вторник, 6 октомври 2020 г.

Екмек кадаиф

Един прекрасен десерт по рецепта на Мария Христоу. Каня му се отдавна, но определено си струваше чакането. 
Не сте опитвали пресен кадаиф? Направете го и ще останете очаровани.















Необходими продукти за сиропа:
(на мен сиропа ми дойде повече, бих намалила наполовина, защото кадаифа не го пое целия)
2 и ¼ ч. ч. захар
1 и ¾ ч.ч. вода
½ лимон
1 с.л. мед

За кадаифа:
300 гр пресен суров кадаиф
90 гр масло, разтопено

За крема:
5 ч.ч. прясно мляко
110 гр царевично нишесте
1 ч.ч. течна животинска сметана 35%
9 с.л. захар

3 зрънца мастикс (мастикова смола)
1 ч.л. захар за стиване на мастикса

2 супени лъжици ванилова захар
3 яйца 
5 жълтъка 
85 гр  масло


За повърхността на десерта:
1 и ¾ ч.ч. течна животинска сметана 35% (тук предпочитам растителната - по-добре се разбива)
¹⁄3 ч.ч. пудра захар
1 с.л. ванилова захар

70 гр. шамфъстък, смелен или нарязан с нож (забравих да купя и ползвах орехи и чай матча)




Начин на приготвяне:

Първо приготвме сиропа, за да изстине напълно. Всички продукти без меда, се смесват в подходяща тенджера. Когато сместта заври се сваля от огъняи се добавя  меда. Оставя се  докато изстине напълно.
Фурната се включва да загрява на 160 градуса, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Тавата, в която ще се приготвя десерта се намазва с част от разтопеното масло. Кадаифа се поставя в  тавата. Разчепква се с ръце, да се отдели на нишки. След това се поръсва с разтопеното масло докато поеме равномерно цялото количество. Разделеният на нишки и омазнен кадаиф се пече за около 15 - 20 минути или докато повърхността му порозовее леко. Изважда се от фурната и веднага се залива с изстиналият сироп. Оставя се  за около 30 минути или докато поеме сиропа. 



Приготвя се кремът: 1 чаена чаша от прясното мляко се смесва с царевичното нишесте. Разбърква се и се оставя на страна.

Мастиковата смола  се смесва с 1 чаена лъжичка захар и се стрива в хаванче. Оставя се  до употреба.

В голяма тенждера се смесват сметаната, останалото прясно мляко и половината от захарта. Тенджерата се поставя на умерено силен огън. Сместта се загрява с периодично разбъркване, докато заври. Същевременно в голяма купа се смесват останалата захар, яйцата, жълтъците и ваниловата захар.



Разбиват се с  миксер до еднородност. Прибавя се царевичното нишесте, разтворено в прясното мляко. Скороста на миксера се намалява до най-ниска. Заврялата млечна смес се добвя на струя към яйчената смес. Миксера се спира и получената смес се връща обратно в тенджерата. Добавя се мастиковата смола стрита със захарта. Сместта се нагрява на умерено силен огън при непрекъснато разбъркване докато започне да ври. Когато това стане, варенето продължава 1 минута с енергично разбъркване. Тенджерата се сваля от котлона и в крема се добавя маслото. Разбърква се докато маслото се разтопи. Кремът се изсипва върху кадаифа в тавата. Заравнява се и се оставя на да изстине. 

Когато кремът изстине напълно се приготвя сметановият слой: Сметаната, пудрата захар и ваниловат захар се разбиват с миксер до получаване на пухкав крем. Разстила се върху изстиналият крем в тавата. Заглажда се и се поръсва с шам фъстък (при мен орехи и матча).
Тавата се прибира в хладилник за 1-2 часа. След това може да се нареже на парчета и да се сервира.

Уникална вкусотия, комбинацията от вкусове е впечатляваща.






4 коментара:

  1. Веси,
    страхотен десерт с кадаиф.Скоро купих от Лидъл точно суров кадаиф.Все още не съм решила какво да направя с него.Е, това е прекрасна идея.Страхотни снимки си направила.
    Поздрави и приятна есенна предзимна подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно опитай този десерт, чуден е, Ели! Ама пропуснаа съм го в Лидл аз кадаифа:((

      Изтриване
  2. Мммм, изглежда невероятно вкусно, Веси! :)

    ОтговорИзтриване