понеделник, 6 октомври 2014 г.

На екскурзия до съседна Гърция - 1 част

През втората половина на септември си направихме една планирана екскурзия до Гърция. Обичам да посещавам нови места, обичам и да пътувам. Избрахме пловдивската туристическа фирма "Ривиера - Тур" и сме по-скоро доволни, като изключим екскурзоводката на софийския автобус, която беше под всякаква критика. Започна добре, още на излизане от София - с подробни данни за планината Витоша, продължи обещаващо със забавна легенда за Дупница, но влязохме ли в Гърция - май не си беше научила добре урока :). Обещаната обиколка (и платена!) с екскурзовод из Солун беше пародия - остави ни на първата забележителност да се лутаме сами. Ако знаехме - поне щяхме да си подготвим маршрут...Не си струваше обаче да си разваляме заради това доброто настроение. За щастие не се отказахме заради нея от посещението на Метеора, както направиха половината от хората от нашия автобус. Извадихме късмет и пътувахме с другия автобус - пловдивския, на фирмата,  и с техния екскурзовод - мъж, от когото сме изключително доволни. Освен всичко друго - не видяхме очите на нашия гид цели 3 дни и дори не счете за необходимо да обяви час на тръгване последния ден, което доведе до страхотно забавяне. Оказа се, че включените за деня посещения на Вергина и Едеса не са уточнени, защото екскурзоводката не е събрала пари от всички. Стигна се до там, че пък се намериха десетина хитреци, които отказаха да платят, но посетиха въпросните градчета, в противен случай пропадаше нашата платена екскурзия...Не бих причинила лично неприятност на въпросната дама, но меко казано фирмата само губи от нейната персона, дано го проумеят.

Ще се радвам да ме придружите и да  ви е приятно да ви разходя и споделя своите впечатления от някои местенца в нашата съседка - Гърция. Да тръгваме!

Преди границата спряхме за почивка край Кресна.
Живописно място с приятно заведение над Струма.



За първи път преминавам гръцката граница и очаквах да е по-забележителна, можеше и да не разбера, ако не бяха ми казали.


СОЛУН

Солун е първата ни дестинация. Това е вторият по големина град в Гърция и  главен град на географската област Македония. Основан е през 315г. пр.н.е.от цар Касандър, който го кръщава на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Солун е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Първата ни спирка е Бялата кула, една от емблемите на града. Намира се на морския бряг. Кулата първоначално е построена от турците през 1535 г. като охранителен форт за пристанището. След това е служила за затвор и казарма.  




. До кулата  е сградата на Кралския театър.



Точно срещу Бялата кула се намира театърът на Северна Гърция, а до него е Офицерският клуб.


Телевизионната кула 


Галериевата арка в близост до ротондата "Свети Георги". Арката е построена от римския император Галерии като възпоменание за победата му над персите. За съжаление не можах да снимам ротондата, минахме твърде бързо с автобуса.


Църквата "Свети Димитър", който е светецът та Солун.Това е и светецът на българската царска династия Асеневци. Според легендите Св. Димитър е загинал в килия на римския форум на Солун през 303 г. от новата ера. Още през 313 г. на мястото на неговата гибел е била издигната малка църква, която през 413 г. вече е преустроена на базилика.





И от вътре.







Вътрешния двор




Римския форум на града. Сградите в него са датирани от втори век



Статуята на гръцкия политик от миналия век Евангелос Венизелос.


Булевард "Александър Велики". Това е един вид търговска улица, с хиляди малки магазинчета, предимно за сувенири.



Площад "Аристотелос"  и паметника на Аристотел.



И площада отдалече, а в близък план - мотори и колела - направи ми впечатление, че са много ползван транспорт в Солун.


Крайбрежната улица и пешеходната зона на нея. Много бях учудена, че не е обезопасена по никакъв начин, нито видях наблизо спасители, дори едно леко побутване може да доведе до инцидент, дълбоко е. 
Странно, но винаги когато видя нашето море - нещо в мене трепва и се вълнува. Виждайки Егейско море не изпитах нищо...Е, гледката е хубава, спор няма.





По цялата улица има заведения, които гледат към морето и са пълни с посетители.


Площада и парка в близост до Бялата кула.


Паметника на Александър Македонски.




Не успяхме да видим градсата крепостна стена, пазара на Солун, който е изключително голям, както и вероятно много други забележителности.
Историческите, религиозни и туристически обекти са доста и си заслужава да се видят.
Като цяло обаче Солун не ми хареса много, поне това, което видях от него. Противно на очакванията ми той ми се видя, мръсен, неподреден, със занемарени сгради, дори в центъра, затворени магазини, сергийки с некачествени джунджурийки. Минахме и през един от кварталите. Сградите бяха наблъскани една до друга буквално, без никакво пространство. Изкуших се и снимах една развалина, имаше доста такива гледки. 


Всички градски и извънградски тоалетни които посетих бяха в повече от ужасно състояние. Преди време много се изговори за тоалетните у нас, ще ме прощават, ама аз в България толкова мръсни тоалетни не съм виждала. Като цяло впечатленията ми за повечето гърци са, че са мърлявички.

КАТЕРИНИ и ПАРАЛИЯ КАТЕРИНИ (брега на Катерини)

Катерѝни е град в Централна Македония, ГърцияРазположен е  между планината Олимп и Солунския залив, на надморска височина от 14 метра. Катерини е популярна туристическа дестинация, разположен  на 6 км от брега на морето. Името на града произхожда от името на Света Екатерина, християнска мъченица, живяла през 4 век
Курортът има яхтено пристанище и голямо разнообразие от хотели, ресторанти и таверни. 
Плажът (Паралия) на егейското крайбрежие на  Катерини е широк, със златист, едър пясък.

Местната църква, много е красива, но снимката е от автобуса.


Разнолики и много приятни хотелчета.






Нашите нощувки бяха в Паралия Катерини, в един чудесен хотелски комплекс, който обаче беше малко отдалечен от центъра, на около 1-2 километра.









Вижте кой ни посрещна:).



И през нощта от балкона.


Ето го плажът - не можахме да се изкъпем, защото заложихме на екскурзиите, а не на почивката и се прибирахме вечер късно, когато водата беше студеничка и рискувахме да се простудим.







 Направихме си чудесна нощна разходка едната вечер пеша покрай морето. И нощни снимки на пристанището на Катерини.









Не успяхме да опитаме традиционна гръцка кухня за краткото време, имахме предплатена храна в хотела, която беше чудесна и като качество и като количество, и като разнообразие. Всъщност опитахме маслините, салатите и рибата, както и десерти, които бяха включени в менюто. 

Това бяха Солун и Паралия Катерини през моя поглед.

Реших да разделя публикацията на две, защото стана доста голяма. Следващата част ще бъде разходката до Метеора, да Вергина и до Едеса.





24 коментара:

  1. :))))Ето къде си ми се губила няколко септемврийски дни:)))))
    Прекрасни снимки,Веси!Чудесни картини и преживявания си запечатала.....
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  2. Eто, признах си...Почакай, по-хубавото предстои...Прегръд-прегръд.

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава разходка сте си направили, Веси!
    Благодаря ти, че сподели с нас част от чудесните места, които сте посетили!
    Много хубави снимки си направила, с които ще ти остане един незабравим спомен!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, да снимките по един или друг начин запазват видяното.
      Хубава вечер.

      Изтриване
  4. Весе, аз все се каня да отида до този Метеор, но все вятъра в посока Халкидики ме отвява :) Ще чакам с нетърпение да видя разходката ви до там, а Солунската си я бива :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, аз пък на Халкидики не съм ходила, но Метеора е нещо уникално, заплени ме...

      Изтриване
  5. Веси, макар и с несгодите, сигурна съм, че си запазила красиви спомени. Пък и си била с любимия човек, това е най-важното. :) Очаквам с нетърпение продължението, поздрави сърдечни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, всъщност аз така съм устроена, че забравям лошите неща и помня хубавите. Девойката, която не си свърши работата не можа да развали настроението ни, пък и видяното най-вече на Метеора изличи всичко неприятно, ще видиш, макар на живо да е в хиляди пъти по-впечатляващо!

      Изтриване
  6. Добре сте се разходили,разнообразили, запознали с интересни места, а и нас направи съпричастни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Тили, отдавна планирахме нещо подобно, е най-сетне се случи. Доволна съм от видяното, особено от това, което ще покажа в следващата публикация.
      Поздрави и за теб

      Изтриване
  7. Ехааа, чудесно и запомнящо се преживяване, въпреки неприятните персони, някои гледки и ситуации. Важното е, че сте се забавлявали на макс Веси :) Догодина първо да преслушате екскурзовода : )))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, запомнящо се беше и просто се чудя как може за толкова кратко време да се видят толкова много неща. Няма как да стане това с проверения екскурзовод, още повече, че предния ден ми съобщиха, че ще пътуваме с една дама, а на сутринта я бяха сменили...

      Изтриване
  8. Прекрасни снимки! Сигурно няма българин, който да няма случай с лош екскурзовод...добре че все пак сме толерантни, но не мога да ги разбера собствениците на фирми, не разбират ли колко е важно да имат качествени служители!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Петя! Вероятно е и наша вината, че не се оплакваме, но някак не бих се чувствала добре да стана причина за нечие уволнение, па макар и да си го заслужава.

      Изтриване
  9. Като за първо запознаване със Солун, никак не ме учудват впечатленията ти, Весе. Пък и сте имали само три дни, организирана екскурзия... Следващият път тръгнете сами, в по-топло време и се наслаждавайте на места, които са малко по-встрани от туристически поток. Определено друга песен ще запееш, а и тогава сърчицето ти ще трепне при вида на бяло море - спомените ти от нощната разходка ще го пробудят ;)
    Прегръщам те, мила и ти желая още и по-красиви запознанства със съседна Гърция!
    Оставам в очакване на репортажа от Едеса - вярвам си останала очарована от водопадите ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, може би си права, но не мисля, че бих се върнала нарочно в Солун, може случайно ако стане. Нито имаме толкова време, нито възможности, по-скоро бих предпочела да ида на ново място или на такова, което ми е харесало, ако се налага да избираме. По принцип съм почитател на организираните екскурзии, нали това е целта - да ти се покаже и разкаже най-синтезирано за посетеното място. Тъй, че Ирме, ако ще си пожелавам нещо - то е - да ида и на друго местенце, за сега Гърция ми стига:))) Може би Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Италия, Испания, Черна Гора, Хърватска,Турция...На част от тези места съм била и много са ми харесали, на други - мечтая да отида...
      Колкото до Едеса, да - хареса ми, но пак заради екскурзоводката не видяхме достатъчно, защото и времето ни подпираше, но пак ще кажа - Метеора ме заплени и удиви много, много, много повече от всичко останало. Прегръдка!

      Изтриване
    2. Хаха, точно това казах някога на милото: "Не ми харесва тоя Солун, не е кой знае какво! Какво толкова са ми го хвалили?!" И не мислех, че ще вляза пак в него - обикновено нещо като не ми допадне от пръв допир, не желая да чувам за него, но в Солун пак влязох, Случайно. И то посред нощ - събудих се точно на крайбрежната улица, Беше едно жежко лято, а нощта прохладна, ароматна (навсякъде бугенвилии и зукум) и сравнително тиха. Не вярвах на очите си. После, на другия ден ме разходиха домакините ни из града и го видях в съвсем друга светлина. Организираните екскурзии Весе, са добри, но с уговорката да попаднеш в малка група със професионален екскурзовод, а това може да стане само с голям късмет, ако не си получила предварителна препоръка. Обаче пък в днешно време, с тези модерни и все по-достъпни технологии, можеш спокойно и без екскурзовод да минеш.
      И не знам аз ли съм опак човек, лош момент ли избрах, но на Метеора се почувствах много подтисната. Може би и на него трябва да дам втори шанс, но нощем. ;)))
      Колкото до родното и за мен то е най-близо до сърцето. Но не мога да крия, че в него има място и за много други невероятни земни кътчета, оставили светъл спомен в душата ми. Затова всяко едно такова ми е много скъпо и по необясними за мен причини се случва така, че съвсем случайно ги посещавам пак и пак. Ох, темата е дълга и ако се отпусна още малко, ще се окаже, че съм превзела блога ти. Определено трябва да се срещнем скоро, мила!
      Целувки за лека нощ и прекрасно утре!

      Изтриване
    3. Това последното, Ирме - откога си обещаваме, време е...
      А написаното по-горе ме навежда на мисълта, че хич няма да е лошо да идем заедно до Гърция - вие ще ни показвате Солун и красотите му, ние пък ще ви омайваме с Метеора...знае ли човек - някой ден може и това да стане! Прегръдка и хубави почивни дни!

      Изтриване
  10. Весе. страхотен разказ и прекрасни снимки. никога не съм ходила до Гърция и ми е мечта. Въпреки перипетиите и не толкова удачен екскурзовод, знам, че си прекарахте чудесно. Още повече, че имаше такъв хубав повод за разходката, както годишнината ви. Интересен разказ с дати и кратки но достатъчни обяснения на местата които показа.
    А за чуждото море съгласна съм. Виждаш, докосваш, но тръпка няма..Няма го трептенето на сърцето, когато виждаш нашето моренце. Усетих го сега, когато имах възможността да видя нашето море от другата му страна. Щом го зърнах и сърцето ми затупа бързо...нали си е наше...
    Когато имате възможност, дори и за един ден, пътувайте, по света има толкова прекрасни неща, които си заслужава да се видят.
    Чакаме продължението :)))
    Прегръщам те, мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като дете мечтаех за Гърция, покрай митологията наверно, после някак това отстъпи място на други мечти...въпреки, че ей я къде е - за нула време си отвъд границата. Но...ето дойде ред и на това, дай боже да осъществяваме едно по една и други, да правим място за нови мечти! Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  11. От една организирана екскурзия по подобен маршрут много дълго време не се доближавахме на юг от Сандански. Но преди 7-8 години отидохме на море с приятели и се влюбихме в синьото солено море и вкусната кухня :)
    С нетърпение очаквам твоите впечатления от Метеора, Веси!
    Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, радвам се, че ми гостуваш!
      Хубава седмица ти желая!

      Изтриване
  12. Веси,миналата година (или по-миналата ли беше) пак така есента ходихме и ние на същата екскурзия ,само че без Вергина и Едеса.Паралия Катерини и Солун изобщо не ме впечатлиха,да не кажа по-силна дума,единствено Метеора ми хареса.А да не говорим в тоя измислен извор на Афродита каква тарпана настана да пълнят цели бидони с вода-луда работа :) .Ние по принцип сме все самоорганизирани,но на тази екскурзия се изкушихме и ходихме с ваучери,а и цената беше много прилична.Но проблемът при мен не е от това дали ще отидем сами или организирано,в случая това,което видях от Гърция с изключение на Метеора и Кастраки изобщо не ми напълниха душата,не бих повторила.Но Метеора си заслужава да се види със сигурност.
    Хубава седмица ти пожелавам,Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей това точно бяха и моите(нашите) впечатления от Гърция, Роси!

      Изтриване