Видях го и го приготвих почти веднага след като Пепчо го показа в блога си, автор е Мага, който го е приготвил в "Черешката на тортата".
Но снимките ми отлежават, отлежават и чакат да се върна и да напиша публикация.
Тъкмо така рецептата след време се повтаря, ако някой не е успял да я зърне тогава, ако ли не - припомням я просто и си я имам записана тук!
Въобще не мога да не се доверя на Пеп, по отношение на месото, пък и не само. Но очакванията ми дори бяха задминати с тази рецепта, освен вкусна е и бърза и лесна! Непременно ще приготвя пак тези дни, имам и домашно телешко, но колкото и да си обещавам да сменям снимките, явно пак не ми стига времето и за това, но ... някой ден...
Не си ги харесвам тези стари и правени на тъмно снимки (то не че сега на светло ги правя, все вечер), и май със стария апарат.
А и явно съм поръсила свежия спанак доста преди да снимам и той е повехнал, та не знам дали бих ви изкушила визуално... но си струва да опитате!
Провокира ме и нарязването(противно на някои теории) - по посока на мускулните влакна.
У дома децата не вкусват телешко, но ние с мъжа ми си го хапваме с удоволствие.
Когато е приготвено па правилния начин, като тук, е разкошно крехко.
Продукти за една порция:
по 250 гр. телешко филе
3-4 скилидки чесън
1 к. л. червен пипер
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. листа пресен спанак
Приготвяне:
Всяка порция се приготвя поотделно, за де не се вари месото, като е повече.
Спанака се измива и отцежда.
Месото почиства от ципите и се нарязва по посока на мускулните влакна на ленти дълги ~10 см, дебели ~3мм и широки приблизително 3-4см.
В тиган се слага нарязания на ситно чесън и червения пипер и запържват за 10-15 сек. в зехтина, не повече, да не загорчи.
Слага се и месото, запържва се за около минута и се добавя нарязания спанак. Поръсва се със сол и черен пипер и се бърка, в продължение на 3-4-5 мин, не повече, докато се изпари водата и се изпържи месото. Филето е крехко и става наистина много бързо.
Готовата порция се прехвърля в чиния и поръсва с 2-3 нарязани на ситно листа пресен спанак.
оооо, това телешко е върховно :) Веси! Много се радвам, че си го направила, изобщо не ми трябват снимките, като знам колко е вкусно. Аз винаги го правя ,когато намеря хубаво телешко, а сега имам и млечно телешко - познай, от София е :) готвя вече няколко пъти, много крехко месо. И вярно начина на рязане го прави такова, убедена съм.
ОтговорИзтриванеЧе то - ей го къде е Ст.З, къде е Сф, що да не си пазаруваш от тука:))За утре съм си приготвила аз телешко, ще го правя пак, ако не забравя да снимам, може да сменя снимките!
ИзтриванеЧудно! Пропуснала съм я тази рецепта, Весе и благодаря, че споделяш! Записвам я за проба.
ОтговорИзтриванеУ дома телешко харесваме само аз и малкият, но готвен спанак с месо не обичаме. Тук би ни харесала комбинацията заради суровия спанак, добавен към пържено месо. Един вид свежа салата към порция разкошно, крехко телешко.
И не се шашкай толкова за снимките, добрата рецепта винаги се разпознава! ;)
Ирме, радвам се, че съм ти полезна, опитайте, тук спанака е малко и не е сготвен като месо със спанак.
ИзтриванеКолкото до снимките...искат си време, познания, техника, светлина...
Не ни е минавало през ума да овкусим месо със свеж спанак, но идеята изглежда чудесна, Весе! Сигурно е много вкусно. Поздрави и весел празник!
ОтговорИзтриванеВкусно е, чудесно телешко, опитайте, момичета!
ИзтриванеПоздрави!