Дъщерята и зетя обичат това ястие. Аз обикновено не се сещам да го правя. На морето си поръчват някъде и после ме карат да им приготвям и у дома. От известно време съм се спряла на тази рецепта, която сътворих наслуки. Търсих веднъж в нета, но честно казано няма много рецепти, а и трябваше нашите кюфтета да имат и сос - ама да не е бял, да не е червен и т.н. Понякога ги приготвям и с гъбен.
Кюфтета по цариградски
Продукти:
За кюфтетата:
500 гр кайма смес
2 глави лук
2 филии, изкиснат в студена вода хляб
черен пипер
сол
магданоз /тайно го сложих и на ситно/
1 яйце
1-2 с.л. студена вода при омесването
За пюрето:
около 700 гр картофи
50 гр масло
1-2 чаши прясно мляко/на око до желана гъстота/
пикантина
За соса:
50 гр отцедена мазнина от пърженето на кюфтетата
50 гр червено вино
2 с.л. брашно
около 500 мл бульон от варенето на картофите + кубче
Приготвяне:
Омесваме продължително каймата и оставяме да престои. През това време слагаме обелените и нарязани картофи да се сварят в студена вода. Оформяме топчета, колкото орех от каймата и овалваме в галета. Изпържваме в мазнина. Сварените картофи намачкваме с прибора на пюре и добавяме маслото и горещото прясно мляко, овкусяваме с вегетата. Прецеждаме 50 гр от мазнината, загряваме и добавяме брашното. След като кипне, изсипваме виното и бульона, бъркайки енергично. Варим 15 минути, прецеждаме.
Сервираме кюфтенцата върху пюрето, а отстрани поливаме със соса.
Веси, благодаря ти за идеята! Много отдавна не съм правила такива симпатични кюфтенца.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
И аз отдавна не съм ги правила,Веси,супер добра идея ни предлагаш,благодаря ти и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеВижте как ви подсетих, благодаря ви, че сте ми гости!
ОтговорИзтриванеВесе, какви апетитни кюфтенца.
ОтговорИзтриванеЕто имам идея за вечерята. Благодаря ти мила!
Ааа, ще чакам отзиви дали ви харесват!
Изтриване