неделя, 14 януари 2024 г.

Доматена супа с ароматни франзели




Необходими продукти:
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1 глава лук
1 настърган морков
2-3 ск.чесън
1 бирено шише млени домати, подсолени
300 гр. чери домати, на две срязани
1/2 литър вода
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
магданоз

Начин на приготвяне:
В олиото и маслото се задушават лука и чесъна, следват и морковите. Залива се с доматите и след 5 минути се добавя водата. Ври 20 минути, дръпва се от котлона и се застройва с млякото и яйцата. Може и да се добави в горещата супа, за да се пресече, също е вкусно. Поръсва се с магданоз при поднасяне.

Аз приготвих и готови франзели, които срязах не до края и намазах с размекнато масло, в което размесих пресован чесън и наситнен магданоз и сол. Запекох и поднесох със супата.




 

сряда, 10 януари 2024 г.

Тате днес има рожден ден



Рожден ден! 82 години!

Че са много, много са, защото са много нещата, на които ни научи, които успя да постигнеш, и за които днес можем да ти се поклоним, и да ти кажем - благодарим ти, тате! Горди сме, че във вените ни тече твоята кръв.

Защото за теб семейството е святост, защото всеки твой ден беше отдаден на нас, отдаден на всичко, с което се захвенеш.Знаеш ли, днес осъзнавам, че притежавам тази твоя отдаденост - във всичко. Дали ми пречи, или ми помага е спорно, но аз съм ти благодарна - че мога да Горя!

Трудолюбие! Това е другото, на което ни научи, и което притежаваш в изобилие!

Отговорност!  - Без компромис!

Висок морал - това е нещото, което винаги ще нося по наследство, предавам и ще предавам на детето и внуците си - дали в личен, или друг план - това няма значение, важно е да постъпваш честно спрямо себе си, и спрямо околните.

Винаги си бил наш стълб и опора, въпреки че винаги си бил  строг и с нелек характер. 

82 години! Колко са малко тате, годините, в които живота ни до тук прелетя като миг.

И днес, аз трябва да съм щастлива, защото още сме заедно, защото днес е твой празник.

И съм щастлина...И не съм! Защото ти не си същият, тате, уж си тук, а всъщност не си...

Деменцията...един от проклетите бичове, за които медицината все още е безсилна. Само за няколко години от енергичен, пъргав, интелигентен, умен и прозорлив, напълно здрав и работещ по 12 часа мъж, те превърна в това, което  с толкова тъга се опитваме мъдро да приемем...Но е трудно, особено понякога, особено нощем...Защото е много тъжно...Защото не е честно..

Днес, ти дори не знаеш, че имаш рожден ден!

Но ние знаем, и те обичаме...много! 

И да, може да не знаеш друго, но знам, че знаеш, че усещаш колко те обичаме! 

Нищо, че не сме си го казвали, докато можеше...

Дано бог е милостив към теб, тате...и може би затова те превръща обратно в спокойно, щастливо и невинно дете...

Поклон и на мама, за грижите към теб! Бог да ви пази и щади!

понеделник, 1 януари 2024 г.

Предястие "топки за елха"



 

 Честита Нова 2024 Година!

Иска ми се в нея да има за всички ни повече  С-та - повече смисъл, повече смях, повече смирение, повече споделеност, повече спокойствие, повече справедливост, повече същност, повече сила, повече светлина!

И честит Василовден! И аз скромно се нарждам сред имениците.


Предлагам едно красиво и лесно предястие за празничната маса. Търпи импровизиации, количествата също са по желание и според порциите.

Необходими продукти:


краве сирене ситно натрошено
зърнесто прясно сирене
чедар настърган
твърда моцарела настъргана
крема сирене -полвам от Лидл
смлени орехи
чесън на прах
наряан копър на ситно

За овалване
смлени орехи
ситно нарязан копър
зърна от нар



Начин на приготвяне:

Всички сирена, орехите, чесъна и копъра  се смесват добре, не се бърка с миксер, защото ще се размекнат, трябва да е гъстичка смес, накрая с ръка и се охормят топки, с желана големина. Аз направих по три - всяка една овалях в копър, орехи и зърна нар, като последните се наложи ръчно да прилепвам. отгора сложих капаче от истинска играчка, защото нямах време да измисля с какво ядливо да ги заменя. 



неделя, 31 декември 2023 г.

Фурми с шоколад

Този десерт може да си хапвате на воля, защото е здравословен, лесно се приготвя и е много вкусен.


Необходими продукти:

фурми
фъстъчено масло 
черен готварски шоколад
кокосови стърготини



Начин на приготвяне:
Моите фурми са натурални, без добавена захар. Разполовявам по средата до половината и вадя костилката. С малка лъжичка вътре поставям фъстъчено масло. Моето е леко солено и е чудесно, защото така балансира сладостта, но без да се натрапва. Оставям пълнените фурми настрана на табличка и стопявам на водна баня (или в микровълнова) шоколада. Потапям внимателно всяка фурма в шоколада, правя го с две клечки за зъби и поставям върху хартия за печене докато стегнат. После внимателно изрязвам "поличката", която се е разтекла около фурмата.


 По идея на Галка!

събота, 30 декември 2023 г.

Гъбена каша


След всички меса и тежки мезета от два дни ми се хапва нещо по-леко и не мога да измисля какво. Но днес в Билла, едни мини печурки направо ме подканяха да ги купя. И за вечеря се превърнаха във вкусна каша, и то за нула време.


Необходими продукти:

250 гр много дребни печурки (естествено може да нарежете големи)
1 лава лук
щипка чесън на прах
1 с.л. масло с връх
3-4 с.л. олио
2-3 с.л. брашно
бял пипер
сол
кубче зеленчуков бульон
вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
мащерка
пресен магданоз



Начин на приготвяне:

В тенджера стопявам маслото в олиото, като се сгорещи добавям цели дребните гъбки, да се позапържат, прибавям и лука, да стане стъклен, към кремав, следва брашното, пипера и чесъна на прах. Хубаво бъркам да се зачерви добре брашното и  бързо добавям около 2 литра студена вода (сложете по-малко и ако е нужно разредете), бъркам непрекъснато, докато заври. Тогава добавям бульона, мащерката и ако е необходимо сол. Когато поври постепенно наливам от прясното мляко, внимавейте да не се разреди пракалено. Поднасям поръсено с нарязан на ситно магданоз (моята порция)








четвъртък, 23 ноември 2023 г.

Супа с рагу




Много обичам супи, въобще у дома май всички ги обичаме и почти винаги има. Аз лично харесвам и без месо, и с месо, и с риба, другите не са точно така. Гледам и да ги разнообразявам, но въпреки това най-често правя пилешка, супа топчета, леща, защото знам, че тях всички хапват. Винаги, когато правя супа с месо, предпочитам то да е с кост, най-вкусна ми е пилешката супа от гръбчета, фенери, крилца. Свинско по-рядко купувам с кокал, гледам да е без. Но във времената, в които имаше кой да ни снабдява с домашно месо си варях от кокалите чудна супичка. 
Затова, когато видях тази супа с рагу при  Светлето, ила по скоро идея за супа с рагу, веднага си я набелязах. Абе въобще, Светлето ме дразни всеки ден, ама не и казвайте:))
Та супата е много богата и питателна, с чуден бульон, получен при варенето на рагуто. 
Послушах и съвета на авторката за мариновани люти чушлета, като си подкиселих супата с тяхната марината, получи се леко пикантна, абе фантастична.

Та, така...за първи път си купувам рагу, но няма да е за последен! Специално отидох до любимата ми месарничка, на "Христо Ботев" и за 3 лева (не вярвах, че нещо може да струва толкова) си купих два килограма рагу. Сварих го и се отдели месо за три супи, не се шегувам.
Е, купих и ребра с кост (за боба, пак по нейна идея), обезкостени ребърца - чудни, селски суров суджук, който купувам често и е върха, (телешка опашка нямаше), че се и прибрах с метрото.

Ето и супата:)
Необходими продукти:
свинско рагу 2 кг ( но месото разделих на 3 части)
1 глава лук
1 морков
парче целина, колкото кибрит
парче пащърнак - 2-3 см от корена
парче цвекло жълто (това имах в излишък)
1 зелена чушка
1 суха червена чушка
1 голям картоф
нарязани на ситно стъбла магданоз
половин домат
чубрица
шепичка ситно фиде
кисело мляко и прясно мляко
олио
сол
черен пипер
домашна универсална мляна подправка

Много зависи колко месо има по рагуто, моето беше доста, затова го радзделих на три и две от тях прибрах във фризара, с две шишенца бульон.

Сварявате рагуто с моркова, лук ицелината, малко сол и черен пипер.
Варите докато месото започне се отделя напълно от кокалите.
Обезкостявате внимателно и прецеждате бульона, като лука, моркова и целината ги намачквате с вилица много добре.
В малко олио задушавате нарязани на ситно чушките, пъщърнака, картофите и стъблата магданоз.
Добавяте намачканите сварени вече морков, лук и целина и универсалната подправка.
Добавяте ситно стрита чубрица, не добавям други подправки, така предпочитам, и натрошената суха чушка, която придава страхотен вкус и аромат.
Заливате с бульона и след сваряване на зеленчуците, фидето, което аз предпочитам да е малко и ситничко и домат нарязан на ситно.
Всичкото това го оставяте на слаб котлон още няколко минути. Застройвате супата само със смес от кисело и прясно мляко.

Това е богата супа, мазничка е затова си иска нещо кисело. Светлето, както казах препоръчва марината от люти чушки, послушах и ми хареса повече от варианта оцет и чесън, който също пробвахме. 






вторник, 14 ноември 2023 г.

Гуакамоле

Обичам тази разядка, но рядко се сещам да правя. Сега обаче се оказа, че имам авокадо в повече и в чудене какво да го правя се сетих за гуакамолето.





В нета има много рецепти, аз моето приготвих така:

2 броя зряло меко авокадо

1/2 малка глава лук, за препоръчване е червен, аз нямах наличен

1/2 люта чушка, моята беше силно люто, но според вкуса

1 среден домат, само месестата част

5-6 стръка ситно нарязан магданоз

зехтин

1/2 к.л. чесън на прах

сол

Начин на приготвяне:

Авокадото се отрязва през средата по дължина, премахва се костилката и двете черупки се издълбават лесно с лъжица. Намачкват се с вилица и веднага се поливат със сока на 1/2 лимон, за да не потъмнее. Добавят се нарязаните на ситно лук, люта чушка и месеста част на домата(без семките и течността) и магданоза. Поръсва се със сол и чесън на прах(може и пресована скилидка) и се полива със струйка зехтин. Разбърква се и охлажда преди поднасяне. Чудесна свежест.