Розовата долина...Едно кътче от Родината, което разнася името ни по света.
Района на Казанлък е един от най големите производители на розово масло. Наричат маслото „течното злато” на България поради напълно заслужената си висока цена. За производството на един грам от него са нужни повече от 1000 цветчета. Българското розово масло съдържа повече от 300 ценни субстанции с уникален ефект върху човешкото тяло, поради което е най-скъпото и търсено по света. Ненадминато по своите свойства и качество, то е добавка на едни от най-скъпите парфюми въобще.
На 12-ти юни ходих командировка само за ден с колежка в Казанлък, в Института по розата. Институция допринесла много в миналото и заслужаваща своето високо място в науката и в бъдеще. Поради ред причини в момента положението му хич не е "розово". Но това е дълга тема...
Времето ни беше много малко, а проверката обхващаше доста голям обем документация.
И понеже сме си умни, способни и чевръсти:)), организирахме се добре и успяхме да си свършим всичко акуратно. Дори успяхме набързо да хапнем в едно бистро. Няколко женици почистваха розов цвят, попитахме ги да си купим, а те ни връчиха цял плик - да си го "миришем в колата" :))
Района на Казанлък е един от най големите производители на розово масло. Наричат маслото „течното злато” на България поради напълно заслужената си висока цена. За производството на един грам от него са нужни повече от 1000 цветчета. Българското розово масло съдържа повече от 300 ценни субстанции с уникален ефект върху човешкото тяло, поради което е най-скъпото и търсено по света. Ненадминато по своите свойства и качество, то е добавка на едни от най-скъпите парфюми въобще.
На 12-ти юни ходих командировка само за ден с колежка в Казанлък, в Института по розата. Институция допринесла много в миналото и заслужаваща своето високо място в науката и в бъдеще. Поради ред причини в момента положението му хич не е "розово". Но това е дълга тема...
Времето ни беше много малко, а проверката обхващаше доста голям обем документация.
И понеже сме си умни, способни и чевръсти:)), организирахме се добре и успяхме да си свършим всичко акуратно. Дори успяхме набързо да хапнем в едно бистро. Няколко женици почистваха розов цвят, попитахме ги да си купим, а те ни връчиха цял плик - да си го "миришем в колата" :))
Как не - то мирисането - мирисане, ама естествено, че исках да запазя този аромат и за зимата:)) Прибрахме се късно, но на следващия ден запретнах ръкави, та си направих и сладко, и сироп, че и шепа изсуших за чай. Само от сега ме е яд, че догодина няма да има от къде да намеря...брей че съм максималистка:).
Е, попитах и за рецепта жениците.
Най-трудната част е почистването на листенцата, най вече от тичинките, почти едно по едно се налага да се почистват и оглеждат, също и да няма наранени, изсъхнали. Казаха ми да не се мият.
Е, попитах и за рецепта жениците.
Най-трудната част е почистването на листенцата, най вече от тичинките, почти едно по едно се налага да се почистват и оглеждат, също и да няма наранени, изсъхнали. Казаха ми да не се мият.
Сироп от рози
Продукти:
10 -12 цвята от маслодайна розова роза
1,5 кг захар
1 л вода
1 пак. лимонтозу
Приготвяне:
Намачкваме с ръце цветовете с малко захар. Накисваме ги в студена вода за 24 часа. На следващия ден прецеждаме, добавяме захарта и слагаме на котлона, докато заври. Добавяме лимонтозуто, при което течността се оцветява в розово и дръпваме от котлона. Насипваме в стъклени бутилчици с винт (ползвам от готови сокове) и прибираме на хладно в мазето:))
Сладко от рози
Продукти:
300 гр розов цвят от маслодайна розова роза
2 кг захар
1 л вода
1 пак. лимонтозу
Приготвяне:
От захарта и водата се приготвя сироп. Оставя се да ври 10 минути. Листенцата се сипват във врящия сироп. Първоначално сместа стои разделена - сиропа, и отгоре плува цвета на повърхността. Варим отново 10 минути, течността е жълтеникава. Доста се учудих, защото сладкото, което се продава е с наситен розов цвят. Но...тук е изненадата. Изсипва се лимонтозуто и сладкото мигом става розово, а сместа - еднородна, т.е. листенца вече има навсякъде, не стоят отгоре...абе розова магия ви казвам...Ври още минута две, след което се насипва в сухи и чисти бурканчета, затваря се с капачки на винт и се обръща обратно, до изстиване. Фантастично се получи! Истинска наслада, впрочем опитвам сладко от рози за първи път!
Не се колебайте, ако ви попадне розов цвят, вече е късно, но догодина!
Сироп от рози
Продукти:
10 -12 цвята от маслодайна розова роза
1,5 кг захар
1 л вода
1 пак. лимонтозу
Приготвяне:
Намачкваме с ръце цветовете с малко захар. Накисваме ги в студена вода за 24 часа. На следващия ден прецеждаме, добавяме захарта и слагаме на котлона, докато заври. Добавяме лимонтозуто, при което течността се оцветява в розово и дръпваме от котлона. Насипваме в стъклени бутилчици с винт (ползвам от готови сокове) и прибираме на хладно в мазето:))
Сладко от рози
Продукти:
300 гр розов цвят от маслодайна розова роза
2 кг захар
1 л вода
1 пак. лимонтозу
Приготвяне:
От захарта и водата се приготвя сироп. Оставя се да ври 10 минути. Листенцата се сипват във врящия сироп. Първоначално сместа стои разделена - сиропа, и отгоре плува цвета на повърхността. Варим отново 10 минути, течността е жълтеникава. Доста се учудих, защото сладкото, което се продава е с наситен розов цвят. Но...тук е изненадата. Изсипва се лимонтозуто и сладкото мигом става розово, а сместа - еднородна, т.е. листенца вече има навсякъде, не стоят отгоре...абе розова магия ви казвам...Ври още минута две, след което се насипва в сухи и чисти бурканчета, затваря се с капачки на винт и се обръща обратно, до изстиване. Фантастично се получи! Истинска наслада, впрочем опитвам сладко от рози за първи път!
Не се колебайте, ако ви попадне розов цвят, вече е късно, но догодина!
Яла съм такива вкусотийки, Весе. Страхотно е, но внимавай все пак - деликатесите от розов цвят действат като рициново масло на червата...
ОтговорИзтриванеМдааа, честно казано - на това се надявах, Валя...:)) Да, ама не - не ми действа така...:(
ИзтриванеИмам проблем с форматирането на текста:( Пиша с големи и малки букви, а излиза публикувано само с главни.
Eeeeee,прощавам ти изчезването след тази ароматна рецепта,Веси!:))))
ОтговорИзтриванеОх, иска ми се само на това да се отдам, Миленче, но времето нещо ми е враг напоследък.
ИзтриванеПрелест♡ Обожавам розовия аромат! Вкъщи винаги имаме розова вода - много добро срудство за почистване кожата, особено за успокояване при възпаление. Децата все ги мажа:)
ОтговорИзтриванеЖани, особено ако е истинска водата е много добро средство!
ИзтриванеВеси, каква розова приказка е при теб... И аз си мечтая за посещение на този район по време на розобера. В един от дните всеки може свободно да си набере цвят. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Гери, досега не бях имала допир до тази розова магия, но си заслужаваше! Това за свободното набиране на цвят не ме и известно...
ИзтриванеРазкошни са и сладкото, и сиропът! Майка ми прави и знам колко са вкусни!
ОтговорИзтриванеТраянче, може би ако сте от този регион, иначе аз нямам от къде да се снабдявам с материал:))
ИзтриванеВесенце, чудесна розова публикация. Обичам сладко от рози. Онзи ден ме гощаваха със сушени розови листенца. За първи път ядох толкова вкусно нещо. Много хубави розови снимки. Поздрави, миличка!
ОтговорИзтриванеЗавърна се и ти, миличка! Изсуших и аз шепа за чай, но ти как - така ли ги дъвка? Прегръдка!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеприпомни ми времето, когато баба ми редовно правеше това сладко и сироп от рози, а и от вишневи листа.Чудесни, много ароматични благинки за зимата.Прекрасно си се справила.
Поздрави и весели летни дни !
Ели, благодаря, ти със захарта така ме стресна, че изчетох сума ти неща:)) Ей го, на, обаче - и тук слагах, та слагах...Ама макар и много бавно и полека се заслушвам в здравословния си глас, с твоя помощ.
ИзтриванеНагледах се тия дни на рози, лавандули и други аромати, а аз с един липобер се отчетох. Лято е! Разкошно е тук!
ОтговорИзтриванеМарте, къде го това разкошното:)) Аз малко с неудачи се боря, та не мога да се зарадвам на лятото, но съм се заканила да си наваксам!
ИзтриванеИзумителна розова приказка.
ОтговорИзтриване(Само да знаеш как слабително действа сладкото от рози?!)
И стоп на неудачите - всичко ще ти е наред от 9-ти нататък!
Мерси, бате! Само на мен ли не действа така сладкото:((
ИзтриванеТи да ни си екстрасенс, вражалец или там както муу се вика:))
Ако излезеш прав - ще те търся под дърво и камък - да те черпя:))
Веси, страхотно сладко и сироп! Много ме е яд, че бях по време на розобера в района, но пак не успях да направя. Дано е прав Батето и всички несполуки приключат! Слънчеви и спокойни почивни дни!
ОтговорИзтриване