Бабина северняшка тиквена торта
Продукти:
1 кутия печени кръгли кори
½ тиква или около 400 гр.
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио + 1-2 с.л. за намазване отгоре
1 ч.ч. вода + 1ч.л. сода, разтворена в нея
Приготвяне:
Тиквата се обелва, изпича или сварява. Може и в микровълновата за около ½ час, докато омекне. Пасира се заедно със захарта и олиото на гладко пюре.
В намазнена тавичка с големината на корите се поставя една кора. Напръсква се с водата леко и се намазва с тиквено пюре. Слага се втора кора, напръсква се, намазва се с пюре и така докато свърши пюрето. Най-отгоре се поставя кора, намазва се с олиото и се поръсва по обилно с водата. Пече се на 200 градуса, на предварително загрята фурна 30-40 минути до зачервяване.
Може да се завие и задуши след като се извади от фурната, но ние я предпочитаме по-хрупкава. Реже се на триъгълни парчета. Сервира се студена.Може да се поръси с пудра захар или с канела, който обича.
Веси, тази торта за първи път я чувам и виждам :) Явно в различните региони на България има и много различни рецепти. Определено ме заинтригува, но какви са тези кори?
ОтговорИзтриванеИ аз така, Хриси, когато ми я каза колежката. Знам ли как да ти обясня за корите - в кутия картонена са, отгоре с фолио прозрачно, около 25-30 см са в диаметър и са печени. Тук в София ги има навсякъде, топят се във вода, като се прави баница с тях.
ИзтриванеМного интересна торта! Нещо като тиквеник, но с повече плънка и по-малко кори. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Весе!
На вкус не е много като тиквеник, Гери, може би защото няма орехи, канела...А пък и пюрето от тиква дава по-друг вкус от обичайния. На любителите на тиква ще се хареса, другите хич и да не се захващат:)
ИзтриванеТова го виждам за сефте, ма ме заинтригува. Поздрави, Весе!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Марта!
ИзтриванеЕто за такава торта не бях чувала, Веси! Но щом е с тиква ще ми допадне
ОтговорИзтриванеЕее, и аз да те изненадам с нещо:), че при теб вляза ли - всичко е интересно!
ИзтриванеКато си тръгнала да изненадваш не ме подмина и мен,Веси...Прекрасна е изненадващата рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)))))за майсторката!!!!!!!!
Е, ти си южняшко момиче, как ще я знаеш, Миленче:)) Прегръдки за прегръщачката:)
ИзтриванеВкусно, Веси! Мисля да опитам твоя десерт! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам:)
Изтриване