гратис, цялата група.


Брашов се намира на около 160 км от Букурещ, в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите. Града има богатата си история и култура, много дружелюбни жители и модерен център със страхотни магазини:)

Брашов е бил немска колония с немското си име Кронщад. Днес се нарежда сред десетте най-големи градове в Румъния. Наблизо е и най-известният румънски зимен ски курорт – Пояна Брашов.


Основните забележителности са в стария град- Кметството, центъра с Черната църква, построени 13-14 век.

Цитаделата (построена 1530г.) е на високо и дава възможност да огледате града и околностите от високо. Нямаше как да стигнем до там.


Забележителностите са концентрирани на пешеходно разстояние и дават възможност за бързо и лесно обхождане. В средновековния град ще се насладите на красиви исторически сгради, аристократичен румънски дух и спокойствие.










Площада на Съвета - мястото за търговия и панаири от средата на 14-ти век, сега това е широко отворено пространство, осеяно с приятни заведения. Идеалното място от което да започнете опознаването на града. В сърцето на историческия център на Брашов, площадът ще ви предложи много красиви сгради, заведения, магазини, място за отдих, красив пейзаж, средновековната часовника кула, която му придава автентична атмосфера.







































Strada Republicii - Оживената главна улица на Брашов е напълно пешеходна.
Почти всички фасади от началото на века са възстановени.














Strada Sforii – въжената улица

Точно тук се намира една от най-тесните улици в Европа.. 111 см ширина и 80-метров проход от далечната 1600 година.
Strada Sforii първоначално не е предназначена за ежедневна употреба, а като път за пожарникари в Стария град..






Портата на Екатерина и Портата на Шкей. Първата датират от 16 век и изглежда буквално приказно. Втората- 1828 г., прилича на триумфална арка.











Един от духовните паметници в Брашов е православната църква “Свети Николай”. Започната е в готически и завършена в бароков стил. 










До черквата се намира сградата на първото румъноезично училище.







 

Черната църква е най-голямата готическа църква, строена близо сто години от 1385 г. Името й дават след пожар през 1689 г., когато покривът и е унищожен от пламъци и цялата й каменна част е почернена от сажди.











































Замъка на Дракула

На следващия ден сме в Бран с емблематичния замък на Дракула. Минава се покрай Цитаделата на гр. Ръшнов, подобна на тази в Брашов. 

Замъка Бран работи всеки ден. Няма екскурзоводи, нито влизане на групи. Можете спокойно да разгледате експонатите от преди 700-800 години. Можете да видите страховития стол, на който кръвожадния Дракула е измъчвал противниците си.Исторически данни за замъка са от 13 век. Имал е доста владетели, повечето от Западна Европа и по- малко румънски.

Тази крепост се свързава с граф Дракула и реалния му живот..
Това не е съвсем вярно, тъй като Влад Цепеш не е имал много общо с замъка, оказва се, че го е посещавал един-два пъти. Румънците обаче успяват да извлекат полза от този факт, и кръщават замъка на този страховит свой исторически герой. Влад Цепеш не е някаква мистична фигура, вампир пиещ кръв, но е бил достатъчно кръвожаден владетел, но и покровител на румънците, преживял доста жестокости като дете, слугувайки на османците, впоследствие той проявява към тях нечувани жестокости. По време на неговото е.управление обаче Румъния е процъфтявала икономически. С измама и хитрост подмамвал заптиетата, изпратени от султана да събират данък, убивал ги по най-жесток начин, като се разказва, че ги е набучвал живи на колове, които поставял по пътищата, по този начин защитавал територията и икономиката на страната си. Въвел изключително строги правила и закони, които всички румънци спазвали, от страх пред сурови наказания. Легенда разказва, че строил много чешми, на които поставял златни съдове за пиене. Тези съдове стояли непокътнати и никой не си и помислял да ги огткрадне в продължение на години.
Всъщност тази  романтична купчина кули, с името замъка на Дракула, построени върху скалист нос над ждрело, била опора срещу Османската империя през късното Средновековие и била контролирана от поредица от унгарски царе.
Когато Трансилвания е предадена на Румъния след Първата световна война, тя става любима резиденция на Мария от Румъния, а музеят вътре има много от притежанията на кралицата.









Входа естествено е превърнат в пазарче за сувенири, местни храни и напитки.


Прекрасно поддържан е двора на замъка.


































































































































До нови срещи, Румъния!

2 коментара:

  1. Веси,
    посетихме Замъка на Дракула.Но не стигнахме до Брашов.Много напред са румънците за разлика от България.Не видях съборени и изоставени къщи никъде.Напротив всичко е красиво, добре поддържано.Стоките също са качествени както и храната донякъде, защото и там има големи магазини и молове.
    Но общо взето може да се каже,че Румъния е много напред.А църкви, манастири също са прекрасни.Не само добре поддържани, но в тях има много вярващи и много монаси.Не е както в България.Прекрасни църкви разгледахме.
    Жалко,че българите напуснаха и напускат родината и оставят всичко на произвола на съдбата.А управниците явно не се интересуват какво става в България.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина ми хареса Румъния, или поне това, което видяхме, особено пък, сравнявайки я сега, и през 1988 година, когато сме ходили. Наистина напредъка е голям, но не съм съгласна, че са по-напред от нас, аз поне не видях нещо, с което да ни водят. Мисля, че България в последните петнайсетина години също постигна много. Не мога да кажа същото от година насам обаче...Ако имат предимство, то е защото ликвидираха комунизма о,време, за разлика от нас.
      Брашов е прекрасен, там саксонското влияние няма как да не е допринесло за облика на града, доколкото знам - най-стария румънски град. Но и ние имаме много красиви градове. По отношение на селското стопанство ми се струва, че е по-запазено от нашето и качествените, органични храни са по-достъпни. Но аз изхождам от почти изцяло вносните плодове и зеленчуци, които се продават в София, смятам, че в провинцията храната е по-качествена и има местни производители, които я предлагат директно. Впечатлена съм от вкусната храна по заведенията среден, към нисък клас, тип "улична храна" там, наистина у нас рядко можеш да попаднеш случайно на такава в заведение от този тип.
      За църквите и манастирите също опираме до времената, в които не само не се поддържаха, но и беше забранено да влезеш в черква. Но също беше направено много в последното десетилетие. Уви, само за няколко месеца ги докараха до колапс с цените на тока, и не само...За вярата...да, румънците са по-вярващи от нас, или може би по-религиозни, така са почти всички наши съседи...Може би и това има същото историческо и политическо обяснение...
      Българите, които напуснаха и напускат Родината...и аз като теб не ги съдя, но и не ги разбирам, и най-вече не искам да определят бъдещето и, избирайки да създадат живота си другаде. И за това обяснението е пак там - в историята...сложна тема. За съжаление за управниците си права...но те са също едни от нас, уви...

      Изтриване