четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Зелник от самоковския край и Честита Годишнина на мама и тате!



Днес моите родители се сключили брак, преди точно 49 години. Догодина живи и здрави да са ми, да празнуват златна сватба! Малко серт са моите родители, не са никак романтични, за разлика от мен, макар да гледат турски сериали и да плачат, в реалния живот не проявяват много емоции, особено положителни. Но може би живота такъв ги е направил, каквито и да са, аз си ги обичам безкрайно. Бързореки са, изнервени, консервативни, така се държат и с нас и помежду си, но достатъчно ми е да знам, че дълбоко в сърцата си ни (и се ) обичат много, много, отдадени са цял живот единствено и само на семейството си! Обичам ви мамо и тате, няма да ви го кажа направо, защото знам, че не обичате такива "лигавщини", но тук мога да си го напиша, напира ми от вътре, аз пък съм си такава:))

Корените на моите родители са от две съседни много красиви села, намиращи се по средата между София и Самоков, на 30-40 километра от столицата. Когато се пенсионираха и те самите се завърнаха в едното село и си построиха къща, където вече доста години си живеят целогодишно.

Затова днешната ми рецепта е от този край, в който и аз самата съм прекарвала ваканциите си, при едните баба и дядо. Другата ми баба си живееше тук.

С тази рецепта преди няколко години спечелих от списание "Кулинарен журнал" награда - халогенна фурна.




Зелник от самоковския край


Продукти:
За тестото:
1кг. брашно /около 1,5 ч.ч. от него се заделя за разточването на корите/
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
1ч.л. сол
1 ч.ч. вода

За плънката
Около ½ кг. изчистени, измити и нарязани равни части киселец и листа от цвекло. /по-често обаче се прави със стръкове от млад праз лук, които баба ми наричаше перя/
3-4 яйца
100 гр.сирене, 2-3 с.л. кисело мляко
100 гр. топено масло

Отделно около 200 гр. сирене и около 150 гр. топено масло





Приготвяне:


От изброените продукти се замесва средно меко тесто. Разделя се на десетина топчета /едно от които по-мъничко/, които се поръсват с брашно и се оставят в тавичка настрана.





В купа се разбъркват продуктите за плънката, като 200 гр сирене и 150 гр. масло не се слагат.
Разточва се с точилка първата кора, като се ръси с брашно непрекъснато, за да не залепва. 






Застила се с нея намазана с масло тавичка, като краищата остават да висят отвън.
В средата на кората се изсипва приготвената зелена плънка/”зеле”/. Тя се покрива с /може и по- дебело/ разточена кора от малкото топче.






Разточва се следваща кора, която се ръси с разтопено масло и част от натрошеното останало сирене. Завива се в кръг около купчинката със „зелето”. Така се постъпва и с всички останали кори, които се навиват на руло и се завиват около предишната, от центъра към края на тавата, докато свършат. Загъват се красиво краищата на висящата първа кора.
Баницата се залива с разтопено масло, ако се наложи добавете още и се пече на около 220 градуса до готовност.

Първите две снимки за на приготвен от мен зелник, макар да не стана много добре, а последната е вътрешната част от маминия зелник, тя е страхотна майсторка, едва ли някога ще се науча като нея да точа, ама то и рядко се захващам, все с готовите кори действам:(




И малко снимки от зелник, приготвен от мама:








26 коментара:

  1. Честита годишнина на родителите ти, Весе, да са ти живи и здрави още много години! Да им се радваш и те на теб и на семейството ти, и на брат ти! Пожелавам ти го от сърце, защото да останеш сам, да изгубиш един по един всичките си близки, цялото си голямо семейство, е много тежко - казвам ти го от личен опит. А зелникът ме плени, великолепен е! Поздрави, Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, благодаря на Бог, че родителите ми и близките ми са живи и здави и дано да е така още дълги, дълги години! Съчувствам за сполетялата те мъка...няма как да не е тежко...
      Благодаря ти за похвалата и ако решиш да опиташ - сподели:) Хубава почивка

      Изтриване
  2. Честита годишнина на скъпите ти родители, Веси! Нека да са здрави, задружни и обградени с любимите си деца!
    Много интересен зелник. За първи път виждам такава рецепта. Поздравявам те!
    Прекрасни есенни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря ти, радвам се, че успях и аз да те впечатля с рецепта - ти мен непрекъснато ме впечатляваш!
      Топла събота!

      Изтриване
  3. Веси, честита годишнина на родителите ти! Нека още дълги години живеят в сговор и разбирателство! А зелникът е прекрасен! На мен не ми се получава точенето, а ти си направила баницата много добре. Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, благодаря ти! И аз не съм специалист по точенето, но някой ден може и да се усъвършенствам!

      Изтриване
  4. Да са ти живи и здрави, родителите, Весе;)

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,дълъг и щастлив(макар и консервативен)съвместен живот на скъпите ти родители!Нека сгряват твоите чувствителни сърце и душа.Зелникът е чудесен,а пък ти им кажи каквото ти е на душата,нищо че не не обичат "лигавщини"!
    Честит празник,Веселушке и нацелувай виновниците при пръв удобен случай:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, мерси!!
      Леле, това с целувките си е сложна работа:)), за тях, де - виж на мен ми дай да целувам и прегръщам обичните ми хора:))

      Изтриване
  6. Веси, ама да знаеш, че по още нещо си приличаме с теб. ;) Ти ще се досетиш. :)
    Да са ти живи и здрави мама и татко, винаги да споделяте радостите си заедно - и да са повече тези радости! А ти винаги си остани толкова топъл човек!
    Прегръдки и... грабвам едно парченце, чудесна е баницата ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Досещам се, да:) Благодаря ти, Гериии - за всички мили думи и разбиране!
      С удоволствие те черпя парченце и те прегръщам!

      Изтриване
  7. Честита годишнина на твоите родители и от мен. Самоков ми е на сърцето! Обичам Самоковския зелник! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, изненада ме, благодаря ти! Да не си от Самоков?

      Изтриване
  8. Merhabalar, böreğinizin çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  9. Веси,
    поздрави сърдечни и честита годишнина на скъпите ти родители.И моите са така, малко консервативни, но много работливи и грижовни.Чудесен зелник си им спретнала, за прекрасен повод.Знам тази рецепта за самоковски зелник, но не съм я приготвяла.Само,че в моите рецепти последната, най - долна кора, която виси се ръси с мазнина и сирене и се навива на руло.Но явно има различни варианти.Благодаря ти,че нагледно показа как се прави този интересен зелник.И аз съм печелила награди от сп." Кулинарен журнал " .Браво, страхотен зелник за страхотна награда ! Ще го изпробвам и аз, рядко точа.Научиха ни да мързелуваме с тези готови кори и не се учим да точим.Но забързано ни е все ежедневието, това е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, точно така - грижовни...Права си за забързаното ежедневие, не се наемам при тази липса на време да точа...а ми се иска. Хубави почивни дни ти желая!

      Изтриване
  10. Честита годишнина на родителите ти, Веси! Зелника си е супер - върна ме в детските години направо! Едната ми баба е от Самоковския край и ни правеше точно такъв зелник и много го обичах, но така и не си бях записала рецептата, а й съм скарана малко с точилката и точенето :)))) Много хубави емоции да имате в къщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, Майче, да не се окажем рода, а?
      И аз не съм на "ти" с точенето.
      Приятна почивка!

      Изтриване
  11. Честито, Весе. Убедена съм, че са много добри хора, щом успяха да отгледат такава дъщеря като теб, която имам за чест да наричам своя приятелка. Да са ти живи и здрави! 49 години заедно е много много време. Браво на тях, възхищавам се на такива двойки. Преминали през много перепетии въпреки всичко са заедно. Да се учим от тях ний младите.
    Честито още веднъж. До година живот и здраве - 50!

    ОтговорИзтриване
  12. Взех си най-голямото парче! Да сте живи и здрави всички! Семейството е нещо незаменимо - може да е трудно, "италианско"..., но е семейство и най-хубави са празниците с него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, дано ти се услади:)
      Така е - близките хора са винаги в сърцата ни!

      Изтриване
  13. Честита годишнина на родителите ти, Весе
    и още много години да се радвате заедно.
    Поздравления за зелника - идея, рецепта и изпълнение!!!

    ОтговорИзтриване