вторник, 14 март 2017 г.

Шоколадови кутийки с бонбони

Шоколадови кутийки с бонбони 


Идеята или рецептата видях отдавна при Хриси! От тогава чакам удобен случай да я приготвя, и той се появи - Осмомартенската кулинарна фиеста. Освен предизвикателството да я приготвя, тази рецепта или по-скоро идея ми донесе много приятни емоции и голямата награда в службата, а и колегите с удоволствие си похапнаха и от бонбоните, и от кутийката.
Хриси, не знам дали идеята си е твоя, но е много оригинална и ефектна тази кутийка - вълшебство!

Продукти
200 г черен готварски шоколад

Приготвяне:

Първо начертаваме внимателно всички стени на кутийката, както и капак, върху хартия за печене. Можем да изрисуваме и самата дантела, но може и на момента да рисуваме. Аз направих две по двата начина. Моите кутийки бяха с размер около 15 на 10 см.
Много е важно да темприраме шоколада. Това най-лесно става, като стопяваме първо 2/3 от него или 130 г  на водна баня, отмества се от съда с водата и към него се прибавят останалите 1/3 или 70 г шоколад. Бърка се енергично до пълното му разтопяване на.
Разтопеният  шоколад може да поставите в пликче или фунийка от хартия за печене. Правих и по двата начина, с хартията с шприцова по-трудно, но рисунъка  по-хубав, с пликчето с рисува по-лесно, но очертанията не са така точни, от мекия връх.
Хартията се обръща от страната, от която не е рисувано и започва шприцоването внимателно. Фигурите, които рисуваме трябва да се допират, това щ осигури стабилност на кутийката, контура не бива да е много тънък, пак по тази причина, но не бива и да  дебел, за да изглежда добре.
Нарисуваните страни на кутийката се поставят заедно с хартията на гладка повърхност на студено, да се стегне шоколада.
След напълно стягане, частите на кутийката се слепват с разтопен шоколад.

Забележка:
Направих кутийката в неделя, за сряда.
Направи ми впечатление, че колкото повече престояваше кутийката, толкова по-трошлив ставаше шоколада. Мисля, че ако се добави малко глюкоза или мед в стопения шоколад, сместа ще стане по-пластична, но това ще опитам евентуално при повторен опит.















Тунквани бонбони в бял шоколад

Продукти:

за бонбоните

200 г маслени бисквити от Лидл
40 г шоколадов корнфлейкс
100 г черен шоколад
50 г краве масло
1 с. л. мед
50 г прясно мляко
ванилия

за тункване

200 г бял шоколад
50 г черен шоколад

Приготвяне:
Бисквитите и корнфлейкса се смилат в робот или в хаванче. Шоколадът, млякото, маслото и меда  се разтопяват на слаб огън
Шоколадовата смес се прибавя към сухата смес. Добавя се ванилията.
Сместа се омсва и се оформят топчета, които се прибират в хладилник да стегнат.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. 
Всеки бонбон се набожда на клечка за зъби и с потапя в шоколада. Върти се енергично над купата с шоколада да се отцеди и клечката се забожда върху парче стиропор или празна кутия от бонбони. Тук специални благодарности на Марианка за идеята, за де не се получават грозни ръбчета на бонбоните, при изстиването върху хартия за печене.
Бонбоните се оставят на студено да стегне шоколада. 
Разтопява се черният шоколад, поставя се във фунийка от хартия и с него се украсяват бонбоните. Отново стягат. 










Пълним кутийките с  бонбоните и се радваме на изненадата в очите на околните, а по-късно и на доволното им похапване.

















Ама пък си ги нащраках на воля:)), така им с радвах!





19 коментара:

  1. Веси,
    идеята, както и изпълнението са чудесни.Много оригинално, мислех ,че е по - трудно изпълнението обаче.И аз смятам,че към разстопения шоколад трябва нещо да се добави за да издържа повече време - глюкоза, мед или даже разбит жълтък.Майсторите сладкари са наясно как се правят тези украси.Завиждам ти за търпението и хъса, с които си приготвила всичко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз си представях, че ще е по-трудно и съм доволна, че успях да ги направя тези кутийки. Ще се консултирам непременно със специалист по шоколада, даже с досещам кой е той:) - Марианка, която съм посочила по-горе.
      Колкото до хъса и търпението - да, имах го, макар да не се чувствах твърде добре от упорит вирус.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Каква марка шоколад ползвахте, аз уж темперирам, но после побелява или не е лъскав.При Вас ми се вижда съвършено,по шаблон ли беше тази кутия със заврънкулките? Прекрасни!Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте:)
      Ползвах готварски шоколад от Лидл, не знам марката му, но стои не при шоколадите, а при бакпулвера, ванилията и т.н., доволна съм от него.
      Сега ходих на изложението на шоколада в Експо център в София и си купих някакъв италиански, на копчета, дано е по-добър.
      Благодаря за милите думи и оценката.
      Направи ми впечатление, че на третия ден сякаш леко се загуби лъскавината и стана по-трошлива кутийката.
      Не съм ползвала никакъв шаблон. Първата кутийка, тази с пресичащите се по диагонал линии бях начертала върху обратната страна на хартия за печене, но нещо не ми хареса, получиха се по-дебелички линиите.
      Втората само очертах самия правоъгълник и почнах директно да рисувам завъртулки, по-добре стана, по тънички линиите, но може би ако предварително се нарисува някакъв мотив - ще е по-лесно.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Е, какво да кажа, Веси, освен едно голямо БРАВО!
    Много, много хубави кутийки и бонбони!
    Напълно заслужена награда си получила от колегите си.
    Веси, идеята и на кутийката и на бонбоните си е моя, затова и красят хедъра на блога и страницата ми.:)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, Хриси...твоето "браво" ми е най-ценно, дето се вика - от баш майстора е!
      Така си и мислех, че си е твоя идеята за кутийката, никъде другаде не видях в нета.
      Още като я зърнах преди време останах без думи и от тогава ми се искаше да направя.
      Като разбрах за конкурса в първия момент не се сетих за нея, по-скоро разни торти ми минаваха през ума, но изведнъж се сетих и не се поколебах изобщо. Страх ме бе дали ще успея да я издокарам, но мисля, че като за пръв опит стана добре.
      После мислех да напълня с други бонбони, но в крайна сметка реших да си спазя рецептата.
      Още веднъж огромно благодаря, голям почитател съм на блога и рецептите ти. Голям подстрекател си и каквото съм направила - все много ни е харесало.
      Не на последно място да подчертая и прекрасното ти отношение, би ми се искало да те познавам и на живо! Прегръдка!

      Изтриване
  4. Уникални са! И кутийките, и бонбоните! Браво, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, висока оценка и от теб, благодаря ти, похвалите на първо място са за Хриси!

      Изтриване
  5. Много красиво! Браво:)
    Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жани:))
      Полезна ми е твоята позитивна енергия!

      Изтриване
  6. Веси, направо ме разби. Моля те, изпрати ми една кутийка. Невероятни са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изпращам на мига, много си мила и благодаря за топлото отношение!

      Изтриване
  7. Весенце :) нямам думи! Страхотни са кутийките! Ювелирна работа! Амбицираш ме и аз да пробвам :) И рецептата за бонбонките е интересна. Браво, Веси! Прегръщам те и ти желая прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианка, ще се направя, че не съм видяла тези думи, написани от теб, защото не мога да приема, че майстор на шоколада от твоята класа може да одобри едно аматьорско изпълнение. Но от сърце ти благодаря, не само за съветите, но и за окуражаването!
      Какво да кажа - обичам си те, много да знаеш!
      И нямам търпение да видя как би изглеждала твоята кутийка с бонбони!
      Все пак ти си първата дала рецепта и идея и повела модата на правенето на бонбони у нас преди години, макар сега вече да ги прави почти всеки блогър!

      Изтриване
  8. Взаимно, Веси! Обичам те!!! :) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе,хе, след това взаимно обяснение е време да си направим една среща вече, времето се оправи:))Ще ти звънна през седмицата.

      Изтриване