Невероятно вкусното предложение на Иван, непременно опитайте това!
Записвам оригиналната рецепта, в забележка съм записала аз как приготвих.
Необходими продукти:
3 с.л. олио
3 пълни с връх с.л. брашно
500 мл прясно мляко
500 мл вода
12-15 зелени /червени/ чушки
1 по-голяма глава лук
4-5 ск. чесън,
½ ч.л.червен пипер
сол на вкус
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Запържваме лука и чесъна в олиото, добавяме брашното и червен пипер. Като се позапържи, но да не загаря пипера, че горчи, разреждаме с топлите предварително смесени вода и мляко. След завирането пускаме измитите чушки /надупчени /, както са с дръжките и намаляваме огъня на умерен. Варим така около 20 мин., бъркайки, като омекнат чушките, манджичката е почти готова. Добавяме магданозът, черният пипер и солта. Още 1-2мин. и готово.
Заб.:
Може да се приготви с печени и белени чушките. Въпрос на вкус. според Иван със суровите чушки е по вкусен.
Аз лично приготвих с печени чушки, и поръсих с копър, но непременно ще опитам и първия вариант.
Добавям коментар относно варианта с пресни чушки - не ми хареса, за разлика от този, с печените. Люспи, семки, дръжки...а и вкуса е различен.
Веси,
ОтговорИзтриванетова ястие от българската кухня наистина е много интересно.Мисля,че е от старата кухня и непременно ще го изпробвам.Със сурови и с печени пиперки ще се получи добре.Но според мен пиперките дори и да са печени трябва да са приготвени веднага, да не са от фризер.Защото вкусът е променен .Чудесно лятно предложение.
Весело лято !
Сега се каня да го направя и със сурови чушки, даже купих. Първия път правих с печени от буркан, купени. Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриване