За семейството - най-голямата ценност!
Питката е отново по рецепта на Ваня!
Необходими продукти:
3 яйца
250 мл прясно мляко
1 с.л. захар
10 гр суха мая
50 мл олио
1 с.л. сол
Около 760 г брашно за меко тесто - точно толкова ми отиде
Още:
1 белтък за намазване
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Аз месих и втасвах в новата си машина за хляб, но можете да омесите и на ръка.
В част от топлото прясно мляко сложете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол, яйца, олио и шупналата мая. Замесете меко тесто и оставете да втаса.
От част от втасалото тесто направете 11 части от по 90 г и оформете топчета, а останалото тесто разделете на 5 равни части и също се оформете топчета. Тук ще ви е необходима кухненска везна. Не че няма да стане и без нея, но така е по-красиво оформлението на питката. 5-те топчета ми се получиха с тежина около 60 г
Всяко топче от по 90 г, разточете на малка кръгла кора, с диаметър 12 см. С дървено шишче притиснете от две от страните, като на снимката При всяко притискане, трябва да усетите плота. Обръщате на обратно и завивате, като кифлички и от двете страни равномерно , като трябва да се срещнат в средата. Крайщата прищипвате. По същия начин оформете още едно топче, допрете едно до друго и прищипете заедно и в двата края. Аз сложих едното в другото, защото не разбрах първоначално. Редете в тава с диаметър 30 см. По този начин оформете 5 части. Останалото топче от 90 г постовете в средата. Малките топчета, сложете по края между формите. Покрийте и оставете да втаса. Аз втасвах във фурната на 40 градуса.
Намажете с леко разбития белтък и печете в загрята фурна на 180 градуса, до готовност.
В част от топлото прясно мляко сложете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол, яйца, олио и шупналата мая. Замесете меко тесто и оставете да втаса.
От част от втасалото тесто направете 11 части от по 90 г и оформете топчета, а останалото тесто разделете на 5 равни части и също се оформете топчета. Тук ще ви е необходима кухненска везна. Не че няма да стане и без нея, но така е по-красиво оформлението на питката. 5-те топчета ми се получиха с тежина около 60 г
Всяко топче от по 90 г, разточете на малка кръгла кора, с диаметър 12 см. С дървено шишче притиснете от две от страните, като на снимката При всяко притискане, трябва да усетите плота. Обръщате на обратно и завивате, като кифлички и от двете страни равномерно , като трябва да се срещнат в средата. Крайщата прищипвате. По същия начин оформете още едно топче, допрете едно до друго и прищипете заедно и в двата края. Аз сложих едното в другото, защото не разбрах първоначално. Редете в тава с диаметър 30 см. По този начин оформете 5 части. Останалото топче от 90 г постовете в средата. Малките топчета, сложете по края между формите. Покрийте и оставете да втаса. Аз втасвах във фурната на 40 градуса.
Намажете с леко разбития белтък и печете в загрята фурна на 180 градуса, до готовност.
Веси,
ОтговорИзтриванеМного красиво оформена питка ! Чудесна и за празник, и за делник ! Честито Въведение Богородично ! Бъдете живи и здрави ! Много още светли и благодатни дни във Вашия дом !
Благодаря, Ели! За делник не успявам нещо, късно се прибирам...Благодаря за пожеланията! И честит Андреевден!
ИзтриванеКрасота! Чудна питка е станала!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Изтриване