Откакто отхрих преди години в нета рецептата
за "Кодрит кадир" крем карамела остана на втори план. Много лесна за
приготвяне е тази арабска торта, въпреки че първия път не вярвах, че ще се
получи, атрактивна е и ужасно вкусна. В оригинал се приготвя със сухо мляко, но
аз я правя по тази рецепта - с прясно. Ползвам
тавичка с диаметър 25 см.
Кодрит кадир
Кодрит кадир
за крем карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия
за кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
5 гр бакпулвер
100 г брашно
2 с л какао
За карамела:
5 с.л. захар
Приготвяне:
За крема разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме също яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5 с.л. захар в тавичката. Изваждаме тавичката да изстине и стегне добре. Изсипваме сместа за крема. След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
Слагаме тавата в друга, с по-голям диаметър тава с гореща вода.
Печем на водна баня около 50 мин на 180С.
Като изстине изваждаме от водната баня и прибираме в хладилника за една нощ. Това никога не можем да изпълним, толкова ни изкушава, че нападаме топло. Но истината е, че на другия ден е и по-вкусна, а и по представителна, може да се отреже парче, което е невъзможно да се случи преди този престой.
За крема разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме също яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5 с.л. захар в тавичката. Изваждаме тавичката да изстине и стегне добре. Изсипваме сместа за крема. След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
Слагаме тавата в друга, с по-голям диаметър тава с гореща вода.
Печем на водна баня около 50 мин на 180С.
Като изстине изваждаме от водната баня и прибираме в хладилника за една нощ. Това никога не можем да изпълним, толкова ни изкушава, че нападаме топло. Но истината е, че на другия ден е и по-вкусна, а и по представителна, може да се отреже парче, което е невъзможно да се случи преди този престой.
За тези, които не са опитали тази благинка –
не отлагайте нито ден – бързо(ако не се чака да стегне), ужасно вкусно, с
достъпни продукти и немалко като количество, много ефектно.
И само за сравнение - порцията преди да е стегнал сладкиша в хладилника, но тя е само за лакомници:) :
И снимки 2018г:)
Наистина много ефектен, фин и ароматен сладкиш, Веси -
ОтговорИзтриванеразкошен в твое изпълнение и с чудесни снимки...
Сърдечни поздрави и хубави есенни дни.
Дианка, ти ли ми говориш за чудесни снимки:), предлагам да ми предадеш някой и друг урок :)
ИзтриванеИ за теб - чудесни да са идните красиво-есенни дни!
Ах,Веси толкова отдавна не съм го правила този прекрасен десерт.....
ОтговорИзтриванеПрекрасен ти се е получил!Благодаря ти за красивото напомняне:)))))
Миленче, благодаря и ще чакам красивото ти повторение!
ИзтриванеВеси,отлагам го вече сто години,мила,и всеки път като го видя и така ми се приисква да отмъкна парченце.Моите и двамата не ядат крем карамел и това е повода все да го прескачам,но някой ден ще го направя само за мен си.СТрахотен ти е станал,комплименти!
ОтговорИзтриванеТой и Росен не е много по крем карамела, но това си го хапва доволно, а честно казано и на мен повече ми харесва. Благодаря, Роси, ти пък ако направиш си представям как ще изглежда!
ИзтриванеТака, искам точно в тези коментари да се включа. Защото и аз не обичам крем карамел (макар да е толкова хвален), но кодрит кадира си го тача много. И аз наскоро го правих и снимах. Ама нека отлежи малко и ще покажа. Сега ще се порадвам на твоя, Веси, прекрасен е! :)
ИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Веси, обожавам го този сладкиш, а твоят е станал прелестен. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря ти! Хубав слънчев ден!
ОтговорИзтриванеВесе, все се чудех на този кодрит...Ама май ще се прави. Снимките са много апетитни!
ОтговорИзтриванеАйде, като се приберете - ще се подслаждате, затова там задръж положението с папането:))
Изтриванеаз мога да взема и порцията за лаконици, Веси :)) Толкова да обичам крем карамел.
ОтговорИзтриванеСтрахотен ти е станал, нямаш и шуплички..... ммммм мечта!
Пепи, то и аз все не мога да устоя и го почвам почти от фурната излязъл...въпреки че студен и стегнал е и по-вкусен.
ИзтриванеТова си е висш пилотаж! Веднъж го правих и не останах много доволна от себе си...А при теб изглежда отлично! Поздравления!
ОтговорИзтриванеО, Петя, блаагодаря, но не мисля, че имам особени заслуги. А ти не се отказвай, има такива несполуки, да не би да си го обърнала топъл сладкиша, или нещо рецептата да не е била точна, принципно лесно става и не изисква специални умения. Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМного изкушаващ, Веси!
ОтговорИзтриванеОбещали са ми домашно прясно мляко и като го получа непременно ще направя този популярен сладкиш по твоя рецепта!
Ооо, Хриси, с домашно мляко ще е превъзходен! Хубава седмица нова.
ИзтриванеБеше доста разпространен този сладкиш по едно време, но аз така и не го направих! Подстрекаваш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мда, да - пострекавам, не е късно да го спретнеш Тили, предполагам младежа ще му се зарадва:) Поздрави и за теб.
Изтриване