Днес мама има рожден ден!
И не само тя – миналата година по това време моя блог се
появи в интернет пространството. Идеята за него имах отдавна, (още от 2006
година това мое хоби присъстваше в един кулинарен сайт и форум – Гответе с мен)
но по една или друга причина отлагах. Макар блога да не е само кулинарен, видно
е, че рецептите са повече, като количество от останалите публикации. Но да не
се отплесвам :)
Да ми е жива и здрава майчицата още дълги години!
Живота е сложно нещо, особено в днешното динамично време и съм сигурна, че не само мама не може да ми даде всичко онова, което иска, но и аз на нея не успявам да дам, това, от което има нужда и което заслужава(не само защото е моя майка),…но знам и друго – и в моето, и в нейното сърце обичта присъства и така ще е винаги!
Живота е сложно нещо, особено в днешното динамично време и съм сигурна, че не само мама не може да ми даде всичко онова, което иска, но и аз на нея не успявам да дам, това, от което има нужда и което заслужава(не само защото е моя майка),…но знам и друго – и в моето, и в нейното сърце обичта присъства и така ще е винаги!
Блога…определено установих, че освен приятно занимание, това е и доста натоварващо,
поне за мен, успях обаче цяла година, крадейки най-вече време от съня си да го
водя редовно. Пожелавам си да имам време и спокойствие да продължавам, както и
вдъхновение – повече за поезия, а и за други свои хобита, които така и не успях
да покажа. Безкрайно ме радва приятелското отношение на всички, оставящи
коментари, а дори и на онези, които само надничат.
Избрах да представя тази рецепта на Илианка, защото е уникално
вкусна:) Снимката е стара, но се надявам да направя и поднеса на рожденничката!
Шоколадово-кокосов сладкиш
Продукти:
за основата:
100 гр. тъмен шоколад
100 гр. краве масло на стайна температура
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
за пълнежа:
150 гр. кокосови стърготини
400 гр.(1 кутия)подсладено кондензирано мляко
2 яйца
Шоколадов топинг:
100 гр. масло
300 гр. тъмен шоколад

Продукти:
за основата:
100 гр. тъмен шоколад
100 гр. краве масло на стайна температура
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
за пълнежа:
150 гр. кокосови стърготини
400 гр.(1 кутия)подсладено кондензирано мляко
2 яйца
Шоколадов топинг:
100 гр. масло
300 гр. тъмен шоколад
Фурната се загрява на 180* . Застиламе форма за торта с хартия за печене. Разтопяваме шоколада на водна баня. Разбиваме захарта и
маслото и към тях прибавяме шоколада и яйцето. Разбъркваме, прибавяме брашното
и какаото и отново разбъркваме до
еднородна маса. Изсипваме във формата и печем, докато се стегне леко или около 15
минути.
През това време приготвяме кокосовата смес като смесваме добре млякото с кокоса и яйцата. Изсипваме върху полуготовата
шоколадова смес и слагаме да се пече докато стане златист. Изваждаме и оставяме
да се охлади.
Приготвяме топинг, като разстопяваме маслото и шоколада. Бъркаме с метална лъжица,
докато стане гладка смес. Изсипваме върху сладкиша и заглаждаме. Прибираме в
хладилник да стегне шоколада.