Влезете ли в блога на Кокончето, няма да си тръгнете без да се изкушите на мига да опитате някоя от апетитните и рецепти. Царица е на месото, но и на тестените изкушения, които аз обожавам. Нямаше как да не опитам този бюрек и меко казано съм очарована - от аромата, вкуса, меката средичка и отлично хрупкава коричка! Фантастичен бюрек, за рецептата огромно благодаря!
Интересното в тази рецепта е, че в тестото се слагат прясно мляко и бакпулвер. Разточените не много тънки кори, се получават фини след изпичане, няма грам глетаво във вътрешността, а отделени кори от маслото, но без да е мазна баничката.
Катмер бюрек
Продукти:
300 мл прясно мляко
60 г кисело мляко
7 г бакпулвер
1 равна ч.л. сол
550 г брашно (плюс още малко за разточване)
150-170 г краве масло за намазване на корите
Пълнеж по желание: 300 г натрошено сирене
За намазване на бюреците отгоре:
1 жълтък + 20 г разтопено масло
За поръсване, отново по желание - маково семе, сусам, зърна черен кимион
Смесваме в купа прясното мляко, киселото мляко, бакпулвера и солта. Разбъркваме и добавяме брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме на 8 части, които оформяме на топчета и покриваме с фолио. Оставяме да престои 10-15 минути.
Разтопяваме маслото. Разточваме всяко топче на кръг, горе-долу с диаметър 24 см.
Разточваме кръг, намазваме хубаво с масло с четка. Разточваме втори кръг и го слагаме върху първия, отново намазвате с масло. Така постъпваме и с третото топче, а последната кора не мажем с масло. Двата бюрека се правят с по 4 кори.
Покриваме отново с фолио и оставяме пак за 30 минути.Натрошаваме сиренето.
След 30 минути, прехвърляме първите 4 кори на плота, като поръсваме съвсем малко с брашно и разточватм корите с точилка.Не е нужно да изтъняваме, просто разточваме на по-голям кръг. Намамваме с разтопено масло и поръсваме хубаво със сирене. Навиваме на руло, след това на охлюв и преместваме в набрашнената тава. Така постъпваме и с вторите кори.
Покриваме ги отново с фолиото и оставяму за нови 30 минути.
След 20 минути включваме фурната да загрява на 170 градуса.
Разбиваме един жълтък с разтопено масло.
Върху хартия за печене, поставяме единия охлюв катмер, притискаме с ръце да се сплеска малко, а след това разточваме с точилка. Като големина 24-26 см.
Намазваме с разбития жълтък. Прокарваме вилица с кръгово движение, все едно навиваме спирала върху тестото, с лек натиск, да се образуват следи.
Поръсваме със семена и печем за 35-40 минути на 170 градуса, на второ ниво отдолу нагоре.
Извадете и ако имате търпение изчакайте 5 минути преди да разчупите. Не режете с нож.
Върху хартия за печене, поставяме единия охлюв катмер, притискаме с ръце да се сплеска малко, а след това разточваме с точилка. Като големина 24-26 см.
Намазваме с разбития жълтък. Прокарваме вилица с кръгово движение, все едно навиваме спирала върху тестото, с лек натиск, да се образуват следи.
Поръсваме със семена и печем за 35-40 минути на 170 градуса, на второ ниво отдолу нагоре.
Извадете и ако имате търпение изчакайте 5 минути преди да разчупите. Не режете с нож.
Тъкмо го бях забравила и ти ми го припомняш, Веси.
ОтговорИзтриванеОчевидно ще трябва да се пробва.
Много добре ти се е получил. Чудесен!
Не чакай, действай!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеЗаписвам рецептата за този прекрасен бюрек.Чудесен е , не е толкова труден за приготвяне.Идеална закуска, дори приготвен за обяд или вечеря е чудесен.
Поздрави !
Горещо препоръчвам, нещо по-различно е!
ИзтриванеАпетитен бюрек! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗахващай се, Иван!
Изтриване