понеделник, 9 март 2015 г.

Телешко със сос от сушени боровинки

Телешко със сос от сушени боровинки



Продукти:

1 парче телешко месо, (филе, бут)около 1 кг
сол
черен пипер
200 мл червено вино

За соса:
200 гр сушени червени боровинки
шепа сушени шипки
100 мл балсамов оцет
100 мл шампанско
4-5 с.л. захар
няколко борови връхчета

Приготвяне:



Шпиковаме телешкото и го поставяме с тесен, но дълбок съд заедно с виното, докато го поеме. Натриваме го със сол и черен пипер, увиваме го добре в алуминиево фолио  и го поставяме в тавичка с вода да се пече на умерена фурна 2-3 часа.
Сваряваме шипките и боровите връхчета в чаша вода, докато течността придобие карамелен цвят и прецеждаме. Приготвяме соса, като поставяме в тенджерка отварата и всички останали продукти. Варим на умерен огън до сгъстяване на соса. Ако искате може да уплътните с малко нишесте.
След изпичане телешкото месо се нарязва на филийки и се залива със соса. Получава се много сочно и ароматно. Вкусно е и топло, и студено.
Рецептата е по идея от няколко такива в нета, след желанието на съпруга ми да сготвя телешко с ... боровинки(това е удивително!).




14 коментара:

  1. Чудесна рецепта, Веси!
    Ще си хапна с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо,Веси,това си е истинско гурме,майстор си,моите адмирации!Да не пропусна да поднеса леко закъсняла честитка за отминалия празник с пожелание за щастие и много успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси, такава похвала от теб...:)Благодаря и за пожеланията!

      Изтриване
  3. Охо, много апетитно е станало! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сигурно е много вкусно, Весе!
    Телешко много обичам и студено и топло!

    ОтговорИзтриване
  5. С този сос ще е чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ароматен е и се съчетава добре с месцето.

      Изтриване
  6. Много мастършефско предложение, Веси! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Светле, макар кулинарното състезание, което тече в момента да не ми допада, по ред причини.
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  7. Представям си колко ароматен е този сос! а за месото - знаеш, че ми харесва :) Нареждам се с виличката, Веси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Пепи, това от канибал си е комплимент:)

      Изтриване