Тортата е за подарък, за имен ден. Николай е приятел на децата, но спокойно мога да кажа - и наш приятел!
Един от редките в днешно време хора, изпълнени с доброта, съпричастност и морал, един наистина ценен приятел!
Пожеланията вече си ги получи, както и тортата, остава само да ви я покажа и напиша рецептата...
Няма да се оправдавам, че тортата има доста кусури, но наистина ми отне само 4 часа, заедно с изпичането на блатовете, изстиването, изработването на рибката, и т.н. всичко останало, като трябваше и да сготвя през това време.
Действах и с налични продукти, нямаше кога да се пазарува и това ми изигра лоша шега. Оказа се, че синия ми фондан е толкова засъхнал в пакета, чудя се как да го съхранявам, че след размекване и разточване стана твърд като камък. Това е и причината, отстрани да украся с крем, като плочката с рибката ще се махне преди консумация. Добре че дъщерята се отзова да изтича до магазина, че и сметаната ми бе свършила. Следващия гаф беше, като сложих в част от сметаната вместо крем Оле, пудинг:), та трябваше нова да разбивам.
Това е положението, закърпихме го, но аз нямам притеснения, важното е, че направих тортата с желание и най-добри чувства, а знам, че така ще я приема и Ники.
Блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. извара, фина
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2-3 с.л. какао
Крем:
400 гр сметана течна, сладкарска
200 гр бял шоколад
1/2 крем Оле на Йоткер шоколад
125 гр масло
60 гр пудра захар
За украсата:
400 гр сметана течна, сладкарска
1 крем Оле на Йоткер шоколад
по 200 гр бял и син фондан
ядлив златен прах, брокат
ядлив черен химикал
шоколадови перлички - бели и кафяви
Приготвяне:
От продуктите за блата се изпича такъв във тортена форма. Пече се на 200 градуса до суха клечка. След като изстине се разделя хоризонтално на 3 равни части.
Нагрява се сметаната до кипене и се добавя към натрошения шоколад. Оставя се в хладилника да стегне.
През това време се прави златната рибка и плочката, може да облечете цялата торта с фондан, каквато беше и моята идея. Но така се получи, като езерце.
След стягане на крема се разбива добре с миксера, моя явно не стегна достатъчно и се наложи да добавя и крема Оле за сгъстяване. Леко се сиропират блатовете с прясно мляко. Реди се крем, блат, крем, блат. Отгоре се измазва с разбито меко масло с пудра захар. Слага се в хладилника да стегне. Изважда се, поставя се в средата плочката с рибката, а отстрани се шприцова с разбитата сметана с крем Оле. Поръсва се с парличките и златния прашец. С прашеца се измазва и самата рибка.
Ох, много е хубава тази торта, а рибата е много чаровна :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, макар че имах препятствия, и не се получи както ми се искаше:)
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна риба, Веси!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че тортата е много вкусна :)
Надявам се, да е била вкусна, Или, така я гласях. Благодаря ти за харесването!
ИзтриванеПрелест!Ама истинска прелест......Браво,Веселушке!
ОтговорИзтриванеЕ, благодаря ти, слънчице!
ИзтриванеОтново красота за очите, сигурна съм, че и за небцето! Щастливец е този Ники, за когото е наречена! Целувки!
ОтговорИзтриванеНадявам се, че за небцето е повече, че вида и на мен не ми допадна много, друга бе идеята, но нейсе:) А Ники е добър приятел!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванес чиста съвест мога да кажа,че можеш да си отвориш сладкарница и да се съревноваваш с най - добрите майстори на торти.Не само тази торта ми харесва, но и много други, които си правила.Ще ти поръчам една да знаеш когато имам повод.Чудесна е, достойна за такъв стойностен човек,честито на именника !
Поздрави !
Ели, такива хубави думи едва ли заслужавам, но ти благодаря за тях, защото извират от доброто ти сърце! С удоволствие бих ти направила торта, ела ми на гости:)
Изтриване