неделя, 30 януари 2022 г.

Шоколадова баклава

 И друг път съм правила шоколадова баклава, но рецепта не съм написала, някъде вероятно съм запазила и текста, и снимката, като ми се появят ще публикувам. Сега пускам рецепта, която приготвих за Коледа 2021 г., но за да не остане и тя незнайна, ще я пусна макар и със закъснение.

Рецептата е от списание Кулинарен журнал от 2015 година, декемврийския брой, няма посочен автор. 

Много е вкусна, макар да не успях да я снимам добре. На снимката е правоъгълната, другата е по друга рецепта.




Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баклава, винаги ползвам от най-фините, турски.

За корите:
100 мл олио
50 мл газирана вода

За плънката:
200 гр смлени орехи
100 гр настърган шоколад
настъргана кора на лимон
2 с.л. захар
2 с.л. грис

За поливане:
1 пакетче масло

За сиропа:
700 гр захар
600 мл. вода
сок от 1/2 лимон



Начин на приготвяне:
Кипнете газираната вода  с олиото и оставете настрана. Кипнете и водата със захарта и след като свалите от котлона добавете лимоновия сок. Оставете да се охлади напълно. Разбъркайте в купа орехите, шоколада, лимоновата кора, захарта и гриса. 
Сложете две кори и с четка намажете с олиото с газирана вода. В единия край сложете дълга пръчка, шиш или тънка точилка, успоредно на нея сложете достатъчно смес. навийте на руло, като с ръце притискайте кората отстрани към средата, за да се набръчка. Издърпайте внимателно пръчката. Така постъпете и с другите рула. Можете да навиете и без да са къдрави рулата. Наредете в тава, плътно едно до друго и нарежете с остър нож на желани парчета, около 10 см. дълги. Полейте с разтопеното преди това масло и изпечете до златисто на 180 градуса около 40 минути. Недопечената баклава става глетава после. Извадете от фурната и полейте с охладения сироп. Хубаво е да престои една нощ.

Снимките са ужасни, ще трябва пак да се прави, за поправка:) Но вие не се колебайте, вкусна е!


2 коментара:

  1. Много интересна баклава Веси.В нашия дом почти сме я забравили поради това, че изключваме употребата на захар.Но би могло да се използва и друг подсладител.Изглежда прекрасно.
    Лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Да, вредно е сладкото, но пък толкова вкусно...Тук снимките са ужасни, но рецептата трябваше да споделя.

    ОтговорИзтриване