Питката е на майсторката Мария.
Много лесна и много вкусна питка.Размесваме продуктите за 5 минути, след това втасва 90 минути и се пече.
Приготвя се без месене, по скоро разбъркване.
Аз месих в робот и пекох в добрата свръхстара очукана електрическа тенджера.
За тестото:
300г брашно
2 яйца
200г прясно мляко със стайна температура
80 г олио
4-5 г суха мая или 15г прясна
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
За плънката:
100г прошуто кото (варена шунка) - аз ползвах суров бекон за готвене от Лидл
150г бяла скаморца - тук замених с пушена скаморца, просто такава имах.
В купата на робота слагате двете яйца, млякото и олиото, разбивате с бъркалка. Добавяте брашното, маята, солта и захарта, разбъркайте. Не бъркайте много, само докато се получи хомогенно кексово тесто без бучки.
Намазвате дълбока тава, около 24 см в диаметър с мазнина.
Аз сложих фолио за печене, което намазах с мазнина.
Изсипвате половината тесто на дъното, заравнявате. Нареждате резените бекон, а върху тях резените скаморца. Отгоре заливате внимателно и разпределяте останалото тесто.
Поставяте в студена фурна да втаса за 90 минути.
Включвате фурната на 180С. Печете за 40 мин. до златисто. Охлаждате на решетка и сервирате топла.
За тестото:
300г брашно
2 яйца
200г прясно мляко със стайна температура
80 г олио
4-5 г суха мая или 15г прясна
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100г прошуто кото (варена шунка) - аз ползвах суров бекон за готвене от Лидл
150г бяла скаморца - тук замених с пушена скаморца, просто такава имах.
В купата на робота слагате двете яйца, млякото и олиото, разбивате с бъркалка. Добавяте брашното, маята, солта и захарта, разбъркайте. Не бъркайте много, само докато се получи хомогенно кексово тесто без бучки.
Намазвате дълбока тава, около 24 см в диаметър с мазнина.
Аз сложих фолио за печене, което намазах с мазнина.
Изсипвате половината тесто на дъното, заравнявате. Нареждате резените бекон, а върху тях резените скаморца. Отгоре заливате внимателно и разпределяте останалото тесто.
Поставяте в студена фурна да втаса за 90 минути.
Включвате фурната на 180С. Печете за 40 мин. до златисто. Охлаждате на решетка и сервирате топла.
Веси,
ОтговорИзтриванечудна ти е питката и е страхотна изненада за празника.Да Ви закриля Божията майка, да Ви дава мир и спокойствие в дома.
Поздрави и усмихната, цветна есен !
Много ти благодаря, винаги си толкова сърдечна и добра! Питката става страхотна!
ИзтриванеВеси, чудна е станала. Може да пробваш и само със сирена/кашкавали вътре. Става уникална.
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Сърдечни благодарности! Чудна е, два пъти правих, и ще продължавам!
Изтриване