сряда, 15 октомври 2014 г.

Торта Маймунка

Торта Маймунка
и
Честит рожден ден, Моника!


Моника е моята малка приятелка, която днес става на 6 години. Работя с майка и вече 14 години. И се радвам, че съм първия човек, заедно с баща и, който я видя в родилния дом. Надничахме през стъклото и ни я показаха минути след като се роди. От тогава, та до днес Моника е дете, което ни е много близко и както казва тя "Весето ме обича" :))) Изключително сладка е, с оформен характер и като всяко дете на тази възраст - голяма бърборана. Понякога вечер си говорим и виждаме по скайп, редовно проверява какво вечеряме:))
Колкото и да ми е кът времето, особено през седмицата, не мога да пропусна да и направя торта за празника, че какво е рожден ден без торта?
Тази маймунка се роди за броени часове снощи, и то от идеята до изпълнението, и според наличните продукти (че нямаше и време за пазар през почивните дни) и дано се хареса на малката принцеса.
Аз и пожелавам да е жива, здрава, все така категорична и непреклонна  в мнението, исканията и решенията си:)) и с безгрижно детство(че така ги емнаха в предучилищната...)! Прегръдката ще си получи лично, като се видим, че ще пратя тортата и подаръка по майка и.

А ето и рецептата за торта с диаметър 20 см.:

Продукти:
за блата:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
4 с.л. вода
4 с.л. олио
1 с.л. какао
1/2 бакпулвер

за крема:
500 мл прясно мляко
1 пак.пудинг от Лидл
1/2 ч.ч. захар

125 гр масло
5 с.л. пудра захар

За украса:
1 ч.ч. течна подсладена сметана
2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. какао

шоколадови пръчици
50 гр разтопен шоколад
2 бисквитки кръгли, шоколадови
червена шрифт боя (но защо ли се разтече?:( )


Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта и след това се прибавят и останалите продукти като бакпулвера е смесен с брашното. Пече се в две алуминиеви тавички, намазани с олио и посипани с брашно.

Сварява се млякото със захарта и се добавя размития пудинг в часто от студеното мляко. Сгъстява се. Оставя се да изстине напълно.Отделно се разбива маслото с пудрата захар. Обединяват се двата крема. 
Намазва се първия блат, поставя се втория, който също се намазва с крем, както и отстрани. Слага се в хладилника за час да стегне.

Течната сметана се разбива, като се добавя и заквасена, за да се сгъсти. Измазва се първо с бялата сметана, като се заделя малко и за очите, след това се добавя какаото и след разбиване се измазва и кафявата част. Оформят се очите и носа, като се ползва разтопен шоколад, както и за надписа. С шрифт боя се рисува усмивката. поръсва се с шоколадовите пръчици за коса и за борд в горната част, а с цветни зрънце се посипва борда на тортата в долната част. Двете бисквитки се поставят за уши на маймунката.






 Весел празник, Моника.

10 коментара:

  1. Весе, ти си чудесен човек.
    За кой ли път се уверявам в това.
    Поздрави милото си приятелче. Пожелавам й здраве, късмет и щастие. Тортата е страхотна. Една сладка, симпатична маймунка.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, ама каква сладка маймунка си направила за твоето приятелче!
    Живи и здрави бъдете и двете, и много усмихнати дни!
    Поздрави и прегръдки и за двете ви! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,честит рожден ден на малката Мони,а тортата е страшно симпатична и много сполучлива като идея!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, момичета! Мончето е голяма сладурана, но не знам майка и ще позволи ли да кача снимка, затова не съм го направила, а маймунката...има много какво да се желае, но детето смятам ще се зарадва и няма да забележи недостатъците:)) Впрочем сега виждам, че съм я снимала не съвсем готова, правих контур после, та мааалко е по-хубава в окончателен вид!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси, браво, страхотна и много весела торта си приготвила! Да е здрава и много щастлива малката госпожица. :) Ама с това "Аз и пожелавам да е жива, здрава, все така категорична и непреклонна в мнението, исканията и решенията си:))" все едно за мен говориш. Че даже съм и зодия маймуна по хороскопа на братята-китайци, хах. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гери. Аз не знам по китайския хороскоп Мончето коя зодия е, но и аз съм Маймуна, да знаеш:)) И ме кефят такива "не лесни" деца!

      Изтриване
  6. Весела тортичка, Весе! Да е жива и здрава Моника и кака и Веси, която и прави такива радостни подаръци!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо, Вале, кака, кака, колко да съм кака, теоретично погледнато бих могла и баба да съм и:)) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз искам такава маймунка,Веселушке,но не знам дали ще има место за годините:))))))
    Прекрасен подарък за приятел.Браво на майсторката и да е живо,здраво и щастливо момиченцето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мии...наскоро някъде прочетох, че си млада, млада...Миленче, ставаш за маймунка, и още как!
      Мерси, Мончето си е харесала тортата и е впечатлена, че маймуната има и очи, и уши:))

      Изтриване