Аз обичам борш, у дома останалите много не са по смесването на толкова зеленчуци. Всъщност всеки път го правя по различен начин, според наличните продукти. На мен ми се услади много, много точно този борш.Но съпруга ми също хареса тази рецепта. Този път си записах какво и колко слагам, и начина на готвене. Споделям с удоволствие:)) Студеното време е най-подходящо за тази питателна супа!
Продукти:
половин зелка
1 кг телешко с кост
1 голяма глава цвекло
1 голям морков
1 глава лук
картоф
целина
копър
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
заквасена сметана
масло за запръжка
млян черен пипер
1 дафинов лист
Приготвяне:
В тенджера под налягане се поставя месото и се налива вода, да се покрие. Тенджерата не се затваря. Когато водата кипне, се обира пяната. Добавя се дафиновия лист и се затваря. Вари се около час.
След като месото се свари, се нарязва, а бульонът се прецежда и се връщат в тенджерата, изчаква се да заври отново. Във врящия бульон изсипваме нарязаното на ситно зеле, посоляваме и прибавяме и нарязания картоф.
В тиган с малко масло задушаваме цвеклото, което предварително е настъргано на едро ренде, моркова и лука.След като омекнат се добавя доматеният сос и се бърка добре. След като се задушат на бавен огън, прибавяме към тях захарта и оцета.Разбъркваме добре и когато зеленчуците леко се карамелизират, ги добавяме към врящия бульон, прибавяме черен пипер и сол.
Когато всички зеленчуци се сварят, прибавяме и подправките на вкус - целина или свеж копър. Ястието се отстранява от огъня, сипва се в чинии, добавя се сметана и се консумира горещо. Приятен апетит.
Веси, бих се присъединила към вас с удоволствие:). Никога май не съм опитвала и правила борш, само съм чувала за него. Поздрави!
ОтговорИзтриванеО, Кате, заемай се, струва ми се, че ще го одобриш, пропуснала си!
ИзтриванеМного богат вкус, Веси. Сигурна съм, че е много вкусно.
ОтговорИзтриванеПравила съм без месо, но с телешко с кост със сигурност ще е божествено.
Аз пък, като месоядно не съм опитвала постния вариант, но с телешко е неустоим.
ИзтриванеМного обичам борш и малко заквасена сметана към порцията. Твоят е разкошен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНямаш представа, колко ме зарадва коментара и оценката ти!
ИзтриванеТочно, със сметана, и аз така го обичам!
Веси,
ОтговорИзтриваненикога не съм правила борш макар,че знам толкова рецепти.В руската, а и в немската кухня боршът неизменно присъства.Май няма да се хареса у дома заради цвеклото, обичаме го само в пресен вариант.Но виж сега се сещам - могат да се добавят листа от червено цвекло.Иначе си е чудесен, сгряващ в студеното време.
Поздрави и усмивки !
Ели, опитай, може пък да ви хареса, на мен лично ми допада така цвеклото, не се усеща, но придава допълнително вкус на супата, а и цвят. Да, варианта за листа също ми допада.
ИзтриванеПоздрави!