понеделник, 30 юни 2014 г.

Зеленчукова салата с кисело мляко

Предлагам ви една много свежа салатка, подходяща за сезона, не помня точно къде съм я мярнала преди време...но комбинацията със сурови зеленчуци е чудесна.




Зеленчукова салата с кисело мляко

Продукти:


500 гр изцедено кисело мляко
2 тиквички
2 моркова
2 чушки сиврия
1 глава чесън (може пресен)
4-5 стръка копър
3 с.л. зехтин
сол

Приготвяне:


Обелваме и нарязваме на много дребни кубчета тиквичките, морковите и чушките. Нарязваме и чесъна и копъра. Смесваме млякото със зехтина и солта, добавяме зеленчуците и разбъркваме. Оставяме в хладилника за час - два преди сервиране. Прекрасна салата.






събота, 28 юни 2014 г.

Шкембе чорба от пилешки воденички

За тези, които не обичат шкембе, предлагам вкусен алтернативен вариант:





Шкембе чорба от пилешки воденички


Продукти:

около 500 гр пилешки или пуешки воденички
1 л прясно мляко
олио
сол
червен пипер
черен пипер
чесън
оцет

Приготвяне:


Воденичките се изчистват и измиват много добре. Сваряват се също много добре в подсолена вода /най-добре в тенджера под налягане/. Изваждат се и се нарязват на по-ситничко. Бульона се прецежда и се връща при воденичките. Налива се прясното мляко и се добавя сол на вкус. Ври още 10-15 мин. В съд се загрява олио, добавя се червен пипер, обърква се бързо, да не загори и се излива в супата.


Отделно се приготвя чесън с оцет, който се добавя по желание. Може да се поръси и черен пипер.

Да ви е апетитно!

Рецептата ми е споделена от колежката ми Руми!



четвъртък, 26 юни 2014 г.

Чийзкейк - баклава

Рецептата която ви представям видях в чудесния блог на Мариана. Искам да и благодаря за споделянето - чудесен десерт! И колкото повече стои - ставаа още по-богат на вкусове и аромати!Прекрасна комбинация и ако не сте я опитали - не чакайте повече.Аз замених крема сиренето със извара и пудрата захар с кристална, предполагам, че оригинала е още по-вкусен, но това имах налично.


Чийзкейк-баклава






Продукти:

 100 гр  счукани орехи
100 гр разтопено масло
300 гр извара (ползвам  Пилос на ЛИДЛ)
300 гр заквасена сметана (също)
160 гр захар
3 яйца
1 ч. л. ванилия
10 фини кори за баница

Продукти за медения сироп:

100 гр  захар
150 мл вода
125 мл мед
1 ч.л. канела
50 гр. лешници  за декориране

Приготвяне:


Приготвяме първо  медения сироп. Разбъркваме меда, водата, захарта и канелата в касерола и разбъркваме докато заври, оставяме на ниска температура за 30  минути. Охлаждаме.
Запичаме орехите  в тефлонов съд и прибавяме 80 мл. от медения сироп и разтопеното масло.
В купа разбиваме изварата, заквасената сметана и захарта, прибавяме  яйцата и ванилията. 
В тавичката с диаметър 20 - 22 см. редим една по една корите, като мажем всяка с  меден сироп. Изсипваме половината от изварената смес върху корите, сипваме от ореховомедната смес навсякъде. Доливаме останалата част от крема и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за около  час до златист цвят. Отваряме фурната и оставяме да се охлади напълно, след това прехвърляме в хладилника  за една нощ. 
Изваждаме, поливаме чиизкейка с медения сироп и поръсваме с лешници и с начупените стърчащи отстрани кори.



Облизвате ли се вече?





сряда, 25 юни 2014 г.

ЧРД, Розалия!

Колежка имаше рожден ден миналата седмица.
Милият и съпруг и подарил пътешествие до Лондон, та затова празнувахме днес юбилея и.
Понеже си ме знаят, че съм по писането, веднага ми възложиха за 5 минути да и измисля пожелание. Аз не обичам да пиша по поръчка, но как да откажа :)) Та това роди главицата ми набързо! Простичко, но от сърце!






неделя, 22 юни 2014 г.

Сладкиш с крокан "Искрено и лично"

Ще ви представя една рецепта, която съм приготвила и снимала преди няколко години, затова и снимките са лоши, но пък рецептата си заслужава. Намерих я в притурка на старо списание "Журнал за жената", споделена от журналистката Миглена Ангелова ( "Искрено и лично").
Явно ще трябва да приготвям наново всички стари рецепти и да подменям поетапно снимките с нови.





СЛАДКИШ С КРОКАН


Продукти:

За блата:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 кофичка кисело мляко
1 непълна ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 непълна ч.л. сода за хляб

За крокана и сиропа:
2 ч.ч. захар

1 ч.ч. счукани орехи

За заливката:
125 г  масло
2 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар




Приготвяне на блата:


Захарта, олиото и какаото се разбъркват. Добавя се брашното. Добавят се млякото със содата. Разбърква се. Сместа се изсипва в тавичка с диаметър около 30 см., намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се на 200-220 градуса. Оставя се да изстине.


Приготвяне на крокана: 

1 чаша захар се карамелизира до кафяво, след което в захарта се слагат орехите, разбърква се и се изсипва върху намазано с олио фолио. Като изстине се счуква в хаванче.

Прави се сироп от 1 ч.ч. захар и 1ч.ч. вода. Полива се върху изстиналия блат, като се надупчва с вилица.

Разбиват се маслото, жълтъците и пудрата захар. Може да разбиета яйцата със захарта на водна баня, за да не са сурови и след изстиването им да добавите разбитото масло, като отново разбъркате до еднородност. 
С тази смес се намазва блата. Отгоре се поръсва обилно с крокана. 

Чудесен сладкиш! 


събота, 21 юни 2014 г.

Дуначета

Помните ли ги от своето детство, или само моята майка ни ги е приготвяла за закуска?! Много са вкусни, не, не са понички, не са и донъти, вкуса е друг.  Отдавна ги правих за последен път, снимките също са стари и недобри, особено тази на соса, но уверявам ви - че си струва да бъдат опитани! Като направя пак - ще сменя снимките, обещавам.




Дуначета
Продукти:
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. олио
6 яйца
1 равна ч.л. сода
щипка сол
Брашно, колкото поеме до средно меко тесто / за жалост и аз не се сетих да премеря, следващия път/

Приготвяне:
Омесва се тесто от изброените продукти /аз месих в робота, като добавях брашно, докато тестото стане на топка, доомесих малко на ръка/. Тестото се разточва на кора, дебела около 1 см. Изрязват се гевречета с две чаши - едната с диаметър около 5 см, а другата 2 см. Гевречетата се пържат в повече олио, на маслена баня, до златисто и от двете страни, на умерен огън, в предварително нагрята мазнина. Отцеждат се на кухненска хартия, не поемат много мазнина.
За целта загрях леко подсладено прясно мляко /може и със сметана/ и добавих 1 настърган шоколад. Бърках до разтопяване. Ако е рядко, може да се сгъсти с нишесте, до желана гъстота.





Могат да се поднесат самостоятелно, с айрян, или да се наръсят с пудра захар, както и със сладко, на нас най ни допаднаха с шоколадов сос. 


сряда, 18 юни 2014 г.

Пълнени чушки по самоковски

Корените и на двамата ми родители са от две съседни села между София и Самоков, и макар крака ми да е стъпвал само 2 пъти в този град, за по десетина минути има си сходни неща в кухнята. Макар едната ми баба от млада да е живяла първо в Пирдоп - Златица, а после в София, а другата от дете да е работила в София, доста от нещата които са приготвяли са си типично за този край, вероятно предадени от техни майки и баби. От както се помня у дома пълнените чушки се правят само по този начин. Рецептата е на баба ми Веселина, на която съм кръстена. Чушки, като чушки, но теза са по-особени и за мен поне - много вкусни. Ако ви се сторят такива - опитайте ги.


Пълнени чушки по самоковски





Продукти:
около 15 - 20 средни чушки 
500 гр. кайма
600-700гр.картофи
150-200гр.ориз
1 глава лук
1 морков
2 домата
олио
чубрица
джоджен
сол
зеленчукова подправка







Приготвяне:

Изкормените и измити чушки се пълнят със сурова смес от каймата, ориза, настърганите лук, морков и домат,подправките и малко олио. Понякога задушавам сместта.
Отворите на чушките се запушват с колелца от нарязаните предварително картофи /по-дребнички/. Нареждат се в тавичка. Останалите картофи се нареждат между чушките. Налива се вода, настърган домат и сол или пикантина, колкото да ги покрие, ама не съвсем, до средата може би. Пече се до готовност на картофите и зачервяване. Много е вкусно и картофките поемат от аромата на чушките.



Да ви е сладко!