неделя, 31 януари 2021 г.

Пилешко филе пане




Необходими продукти:

700 гр пилешко филе
2 жълтъка
2 белтъка
щипка червен пипер
сол
2-3 ск. чесън
20 гр царевично нишесте



Начин на приготвяне:

Филето се нарязва на ленти, които се начукват с острото на ножа, добавят се жълтъците, пресован чесън, щипка червен пипер и сол. Оставят се настрана да се мариноват за 15-20 минути. Овалват се в нишестето. Разбиват се белтъците, филетата се овалват в разбития белтък и се пържат в нагорещено олио, на степен 4-5 от 6 възможни, т.е. не на най-силна степен, за да не останат сурови отвътре.

Много вкусни, крехки и мекички, не са хрупкави.

Баба Гануш е чудесна гарнитура.

Рецептата видях в Ютуб, в руско клипче.







Зелена салата с портокал и кашу

Необходими продукти:
1/2 зелена салата
200 гр салата валериана
резен айсберг салата
1 малък портокал, почистен от ципите
50 гр кашу
люспи твърдо сирене, при мен Пекорино Романо

Дресинг:
1 с.л. зехтин
хималайска сол
1 с.л. горчица - моята е зърнеста с мед
4 с.л. портокалов сок
шепа сурово кашу





Начин на приготвяне:

Зелениите се нарязват, валерианата оставям цяла. разпределя се филирания портокал. Продуктите за дресинга се миксират в блендер и се полива салатата. Настъргва се твърдото сирене и се декорира с кашу, което може да е сурово или запечено.







 

сряда, 27 януари 2021 г.

Родопски клин с ориз





Блога на Петя е страхотен. Но най-изкушаващото нещо в него за мен са нейните баници. Все си обещавам да опитам да ги приготвя всичките, и все не намирам време.
Но тази ми се видя по-лесна, заради готовите кори и я спретнах наскоро. Променила съм малко.Чудесна е.






Необходими продукти:


4 листа кори за баница Одрински /Аз ползвах фини - 8 листа/
6 яйца
250 гр ориз, измит хубаво и сварен в подсолена вода
250 гр сирене
олио за намазване на тавата и корите
масло за намазване на готовата баница
сол 

Начин на приготвяне:
В правоъгълна тава, ползвам от печката постилам четирите кори за баница така, че да са задигнати леко към стените. Всяка кора намазвам обилно с мазнина.Поръсвам последната кора с половината натрошено сирене.
В купа разбивам яйцата и добавям охладения ориз.Цялата оризово-яйчена смес изсипвам върху сиренето. Отгоре натрошавам останалото сирене.
Покривам всичко с останалите 4 кори, като да намазвам помежду им с мазнина. Отгоре също намазвам с олио.
Пека във фурната на 200 градуса до приятен загар, но да не остава недопечена.
Готовата баница с тъмно-златиста коричка се изважда от фурната и намазва с малко масло.
Оставя се за около 20 минути да се охлади.
















вторник, 26 януари 2021 г.

Сованка от Разградско

Много от вас не биха и прочели тази рецепта, от тези, които ще я прочетат, мнозина не биха я приготвили никога, толкова е простичка... Но аз съм от останалите, които непременно опитват такива автентични български (и не само) ястия.

Рецептата е от една малка книжка, издадена от "24 часа" през 2009 г. с 45 рецепти от цяла България! В тази книжка една от рецептите е от самоковския край, от моята баба - рецептата за Каша от киселец. Друг интересен факт е, че в книката присастват рецепти на шестима познати, между които моите приятели - Жорето Бордовски, Пепа Стоева и Пеполина.

Рецептата, която ви предлагам е приготвена от баба Бена от село Кривня, Разградско.

На мен много ми се услади.



Необходими продукти:
1 връзка пресен лук
2 сушени червени чушки
700 мл прясно мляко
2-3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. олио
чубрица
сол
магданоз



Приготвяне:

Нарязват се на ситно лука и чушките, запържват се в олиото. Прибавя се брашното, разбърква се, следва червения пипер и след минута млякото. През цялото време се бърка, за да не загори. Добавят се солта, чубрицата и ситно нарязания магданоз.













петък, 22 януари 2021 г.

Азербайджански сладки - мутаки

Имах удоволствието да опитам тези сладки в оригинал, разкошни са, топят се в устата. Въобще за сладките в Азербайджан може да се пише много, но истината е, че само ако ги опитате там ще усетите техния неустоим аромат и вкус. Навсякъде се продават и са разкошни, с истински, качествени продукти, няма растителни вредни мазнини, няма добавки и консерванти. 

Пригатвяла съм няколко рецепти в блога си от Азербайджан - сочинската баклава и довгата са едни от тях, различни, необичайни, но много вкусни, и двете по рецепта на Аля. Отдавна се каня да приготвя и още.

Рецептата за тези сладки намерих в БГ-мама, приготвена от Лабрекс.

Харесаха ми, колегите също ги одобриха, но изобщо не са това, което съм опитвала в Баку. Така че ще продължа да търся точната рецепта, може би трябва да погледна и в подарената ми книга с местни рецепти.

Ей ги, навитите, като кифлички:)



Необходими продукти тесто:

500 гр заквасена сметана
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
300 гр меко масло
2 с.л. коняк
брашно до еластично тесто


Плънка:
300 гр. смлени орехи
2,5 чаши захар
2 белтъка, разбити на сняг
канела 




Приготвяне:

Смесвате всичките продукти за плънката.
В 500 гр заквасена сметана добавете 1 равна ч.л.  сода за хляб, разбийте с тел, добавете щипка сол,  300 гр размекнато краве масло, разбийте с тел, сипете 2 с.л. коняк и брашно толкова, че да се получи еластично и не твърдо тесто. Оставете в хладилника за час.
След това разделете на топчета, около 8, всяко едно разточете сравнително тънко и разделете на 8 сектора. На всяко секторче сложете плънка и завийте като кифлички. Не се маже с яйце, печете в загрята фурна при температура 170-180 градуса  10-15 мин, зависи от фурната. Кифличките трябва да придобият златист загар. Препоръчва се да не се препичат, просто стават хрупкави, а иначе са страшно мекички. Готовите кифлички оваляйте в пудра захар. 
 







сряда, 20 януари 2021 г.

Баунти




Продукти:
захар - 100 г
сметана - 200 г сладкарска
масло - 50 г краве
кокосови стърготини - 200 гр

за глазурата:
шоколад -
200 гр черен
50 гр бял




Приготвяне:
В съд с незалепващо покритие сипете сметаната, маслото и захарта. Загрейте, докато сместа заври и захарта се стопи, след това добавете кокоса и разбъркайте добре.

Във формички за бонбони, продълговати, може и в такива за лед се сложете от кокосовата смес, уплътнете добре.

Оставете в хладилник да се охлади за около 2 часа. След това извадете внимателно.

На водна баня разтопете шоколада, половината потопете в шоколада, а нa останалата част направете фигурки с шоколад отгоре.

Охладете, докато шоколадът стегне.

Да ви е сладко!







 


Рецептата е от  Мюрвет Юсуфов, от сайта Готвач.бг