вторник, 25 януари 2022 г.

Патешко магре върху сол с портокалов сос

Дойде време да си понапиша някои рецепти, които готвих напоследък. сега от няколко дни мъжа ми е готвача в кухнята, на мен ми е много студено тези дни в кухнята.
Идеята за тази рецепта бегло някъде в "Черешката на тортата" видях преди време, но дори не помня кой готвеше, а и незнам някъде публикуват ли ги тези рецепти. Там сложиха месото върху морска сол, но се оказа, че аз нямам.
Простичко наглед, но невероятно крехко и вкусно се получи. И не, не обичам розов цвят да има патешкото, така си беше супер. Соса си измислих сама, добре се получи.


Необходими продукти:
За филето:
половин пакет сол + малко хималайска (не че има значение)
настъргана кора от портокал
розмарин сух
1 пеперуда патешко филе

За соса:
2 с.л. масло
1 с.л. брашно
50 мл шампанско розе
сол
бял пипер
настъргана портокалова кора
1 с.л. малинов оцет
1 с.л. мед
сока от 1 портокал




Начин на приготвяне:

В йенска тенджера изсипах солта, поръсих с розмарин и портокалова кора. Отгоре сложих измитото и подсушено филе без кожа и отново поръсих розмарин и портокалова кора. Сложих да се пече на 200 градуса, като след 15 минути намалих на 150 за около час и половина.
Готовото месо извадих в друг съд и покрих. През това време направих соса. Стопих маслото в касерола и добавих брашното, като доби бежов цвят излях шампанското, оцета и сока от портокал. Добавих сол, пипер и мед на вкус. Повря до сгъстяване и накрая сложих отново малко масълце. Сервирах месото нарязано на филийки и полято със соса, поръсено със стружки портокал. Някой пожела по-малко сос, но въпреки това хареса ястието. Не бях аз, на мен ми се услади на 100%. Може би соса не бе съвсем съвършен, но месцето се топеше.













 







5 коментара:

  1. Кому са нужни 100 снимки за една невзрачна чиния? Иначе идеята не е лоша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също правя много снимки в моя блог.Това е необходимо в случай,че не всички съставки или начин на приготвяне са ясни когато рецептата се чете на друг език.

      Изтриване
    2. Честно казано и на мен не е нужен Вашия, при това анонимен коментар. Това е моят личен блог, моята маса, моята "невзрачна" чиния, моите 100 снимки, без никакви претенции...и не си спомням да съм Ви поканила тук, като не ви харесва, подминете. Търпя критика, но не и поднесена по този грозен начин. Всичко най-добро Ви желая!

      Изтриване
  2. Веси,
    Интересна идея с патешко.И пилешко съм правила така - върху сол.Но на снимката се вижда и някакво предястие като торта.Какво е то ? Интересно е.А патешкото много добре се съчетава със сладникав портокал, ябълка, дребен лук.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за подкрепата, за мени винаги е важно да е вкусно ястието, а това определено беше. Солена тортичка, предястие се вижда на две от снимките.

      Изтриване