сряда, 6 май 2015 г.

Шоколадово-кокосов сладкиш


Днес мама има рожден ден!

И не само тя – миналата година по това време моя блог се появи в интернет пространството. Идеята за него имах отдавна, (още от 2006 година това мое хоби присъстваше в един кулинарен сайт и форум – Гответе с мен) но по една или друга причина отлагах. Макар блога да не е само кулинарен, видно е, че рецептите са повече, като количество от останалите публикации. Но да не се отплесвам :)

Да ми е жива и здрава майчицата още дълги години! 
Живота е сложно нещо, особено в днешното динамично време и съм сигурна, че не само мама не може да ми даде всичко онова, което иска, но и аз на нея не успявам да дам, това, от което има нужда и което заслужава(не само защото е моя майка),…но знам и друго – и в моето, и в нейното сърце обичта присъства и така ще е винаги!


Блога…определено установих, че освен  приятно занимание, това е и доста натоварващо, поне за мен, успях обаче цяла година, крадейки най-вече време от съня си да го водя редовно. Пожелавам си да имам време и спокойствие да продължавам, както и вдъхновение – повече за поезия, а и за други свои хобита, които така и не успях да покажа. Безкрайно ме радва приятелското отношение на всички, оставящи коментари, а дори и на онези, които само надничат.


Избрах да представя тази рецепта на Илианка, защото е уникално вкусна:) Снимката е стара, но се надявам да направя и поднеса на рожденничката!


Шоколадово-кокосов сладкиш








Продукти:
за основата:

100 гр. тъмен шоколад
100 гр. краве масло на стайна температура
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао


за пълнежа:
150 гр. кокосови стърготини
400 гр.(1 кутия)подсладено кондензирано мляко
2 яйца

Шоколадов топинг:

100 гр. масло
300 гр. тъмен шоколад



Приготвяне:
Фурната се загрява на 180* . Застиламе форма за торта с хартия за печене. Разтопяваме  шоколада на водна баня. Разбиваме захарта и маслото и към тях прибавяме шоколада и яйцето. Разбъркваме, прибавяме брашното и какаото и  отново разбъркваме до еднородна маса. Изсипваме във формата и печем, докато се стегне леко или около 15 минути.
През това време приготвяме  кокосовата смес като смесваме добре  млякото с кокоса и яйцата. Изсипваме върху полуготовата шоколадова смес и слагаме да се пече докато стане златист. Изваждаме и оставяме да се охлади.
Приготвяме топинг, като разстопяваме  маслото и шоколада. Бъркаме с метална лъжица, докато стане гладка смес. Изсипваме върху сладкиша и заглаждаме. Прибираме в хладилник да стегне шоколада.

събота, 2 май 2015 г.

Салата от резене

Една много свежа салатка от мен

Салата от резене


Продукти:

1 глава резене (финокио)
зехтин
лимон
сол


Приготвяне:

Нарязваме резенето, а също така и няколко парченца лимон, заливаме със зехтина, посоляваме и се наслаждаваме на много вкусна салатка.





сряда, 29 април 2015 г.

Има вечна любов!

Писала съм и преди – Любовта за мен е нещо важно, много важно, най-важното!
Кой може да  каже обаче що е любов…? Всеки го разбира и тълкува по един или друг начин. Уважавам това право. Но защо не рядко ми си случва да срещам неразбиране за своите възгледи. Сблъсквам се с хора, които не вярват в съществуването на тези най-висши и чисти чувства. За жалост, някои  отъждествяват любовта със секс, или още по-лошо – с пари…
Според мен така може да смята само един осакатен духовно човек, без да обиждам никого, защото това осакатяване може да бъде причинено от трети човек. 
Но трябва ли само защото ти не си успял да обикнеш, или теб не са те обикнали да отричаш, когато виждаш любов между двама души.  Нужно ли е да я подлагаш на съмнение, още повече, когато не ти влиза в работата.  А когато такива съмнения или твърдения  се изказват гласно – определено ме дразнят.
Едва ли не, някой се опитва да ме разубеждава, че не обичам или не съм обичана?!?
Аз знам добре какво чувствам, дори и целия свят да е против мене – Любовта ми я има и ще я има, докато съм жива, но ми горчи за друго...
Първо, че като че ли все повече редното, правилното, нормалното става „малцинство”, а пошлото, кухото, извратеното дори, се приема за нормално, може би, защото заема все по-големи размери по една или друга причина.
Именно това не искам да се случва…След нас има други поколения, нашите деца, внуци…трябва  ли да им внушаваме отсега, че чиста обич няма, че двама души не могат да бъдат верни един на друг…, че лъжите и изневерите са си нещо естествено…че преспиването с колегата/съседа си е в реда на нещата…?!? Че трябва да търсят партньор за леглото си според нагона си и под път и над път, а партньор за семейното гнездо – според парите…?!?
Не благодаря, аз не съм животно, нито се продавам!!!
Факта, че изглеждам добре, че привличам все още чуждите мъжки погледи може само да ме ласкае ... и нищо повече! Умея да се шегувам и разбирам шегите...но дотам!
Знам какво искам и какво имам! Живея честно и скромно, но обичам и съм обичана – това ми е достатъчно за да бъда щастлива! Благодарна съм за късмета и характера – за да имам всичко, което имам!
Ръководила съм се от принципа - даваш всичко и само тогава можеш (не непременно разбира се)и да получиш всичко!
Отдавна спрях да вярвам в суеверия, нито се срамувам, нито се страхувам да бъда искрена, дори в това толкова лично чувство! Когато има Любов – тя устоява на всичко, независимо от останалия свят!
В това искам да вярват и децата, и внуците ми…Всичко друго е измамно, поне за мен… Може да изглеждам старомодна, може да изглеждам смешна, но това съм аз...!!!



МОЯ  ЕДИНСТВЕНА  ЛЮБОВ
На Р...


И нека да злословят зли езици:
„такава обич няма на света”…
Аз  знам - във този век са единици,
изгарящи докрай във любовта!

И нека да завиждат, да говорят,
и подигравки в погледа им да чета,
дори с интриги нека  да замерят…
Аз знам – за любовта си ще умра!

В безсилие  дори любовници приписват,
говорят зад гърба какво ли не…
Но аз си знам – ти, дните ми осмисляш,
и съм щастлива само в твоите ръце.

На щастието ни малцина ръкопляскат,
опитва се да ни разделя кой и как ли не…
А увредените им умове и не допускат,
че аз, завинаги съм в твоето сърце!

Гордея се със факта, че съм само твоя,
и нямам нуждата и мисълта  за никой друг…
На тебе, е обречена завинаги душата моя,
не само за това, че ти си мой съпруг.

И съм щастлива, че си само мой и ти,
едно сме с тебе -  и прекрасно е това…
Не се страхувам да го изрека, дори
понякога ми иде да го изкрещя…

Нека всички да чуят, че е факт Любовта,
и че има все още - като нас екземпляри…
Не е важно да докажем това на света…
Но след нас…имат нужда от пример и вяра!


Защитено с авторско право

вторник, 28 април 2015 г.

Шоколадови квадратчета



Този вкусен десерт е по рецепта на шоко-кралицата Марианка. Правих го преди месец, но едва сега пускам рецептата. Но вие няма да сгрешите, ако си го приготвите веднага. Чудех се за някакъв бърз десерт  Марианка ми препоръча тези квадратчета. Нямах в момента масло, и затова замених с маргарин за печене, но съм сигурна, че с масло е още по-вкусно.
Макар да ми липсваше времето и търпението, както и фотографските умения на авторката, все пак се насладихме на десерта максимално.


Шоколадови квадратчета

125 гр. твърд маргарин за печене
100 гр. черен шоколад
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.. брашно
2 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер

Заливка:

100 гр. млечен шоколад
70 мл. течна сметана
15 гр. твърд маргарин

Шоколада и маргарина се стопяват на водна баня, добавя се захарта, сваля се от огъня и се и прибавят яйцата, брашното с бакпулвера. Сместа се изсипва в застлана с пекарска хартия квадратна тава (около 20 см.) и се пече в предварително загрята на 180 гр. фурна около 25 минути. 
Сметаната се загрява до завиране, дръпва се и се добавя млечния шоколад, разбърква се докато се разтопи и се добавя маргарина, разбърква се. Охладения сладкиш се залива веднага  и се поставя за малко в хладилник за да стегне глазурата. Поднася се нарязан на квадратчета







неделя, 26 април 2015 г.

Пилешко филе със зеленчуци и сметана




Пилешко филе със зеленчуци и сметана

Продукти:

600-700 гр пилешко филе
100 гр бекон
400 гр замразен микс моркови и грах
1 глава лук
1-2 ск. чесън
200 мл течна готварска сметана
300 гр заквасена сметана
2 с.л. брашно
1-2 с.л. соев сос
2-3 с.л. масло
2.3 с.л. олио
сол
черен пипер



Приготвяне:

Нарязваме пилешкото фили и бекона на парчета. Загряваме в тенджера олиото и маслото, запържваме нарязания лук и чесън, добавяме филето. Когато и то се позапържи посоляваме и слагаме соевия сос. Следват бекона, а малко след това и микса от зеленчуци. Когато ястието е почти готово добавяме сметаните и брашното, размито в малко водичка. Разбъркваме, докато се сгъсти и сваляме от котлона.

петък, 24 април 2015 г.

Унгарски гулаш

Унгарски гулаш


Продукти:

1кг крехко телешко месо
6-7 глави лук½  кг картофи2-3  моркова
3-4 скилидки чесън
1 люта чушка
1000мл телешки бульон
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. кимион
100 мл шампанско

дафинов лист
50 гр масло
олио
черен пипер
сол


2-3 чушки – зелена и червена
4-5 стръка пресен лук
магданоз



Приготвяне:


Загряваме 4-5 с.л. олио и маслото и запържваме нарязания на едри полумесеци лук, докато започне да се карамелизира. Слагаме нарязаното месо и запържваме,  да хване коричка. Наливаме бульона и намаляваме котлона. Периодично разбъркваме. Варим около час и добавяме сладкия и пушения пипер, нарязаната люта чушка, чесъна, морковите  и нарязаните на едри парчета картофи. Слагаме дафиновия лист. Захлупваме и увеличаваме котлона. Варим 30 минути, или докато картофите се сварят, подправяме със сол и черен пипер, наливаме виното и слагаме малко ситно нарязани пера зелен лук. Оставяме още 5 минути без капак, за да се изпари виното. При сервиране поръсваме с нарязан пресен магданоз.










сряда, 22 април 2015 г.

Много кокосов козунак и кокосов козунак с различни плънки

Много кокосов козунак 

и кокосов козунак с различни плънки

Още през 2012 година правих козунак по рецепта на Ирка. Много ми хареса. Миналата година пък правих този на Роси, макар май първо рецептата да е пуснала Зори. Също отличен резултат. 

Тази година седмица преди Великден си купих кокосов орех от Билла. Направих си кокосово мляко от него, а стърготините запазих. Идеята ми беше и двата продукта да ги вложа в козунак. Така съчетах двете рецепти и резултата е повече от задоволителен. За любителите на кокоса  е истинско блаженство!
Козунака е фантастичен - фин, лек и нежен, пухкав, въздушен, фаворит ми е този козунак! С много деликатен аромат на  кокос, сладък от кондензираното мляко, а плънката приятно хрупка от пресния кокос и шоколада. Козунаците станаха с много конци.

Тестото е изключително фино, пластично и нежно още докато се работи с него.




















Продукти:

3 яйца + 1  белтък ,
220 гр. захар
50 гр. краве масло
50 мл. олио
300 мл. кокосово мляко
30 гр. прясна мая 
есенция кокос
около 1 кг. брашно 

За пълнежа:
100г кокосови стърготини
5 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
100г черен шоколад, нарязан на дребно


Добавено април 2017 - в плънката сложих и 2 с.л. кокосова сметана и 2 с.л. масло и аромат ром и ванилия

1 жълтък с 1 с.л. кокосово мляко за намазване
захар за поръсване


Пак ще кажа, че меся в хлебопекарната и затова продуктите ми са от хладилника, не ги затоплям предзварително.
Програмата, която ползвам е за месене и втасване, общо 1 час и 30 минути. След първото месене (около 20 минути е) я изключвам и пускам наново.

Слагам яйцата и захарта, кокосовото мляко и маята (натрошена)  в контейнера, добавям ,есенцията и добавям постепенно пресято брашно, докато спре да маже под бъркалките. След като пусна машината за второ месене постепенно започвам да добавям смесената мазнина, лъжица по лъжица, като изчаквам хубаво да се поеме от тестото и тогава добавям следващата.
Оставям да втаса в машината, тя си го подгрява.
Втасалото тесто оформям на леко намаслена повърхност с намаслени ръце.
От това тесто могат да се получат 3  средни козунака или два големи, аз ги направих продълговати. 
Тестото може да се омеси и на ръка, като това трябва да трае поне половин час, след което да се добави мазнината постепенно. Тогава продуктите е добре да са със стайна температура и маята да се активира предварително в малко топло мляко или вода, нужно е да се добави и брашно.
Пека в подходящи форми, покрити с пекарска хартия, като оставям козунаците да втасат повторно, докато удвоят обема си. Обикновено ги поставям във фурната и ако е нужно я включвам на 30-40-50 градуса. Може и отвън, но е хубаво кухнята да е добре затоплена.
Когато втасат ги намазвам с отделения жълтък,смесен с 1 ч.л. кокосово мляко и поръсвам обилно със захар.
Пека ги в загрята на 170-180 гр. фурна, на първо ниво на решетката. Така ми се изпичат идеално за около 25-30 минути, но това зависи и от големината на козунаците. За всеки случай пробвам с метален шиш.

Готовите козунаци се оставят да се охладят във формите за 5 мин. ,поставени върху решетка, след което се изваждат от формите и отново сложете на решетките до пълно изстиване.

Преди дни реших да повторя, че ни се усладиха. Този път с част от тестото направих козунак с тахан- халва и козунак с плънка от фурми. Също прекрасни се получиха.

В козунака с тахан

сложих само натрошена тахан халва, при печенето тя се стопява и аромата е неустоим.





В козунака  с фурми

сложих плънка от ситно нарязани 100 гр фурми, 100 гр смлени орехи, 1 с.л. какао, 1-2 ч.л. зърна махлепи, 2-3 с.л. пудра захар и малко ликьор.






И разбира се и от това тесто - 

един със стафиди 




и един - с локум