Чийзкейк-баклава
Продукти:
100
гр счукани орехи
100 гр разтопено
масло
300 гр
извара (ползвам Пилос на ЛИДЛ)
300 гр заквасена
сметана (също)
160 гр захар
3 яйца
1 ч. л.
ванилия
10 фини
кори за баница
Продукти за медения
сироп:
100 гр
захар
150 мл вода
125 мл
мед
1 ч.л.
канела
50 гр. лешници за декориране
Приготвяне:
Приготвяме
първо медения сироп. Разбъркваме меда,
водата, захарта и канелата в касерола и разбъркваме докато заври, оставяме на
ниска температура за 30 минути. Охлаждаме.
Запичаме
орехите в тефлонов съд и прибавяме 80 мл. от медения сироп и разтопеното
масло.
В купа
разбиваме изварата, заквасената сметана и захарта, прибавяме яйцата и ванилията.
В
тавичката с диаметър 20 - 22 см. редим една по една корите, като мажем всяка с меден сироп. Изсипваме половината от изварената
смес върху корите, сипваме от ореховомедната смес навсякъде. Доливаме останалата
част от крема и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за около час до златист цвят. Отваряме фурната и оставяме
да се охлади напълно, след това прехвърляме в хладилника за една нощ.
Изваждаме,
поливаме чиизкейка с медения сироп и поръсваме с лешници и с начупените
стърчащи отстрани кори.
Облизвате ли се вече?
Даааааа,........!Облизваме се!
ОтговорИзтриване:))))
ммм,страхотен чийз,Весе,спомням си го и при Мариянка.Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМиленче, Роси сега в жегите не е много подходящо(макар на нас да не ни пречи:)), но захлади ли - непременно го опитайте - няма да съжалявате!
ОтговорИзтриванеВесе, чудесна идея! Това ме подсеща, че скоро не съм правил баклава. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеТъкмо можеш да я разнообразиш, Иван! Аз правя баклава само за Коледа/Нова година, не се сещам по друго време.
ИзтриванеВесенце, ами то и аз правя баклава само на Коледа и Нова година, но за тази твоя баклавичка може и да се прежаля :) Страхотен десерт миличка :*
ОтговорИзтриванеПеполинка, миличка, добре си ми дошла! Хайде, ще чакам отзиви - струва си!
ОтговорИзтриванеВеси много апетитен е този чийзкейк :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен :)
Иха, Викиииии, как се радвам, че си ми на гости! Така де, няма само аз да ти гостувам:)) Прегръдка и си чакам обещаната среща...преди 100 години.
ИзтриванеВеси, звучи много обещаващо, ще я пробвам аз тази баклава, чудна е. Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеТанче, няма да съжаляваш - вкуса е много богат!
ИзтриванеВеси, чета много блогове :) Теб също следя <3
ОтговорИзтриванеНе знам защо, обаче не коментирам много ?
Открих че хората остават с грешно впечатление :)
Аз просто нямам много време, виждам нещо впечатлявам се и пробвам :)
А е хубаво да споделя, тъй като човека от другата страна ще се зарадва :)
Вземам си бележка и ще бъде по-редовна :)
За среща не смея да ти обещая, че все някой боледува и все такива грижи си имам, но и тя ще се случи :)
До нови срещи :)
Вики, радвам се, че наминаваш, както и за коментара ти, надявам се да ти е интересно тук, за постигане на красиво - има още много да работя...оправданието ми е - липса на време и претупване на аранжирането и снимките. Дето се вика с едната ръка сипвам манджата, с другата снимам, а нечия друга през това време отмъква чинията. Съзнавам, че това не е толкова важно - по-важно е да има доволни гърла, но така ми се иска всичко да е нагласено, изрядно, като за списание. Ти го постигаш - и много ти се радвам. Не се сърдя за срещата, зная че добрите чувства са взаимни, уви - пак това време...но да знаеш, че ще се радвам да се видим. Не искам да чуя това за проблемите със здравето - желая ти да няма болни наоколо или поне болежките да са леки и да се постига относително здраве.
ОтговорИзтриванеПрегръдка