Шоколадови кутийки с бонбони
Идеята или рецептата видях отдавна при Хриси! От тогава чакам удобен случай да я приготвя, и той се появи - Осмомартенската кулинарна фиеста. Освен предизвикателството да я приготвя, тази рецепта или по-скоро идея ми донесе много приятни емоции и голямата награда в службата, а и колегите с удоволствие си похапнаха и от бонбоните, и от кутийката.
Хриси, не знам дали идеята си е твоя, но е много оригинална и ефектна тази кутийка - вълшебство!
Продукти
200 г черен готварски шоколад
Приготвяне:
200 г черен готварски шоколад
Приготвяне:
Първо начертаваме внимателно всички стени на кутийката, както и капак, върху хартия за печене. Можем да изрисуваме и самата дантела, но може и на момента да рисуваме. Аз направих две по двата начина. Моите кутийки бяха с размер около 15 на 10 см.
Много е важно да темприраме шоколада. Това най-лесно става, като стопяваме първо 2/3 от него или 130 г на водна баня, отмества се от съда с водата и към него се прибавят останалите 1/3 или 70 г шоколад. Бърка се енергично до пълното му разтопяване на.
Разтопеният шоколад може да поставите в пликче или фунийка от хартия за печене. Правих и по двата начина, с хартията с шприцова по-трудно, но рисунъка по-хубав, с пликчето с рисува по-лесно, но очертанията не са така точни, от мекия връх.
Хартията се обръща от страната, от която не е рисувано и започва шприцоването внимателно. Фигурите, които рисуваме трябва да се допират, това щ осигури стабилност на кутийката, контура не бива да е много тънък, пак по тази причина, но не бива и да дебел, за да изглежда добре.
Нарисуваните страни на кутийката се поставят заедно с хартията на гладка повърхност на студено, да се стегне шоколада.
След напълно стягане, частите на кутийката се слепват с разтопен шоколад.
Забележка:
Направих кутийката в неделя, за сряда.
Направи ми впечатление, че колкото повече престояваше кутийката, толкова по-трошлив ставаше шоколада. Мисля, че ако се добави малко глюкоза или мед в стопения шоколад, сместа ще стане по-пластична, но това ще опитам евентуално при повторен опит.
Забележка:
Направих кутийката в неделя, за сряда.
Направи ми впечатление, че колкото повече престояваше кутийката, толкова по-трошлив ставаше шоколада. Мисля, че ако се добави малко глюкоза или мед в стопения шоколад, сместа ще стане по-пластична, но това ще опитам евентуално при повторен опит.
Тунквани бонбони в бял шоколад
Продукти:
за бонбоните
200 г маслени бисквити от Лидл
40 г шоколадов корнфлейкс
100 г черен шоколад
50 г краве масло
1 с. л. мед
50 г прясно мляко
ванилия
за бонбоните
200 г маслени бисквити от Лидл
40 г шоколадов корнфлейкс
100 г черен шоколад
50 г краве масло
1 с. л. мед
50 г прясно мляко
ванилия
за тункване
200 г бял шоколад
50 г черен шоколад
200 г бял шоколад
50 г черен шоколад
Приготвяне:
Бисквитите и корнфлейкса се смилат в робот или в хаванче. Шоколадът, млякото, маслото и меда се разтопяват на слаб огън
Шоколадовата смес се прибавя към сухата смес. Добавя се ванилията.
Сместа се омсва и се оформят топчета, които се прибират в хладилник да стегнат.
Белият шоколад се разтопява на водна баня.
Всеки бонбон се набожда на клечка за зъби и с потапя в шоколада. Върти се енергично над купата с шоколада да се отцеди и клечката се забожда върху парче стиропор или празна кутия от бонбони. Тук специални благодарности на Марианка за идеята, за де не се получават грозни ръбчета на бонбоните, при изстиването върху хартия за печене.
Бонбоните се оставят на студено да стегне шоколада.
Бонбоните се оставят на студено да стегне шоколада.
Разтопява се черният шоколад, поставя се във фунийка от хартия и с него се украсяват бонбоните. Отново стягат.
Пълним кутийките с бонбоните и се радваме на изненадата в очите на околните, а по-късно и на доволното им похапване.
Ама пък си ги нащраках на воля:)), така им с радвах!