вторник, 14 март 2017 г.

Шоколадови кутийки с бонбони

Шоколадови кутийки с бонбони 


Идеята или рецептата видях отдавна при Хриси! От тогава чакам удобен случай да я приготвя, и той се появи - Осмомартенската кулинарна фиеста. Освен предизвикателството да я приготвя, тази рецепта или по-скоро идея ми донесе много приятни емоции и голямата награда в службата, а и колегите с удоволствие си похапнаха и от бонбоните, и от кутийката.
Хриси, не знам дали идеята си е твоя, но е много оригинална и ефектна тази кутийка - вълшебство!

Продукти
200 г черен готварски шоколад

Приготвяне:

Първо начертаваме внимателно всички стени на кутийката, както и капак, върху хартия за печене. Можем да изрисуваме и самата дантела, но може и на момента да рисуваме. Аз направих две по двата начина. Моите кутийки бяха с размер около 15 на 10 см.
Много е важно да темприраме шоколада. Това най-лесно става, като стопяваме първо 2/3 от него или 130 г  на водна баня, отмества се от съда с водата и към него се прибавят останалите 1/3 или 70 г шоколад. Бърка се енергично до пълното му разтопяване на.
Разтопеният  шоколад може да поставите в пликче или фунийка от хартия за печене. Правих и по двата начина, с хартията с шприцова по-трудно, но рисунъка  по-хубав, с пликчето с рисува по-лесно, но очертанията не са така точни, от мекия връх.
Хартията се обръща от страната, от която не е рисувано и започва шприцоването внимателно. Фигурите, които рисуваме трябва да се допират, това щ осигури стабилност на кутийката, контура не бива да е много тънък, пак по тази причина, но не бива и да  дебел, за да изглежда добре.
Нарисуваните страни на кутийката се поставят заедно с хартията на гладка повърхност на студено, да се стегне шоколада.
След напълно стягане, частите на кутийката се слепват с разтопен шоколад.

Забележка:
Направих кутийката в неделя, за сряда.
Направи ми впечатление, че колкото повече престояваше кутийката, толкова по-трошлив ставаше шоколада. Мисля, че ако се добави малко глюкоза или мед в стопения шоколад, сместа ще стане по-пластична, но това ще опитам евентуално при повторен опит.















Тунквани бонбони в бял шоколад

Продукти:

за бонбоните

200 г маслени бисквити от Лидл
40 г шоколадов корнфлейкс
100 г черен шоколад
50 г краве масло
1 с. л. мед
50 г прясно мляко
ванилия

за тункване

200 г бял шоколад
50 г черен шоколад

Приготвяне:
Бисквитите и корнфлейкса се смилат в робот или в хаванче. Шоколадът, млякото, маслото и меда  се разтопяват на слаб огън
Шоколадовата смес се прибавя към сухата смес. Добавя се ванилията.
Сместа се омсва и се оформят топчета, които се прибират в хладилник да стегнат.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. 
Всеки бонбон се набожда на клечка за зъби и с потапя в шоколада. Върти се енергично над купата с шоколада да се отцеди и клечката се забожда върху парче стиропор или празна кутия от бонбони. Тук специални благодарности на Марианка за идеята, за де не се получават грозни ръбчета на бонбоните, при изстиването върху хартия за печене.
Бонбоните се оставят на студено да стегне шоколада. 
Разтопява се черният шоколад, поставя се във фунийка от хартия и с него се украсяват бонбоните. Отново стягат. 










Пълним кутийките с  бонбоните и се радваме на изненадата в очите на околните, а по-късно и на доволното им похапване.

















Ама пък си ги нащраках на воля:)), така им с радвах!





За една кулинарна фиеста

Споменавала съм тук, че на новото си (то вече не е толкова ново, де) работно място се чувствам точно на мястото си:)) Не само харесвам работата си, харесвам и хората, с които работя. Освен мотивирани професионалисти, повечето се оказаха и много интересни личности, с различни таланти, умения и интереси и извън професията, забавни и чаровни.

А колежките са и красиви жени, и доказано добри домакини, абе всестранно развити личности, дето се вика:)

Преди време на една от тях и хрумна да си направим осмомартенски кулинарен конкурс, всеки, който желае да подготви ястия, поне две от различни категории, и да участва. 

И не само предложи идеята, но и я осъществи умело. Направи страхотна организация, беше се погрижила да има жури, подготви плакат,  поръча специални статуетки, закупи чинийки, чашки, салфетки, безалкохолни и алкохолни напитки, помислила бе и за парични награди, направи, с помощта на още няколко колежки цялата подредба и украса, успя да ни мотивира за участие, приготвила бе регламента, сценария, сама презентира всички ястия. Не само това, въпреки големите си служебни и лични ангажименти, се включи с цели три ястия и според мен също се бе справила отлично.

Благодаря, за идеята, хъса, изпълнението и емоцията, Миленка!

Сега да кажа за самия конкурс - включиха се 14 колежки, с по две и повече ястия, това е доста добре, догодина дано се включат и повече.  
Всички много, ама много с бяха постарали, имаше предястия, основни ястия, пити, баници, сладки, сладкиши, торти, даже компот, а една колежка дори беше напълнила цяло прасенце.


Сега ще ви представя снимки от конкурса и моите кулинарни предложения, а в 3 отделни публикации ще предложа и обещаните на колегите рецепти.


№1 - пълнено прасенце



№2 пилешки хапки с чизи бисквитки


№3 питка


№4 солена палачинкова торта


№ 5 - хулигански ябълков сладкиш


№6 - питка

№7 баклава с локум


№8 - лозови сармички 


№9 - портокалов кекс

№10 - торта "Три шоколада"


№11 - баница с праз


№12 -   кекс с орехи и стафиди


№ 13 - питка


№14 - баница с кисело зеле


№17 - змия от тесто


раклет


постни бисквитки


шоколадов сладкиш


домашно сушено филе

   
таралеж


 шоколадов сладкиш


бонбони


и всичко накуп:))


Ето и наградите:))
Бяха предвидени 4 награди - статуетки и 3 парични награди.






Нескромно ще споделя, че бях удостоена с голямата награда - кулинар №1:))), получих също и втората парична награда.

Това признание от журито естествено много ме зарадва, а още повече - одобрението на колегите и това, че си хапнаха с удоволствие от приготвеното. Но аз по принцип съм критична и самокритична най-вече, и знам, че винаги може и повече, и повече, и продължавам да се уча, в това число и от всички колежки, участвали в това кулинарно пиршество има какво да науча, сигурна съм.
Мога да кажа с ръка на сърцето, че всички ястия бяха чудесни, както сте се уверили и от снимките, и само може да съжалявате, че не сте се насладили и на вкуса им.
След състезанието всички дружно и вкусно си похапнахме и се повеселихме:)
Надявам се, не съм породила у никого лоши чувства или негативни усещания, защото това беше само една игра - за забавление и сплотяване на колектива, а не противопоставяне. Ще се радвам, ако служи за предизвикателство, както на останалите, така и на мен да се опитваме да бъдем по-добри във всичко, което правим:) и винаги да допускаме, че има някой по-добър от нас, когото да следваме!


И купата вече у дома:))








Като всяка работеща жена, която с опитва да е и домакиня, да отделя и време за много други неща ми беше доста натоварено да приготвя три рецепти, и то през седмицата, още повече, че синузита ме мъчи с последствията си доста дълго.

Затова заложих на вече готови  рецепти, които са ме впечатлили в нета. Търсих и да е нещо сравнително лесно, ефектно, но и вкусно!


Тук е време вече да благодаря за идеите, които си грабнах от Хриси, Ирма, Вики, Танчето и за съветите и споделянето на моята скъпа приятелка Марианка, която тормозя винаги при нужда.

Исках да подготвя още две рецепти, но не успях.

Та...най-големите похвали отидоха за :)

№18 - шоколадови кутийки с шоколадови бонбони
Хриси, специални прегръдки, целувки и благодарности!





втората парична награда е за

№ 15 - солена спаначена торта
Тук Вики и Танчето ще отнесат прегръдките:)





№16 - торта "Портокал и мак"
Ирме, твой ред е да ти се хвърлям на врата, макар да ме изтормози тази рецепта:))