Убийствено вкусен кекс!
Рецептата видях тук и благодаря:)), предположих, че става въпрос за кекс със сладко от зелени смокини, и се оказах права. Затова веднага, след като авторката потвърди приготвих този кекс. Само дето някой беше опапкал киселото мляко и се оказа че нямам, прясно също, макар и рядко да се случва да останем без мляко у дома. Яйцата вече бях разбила, затова трябваше да намеря заместител...хм. Първоначални помислих да го заменя със сироп от смокинови листа, но видях изварата и я вложих нея, заедно с малко заквасена сметана.
Използвах вкусното сладко със зелени смокини - табанки.
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч. кисело мляко (3/4 ч.ч. извара на Маджаров плюс 3 с.л. заквасена сметана)
1 ч.л. сода за хляб (аз добавих и 1 ч.л. бакпулвер в брашното)
3/4 ч.ч.олио
100 гр. сладко от зелени табанки (сладко от дребни зелени смокини)
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват добре. Добавя се олиото и изварата и сметаната с угасената в тях сода. При постоянно разбъркване с миксера, се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Нарязват се смокините на малки парченца и заедно със сиропа от сладкото се изсипват в сместа. Разбърква се и се прехвърля в добре намазнена и набрашнена форма. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.Готовия кекс се поръсва с пудра захар. Невероятно нежен, влажен и ароматен.
Разкощен е станал , Веси, толкова пухкав!
ОтговорИзтриванеНаистина стана страхотен, след това правих и за колегите, но не се получи така добре, но то така става обикновено:))
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванене съм ползвала подобно сладко за кекс.Чудесен обаче се е получил, съдейки по снимките.Сигурна съм с прекрасен аромат.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Да, Ели - ароматен, нежен кекс се получи, а парченцата зелени смокини приятно хрупкат и подслаждат!
Изтриване