От тука до Калисто и обратно

вторник, 8 септември 2020 г.

Пълнена питка Мария за Малка Богородица

Питката е на майсторката Мария.

Много лесна и много вкусна питка. 
Размесваме продуктите за 5 минути, след това втасва 90 минути и се пече. 
Приготвя се без месене, по скоро разбъркване. 
Аз месих в робот и пекох в добрата свръхстара очукана електрическа тенджера.



За тестото:

300г брашно
2 яйца
200г прясно мляко със стайна температура
80 г олио
4-5 г суха мая или 15г прясна
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар



За плънката:
100г прошуто кото (варена шунка) - аз ползвах суров бекон за готвене от Лидл
150г бяла скаморца - тук замених с пушена скаморца, просто такава имах.












В купата на робота слагате двете яйца, млякото и олиото, разбивате с бъркалка. Добавяте брашното, маята, солта и захарта, разбъркайте. Не бъркайте много, само докато се получи хомогенно кексово тесто без бучки.
Намазвате дълбока тава, около 24 см в диаметър с мазнина.

Аз сложих фолио за печене, което намазах с мазнина.

Изсипвате половината тесто на дъното, заравнявате. Нареждате резените бекон, а върху тях резените скаморца. Отгоре заливате внимателно и разпределяте останалото тесто.

Поставяте в студена фурна да втаса за 90 минути.
Включвате фурната на 180С. Печете за 40 мин. до златисто. Охлаждате на решетка и сервирате топла.

vesela в 21:16
Споделяне

4 коментара:

  1. Elena Dimitrova9 септември 2020 г. в 15:45

    Веси,
    чудна ти е питката и е страхотна изненада за празника.Да Ви закриля Божията майка, да Ви дава мир и спокойствие в дома.
    Поздрави и усмихната, цветна есен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. vesela3 октомври 2020 г. в 22:03

      Много ти благодаря, винаги си толкова сърдечна и добра! Питката става страхотна!

      Изтриване
      Отговори
        Отговор
    2. Отговор
  2. Maria12 септември 2020 г. в 18:46

    Веси, чудна е станала. Може да пробваш и само със сирена/кашкавали вътре. Става уникална.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. vesela3 октомври 2020 г. в 22:05

      Сърдечни благодарности! Чудна е, два пъти правих, и ще продължавам!

      Изтриване
      Отговори
        Отговор
    2. Отговор
Добавяне на коментар
Зареждане на още...

‹
›
Начална страница
Преглед на уеб версията

Всичко за мен

Моята снимка
vesela
Това е блога на едно непораснало момиче, едва навършило цели 45... Защо "От тука до Калисто и обратно"? Калисто е спътник на Юпитер, в едноименната книга на Георгий Мартинов. Заглавието на блога е една закачка от мен към съпруга ми от преди 25 години. "От тука до Калисто и обратно" е за мен синоним на безкрайност - на безкрайната ми любов към мъжа ми и дъщеря ми, на свободния ми дух, търсещ нови усещания, приятелства, чувства, хоризонти, занимания, нови мечти... За себе си ще кажа, че съм изключително емоционална, макар да мога, ако се налага да скривам умело емоциите си. Въпреки това и разума ми не отстъпва при взимането на решения, в общи линии постигам баланс между чувства и разум. Намирам търпението си, както за най-силната си черта, така и за най-слабата си такава. Това ще бъде блог в който ще се оглеждам, като в огледало – както в ежедневните хобита и занимания, така и във важните моменти и в емоциите, които ще ме вълнуват! Няма да гоня брой публикации, посетители, няма да се съревновавам с никого. Искам и ще се опитвам да бъда себе си, макар че ще се радвам всеки един от вас, надникнал тук да намери и остави и частица от самия него...
Преглед на целия ми профил
Предоставено от Blogger.