Така си го знам, и така го записвам.
Писала съм не веднъж - Мариана Г е невероятен кулинар, невероятен фотограф, момиче с деликатен вкус и талант.
На всичко отгоре е и истински, верен приятел.
Марианка, това е една от най-любимите ми рецепти, ползвам блата не само за това руло, но и за други торти. Снимките ми са стари, и на светлинни години от твоите, но рулото е върха! За това го избрах за днешната ми публикация, за празничен за нас с половинката ден:)
Желая си да е вечна онази тръпка, белязала днешния ден, като специален (като се замисля, май много такива сме си определили за честване:))!
Пиша рецептата в оригинал, макар да импровизирам понякога, най-вече с крема или формата.
Продукти за блата:
4 яйца
125 гр. захар
80 гр. брашно
40 гр. нишесте
30 гр. какао
1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се сухите съставки и внимателно се разбърква. Сместа се излива в тава, застлана с леко намаслена хартия, изравнява се и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, за 10-12 минути. Готовият блат се обръща върху чиста хартия, поставена върху кърпа, маха се хартията от печенето и с помощта на кърпата се навива на руло откъм широката част, заедно с чистата хартия. Оставя се така да изстине.
Разбива се яйцето, добавят се останалите продукти за крема (без маслото) и при непрекъснато бъркане сместа се сгъстява на водна баня. Охлажда се. Отделно се разбива маслото и към него постепенно се добавя сместа, като добре се разбива.
Изстиналото руло се развива и се маха хартията, намазва се с крема, като се оставя една част за отгоре и се навива. Намазва се с останалия крем и се украсява по желание.
Платката се пече в широката тава, която е към печката, с приблизителни размери 38/30.
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се сухите съставки и внимателно се разбърква. Сместа се излива в тава, застлана с леко намаслена хартия, изравнява се и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, за 10-12 минути. Готовият блат се обръща върху чиста хартия, поставена върху кърпа, маха се хартията от печенето и с помощта на кърпата се навива на руло откъм широката част, заедно с чистата хартия. Оставя се така да изстине.
Разбива се яйцето, добавят се останалите продукти за крема (без маслото) и при непрекъснато бъркане сместа се сгъстява на водна баня. Охлажда се. Отделно се разбива маслото и към него постепенно се добавя сместа, като добре се разбива.
Изстиналото руло се развива и се маха хартията, намазва се с крема, като се оставя една част за отгоре и се навива. Намазва се с останалия крем и се украсява по желание.
Платката се пече в широката тава, която е към печката, с приблизителни размери 38/30.
Принципно рулата са едни от любимите ми за направа и поднасяне десерти,но да си призная отдавна не съм правила,Веси!Твоето е великолепно,но определено кремът много ми стана интересен,такъв не съм правила....Снимките ти са повече от слънчеви,честита пролет,Веселушке :)
ОтговорИзтриванеКрема е наистина много вкусен и различен!
ИзтриванеЧестита пролет, Миленски!
Честит ви празник,Веси,все така да ви е сладък и вкусен с такива разкошни,сочни десерти!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти, мила, прегръщам те!
ИзтриванеИзглежда чудесно, Веси, а и много лесно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче, абе рулата не са от най-лесните за правене, но пък е вкусно!
ИзтриванеЧестит семеен празник! И все с такива вкуснотии да го посрещате и си подслаждате живота ...
ОтговорИзтриванеМерси, Бате, а дано!
ИзтриванеМила ми дружке :) прекрасно рулце си направила и по хубав повод! :) Радвам се, че ви харесва и на мен ми е любимо! Целувки и благодаря! :)
ОтговорИзтриванеАз, аз благодаря:))Целувки и за теб, ще се стремя към твоето съвършено руло!
ИзтриванеДа ви честит празника и сладък живота! Прелестно руло. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Кате! Поздрави далечни и за теб!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепрекрасно е рулото.Много интересен и впечатляващ крем.Не съм правила такъв и ми е интересно какъв вид и вкус ще има.Но рулото с този крем наистина е много впечатляващо.
Поздрави !
Мерси, Ели, голяма майсторка е Марианка, няма нейна рецепта, която да не е фантастична и впечатляваща!
Изтриване