Това са едни сладки, родината на които е Израел. Рецептата видях преди години в БГ- Мама, публикувана от Мента. От тогава често ги приготвям у дома. Миналата седмица носих за кафето в службата и колегите им се насладиха и оцениха високо. Много крехки, ароматни и елегантни.
Угиот тхина
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч.тахан
100 гр масло
ванилия (аз не слагам, харесва ми аромата на халва)
Приготвяне:
Всичко се разбърква до еднородна смес, оформят се топчета с размер на череша, сплескват се отгоре с вилица. Сладките се поставят върху хартия за печене, излизат две тави от тези на печката. Пекат се на 180 градуса около 15 минути. Изчакват се да изстинат и се прехвърлят в кутия. Леко хрупкави и ронливи са.
Преди печене може да се забоде някаква ядка в сладките. На последната снимка съм правила с бадем, преди време.
Чудесни са и ми припомнят, че имам един забравен тахан в хладилника, който от доста време се чудя как да оползотворя в сладки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле! И аз така - намерих забравен тахан и се сетих за тази рецепта, любима у дома. Хубав вторник!
ИзтриванеВеси, много ми допаднаха.
ОтговорИзтриванеИ аз обичам точно този аромат.
Ще търся тахан и ще ги направя.
Радвам се, Илианка, ще споделиш като направиш!
ИзтриванеВесе, и на мен ми харесаха! Поздрави!
ОтговорИзтриванеО, Иван - радвам се, че оцени!
ИзтриванеЧудни са и задължително ще ги направя,Веси!
ОтговорИзтриване:))))Между другото и нашите сватбени чаши са такива:))))),прегръдки Веселушке!
Миленка, ще чакам отзиви. Между другото:), радвам се, че имате същите чаши, но...не са сватбените ни:) Не помня от къде са, но са 3 броя - странна бройка. Прегръдка!
Изтриване:)Нищо...,важното е че имаме еднакви:)))))Прегръдка и от мен!
ИзтриванеНаистина изглеждат много крехки, а като си представя и аромата на тахан сигурна съм, че са разкошни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Весе!
Благодаря, Танче! Останаха ми очите в твоя ябълков пай днес!
ИзтриванеВесе, сладките изглеждат много вкусни и като чета рецептата, се приготвят много лесно.
ОтговорИзтриванеОпределено ми допаднаха!
Поздрави и усмихнати дни!
Мони, много са лесни наистина, дори вечер след работа може да се забъркат и навъртят топчетата:) И за теб много усмивки!
ИзтриванеВеси, не съм правила сладки с тахан и сега е момента да направя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за рецептата!
Хубава вечер!
Ето сега, Хриси - удобен случай да си ги спретнеш за кафенцето! Да ти е сладко!
ИзтриванеТези сладки отдавна съм си ги преписала, но защо не съм ги приготвила до сега хм........... :). Ще трябва да поправя тази грешка май, че така ми замириса на тахан. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка, правила съм и други таханови сладки, но тези са ми любими! Хубав ден.
ИзтриванеОстана ли поне едничка за мен :) Веси, сега и тахан ще трябва да ходя да търся, но ще ги направя със сигурност и аз! Усмихнат вторник :)
ОтговорИзтриванеНе останаха, Вили:( Но се надявам да ги направиш и да ви се усладят и на вас!
ОтговорИзтриванеЕто пак изкушение. Ако си беше тук детето, щях да скокна веднага, ама сега ще отложа до събота - обещавам да пробвам. Пък и аз като някои други имам един поизостанал тахан и все не му намирах привлекателно приложение. Благодаря!
ОтговорИзтриванеПетя, развам се че харесваш и пробваш рецептите ми. Аз също съм набелязала твои, особено лютеницата, ама ако почакам още - няма да има чушки май.
ИзтриванеОбожавам вкуса на халва! И като се наканя да си взема тахан, ще опитам предложението ти, Весе. Чудесно изглеждат!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз, и аз, Гери! Тахан и аз се каня да си купя, ще си го забъркам с мед - за подсилване на имунитета! Прегръдка.
Изтриване