сряда, 21 октомври 2020 г.

Паеля или паея

Отдавна се каня на това испанско ястие, съчетаващо в себе си много и различни продукти, но основно ориз, зехтин, шафран, месо, зеленчуци, а често и морски дарове. Приготвя се в специален тиган, от където идва и името на ястието, но аз приготвих втава, във фурната, като предварително на тиган запържих продуктите. Източник няма да посочвам, четох много и различни рецепти, но приготвих според наличните продукти и вкус.


Продукти:
8 долни пилешки бутчета
1 зелена
1 червена чушка
1 морков
1 малка глава лук
200 гр грах консерва
200 гр замразен зелен фасул
3-4 скилидки чесън
8 с.л. зехтин
1 ч.ч. ориз за паеля
около 400-500 гр морски дарове - скариди, миди ядка, бейби калмарчета и октоподчета
1 домат
100 мл бяло вино
щипка шафран
сол 
черен пипер
3 и 1/2 ч.ч. пилешки бульон
1 лимон





Приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват и заделят заедно с бульона, подсолен преди варенето.
Зеленчуците, нарязани на дребно се задушават в половината зехтин до изпаряване на течностите. Добавя се ориза, също да се запържи и се налива виното. Оставя се да се поеме и се добавя чаша бульон и шафрана, ако е необходимо още сол, настъргания домат и продължава да къкри. През това време в друг съд се задушават морските дарове в останалия зехтин. Зеленчуците се изливат в тава, разпределят се морските дарове, пилешките бутчета и се налива останалия бульн. Поставя се да къкри във фурната на 200 градуса, докато ориза  поеме течностите. 
Гарнира се с резени лимон.















4 коментара:

  1. Веси,
    чудесно ястие се е получило.Аз не съм правила паеля, не знам дали у дома ще се хареса комбинация на морски дарове и друг вид месо в едно ястие.Нямам и специалния съд за това ястие.Но изглежда много цветно и много красиво.Испанците имат освен чудесни ястия и великолепни десерти.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса ми, макар, че няма да е от любимите ми ястия, очаквах повече. Дъщерта не пожела да опита морски дарове в манджа:)) Е, сигурно ако идем някой ден в Испания и опитаме в оригинал, да ми хареса повече:))

      Изтриване
  2. Веси, не мога да повярвам, че си сг отвила паеята с морски дарове :) Браво на теб! Пожелавам ти да опиташ такава в Испания (и на себе си го пожелавам :) )
    Поздрави и спорна да ти е новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Представяш ли си? Ха дано, да сме живи и здрави, и да дойде време отново за пътуване.

      Изтриване