събота, 14 юни 2014 г.

Счукан боб с джанки



Докато все още има зелени джанки да ви предложа една много простичка супа или чорбичка, но страшно вкусна.Имам една колежка Пепа, родом от село до гр. Червен бряг и тя ми сподели рецептата, спомен от детските години:












Счукан боб с джанки

Продукти:


около 500 гр. бял боб, аз си меря с една купичка
1 глава лук
1 морков
1 домат
1 чушка
10-20 зелени джанки
олио
сол
копър
джоджен
магданоз / не сложих - домочадието не яде/

Приготвяне:


Боба се счуква суров в хаванче на едро/аз в робота смлях на няколко пулса/. Слага се да се вари в студена вода. Като поуври се добавят олиото, нарязаните лук, морков и чушка. Вари се с тях. Като омекне се добавят солта, домата и джанките. Ври на среден огън до готовност. 5 минути преди края се слагат подправките. Джанките могат да се смачкат и да се отдели костилката и люспата, а може и да се сервират цели в боба. Аз смачках половината, другите оставих за ужас на домашните Но пък го харесаха
Аз лично консумирах изстуден от хладилника - много ми допадна, а мъжа ми го нарича "летен боб"

Да ви сипя?

6 коментара:

  1. Моля! Сипи ми една купичка, ама студен! ;)
    Много обичам лятото бяла боб чорба или леща да си ги хапвам студени. Изглежда чудесно, Весе, а и ще е профирно на вкус с тези джанки, така че вярвам много ще ми хареса. :)
    Отивам назад да видя какво съм пропуснала докато отсъствах..
    Прегръдкиии!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Ирме, точно профирно, забравили сме си хубавите български думички, сипвам ти един, аз сега си го хапвам.

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен, и на мен и то студена! :) Как ме подсети за тази чорбица! Приготвям през пролетта с киселец, а тази съм забравила! Иначе готвя със зелен фасул и джанки. Също е много вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. С удоволствие, Тили, но вече свърши...Ще пробвам и с киселец, а сащо и зелен фасул с джанки. Един колега пък ми каза, че готви пресно зеле с джанки. Поздрави и за теб, ти се позагуби...

    ОтговорИзтриване
  5. Весе, тъкмо сготвих днес бобец, но по-друга рецепта. Тази изглежда страхотно! И аз много обичам, както Ирма, да хапвам студена леща или бобец през лятото..

    ОтговорИзтриване
  6. Мернах само, Аля, ще чета после...и ще обменяме опит:)

    ОтговорИзтриване